Μ. Σπουρδαλάκης: «Η κατάληψη του ΕΚΠΑ αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν λύνεται ούτε με παρέμβαση της αστυνομίας, ούτε του κράτους»

"Είναι άστοχη μία λύση με παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει η κατάληψη, η οποία είναι παράλογη και δημιουργεί προβλήματα στο Πανεπιστήμιο. Η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνει από την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία πρέπει να πάψει να απευθύνεται στην πολιτεία και να προσφεύγει σε έναν περίεργο κρατισμό", σημείωσε, μιλώντας στο Κόκκινο, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας στο ΕΚΠΑ.

15 Απριλίου 2015 10:36:05

Ο κ. Σπουρδαλάκης, αναφερόμενος στην κατάληψη, η οποία συνεχίζεται στην πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ  οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από τον περίβολο, είπε:

"Δεν νομίζω ότι οι καταλήψεις επιλύονται με παρεμβάσεις έξωθεν, της αστυνομίας. Τα προβλήματα αυτά λύνονται πολιτικά. Όποιος νομίζει πως αντιμετωπίζεται με παρέμβαση της αστυνομίας, κάνει λάθος. Είναι άστοχο. Κανείς με μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε πως δεν θα συνεχισθούν οι καταλήψεις, ούτε την ασφάλεια των υποδομών του ΕΚΠΑ, ούτε πολύ περισσότερο την ασφάλεια των εμπλεκόμενων.
 
Βεβαίως δημιουργεί προβλήματα στο ΕΚΠΑ η κατάληψη. 
 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάληψη που αρχικά ήταν κατανοητή, αλλά έχει ξεπεράσει τον συμβολικό της χαρακτήρα. Τώρα είναι και παράλογη και περίεργη.
Άρα η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία αποτελείται από τρία διαφορετικά κομμάτια, τους φοιτητές, τους διοικητικούς, τους καθηγητές, που όμως δεν μπορούμε με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είτε πρόκειται για προβοκάτσια, είτε για μία κατάληψη που έχει τα στοιχεία της υπερβολής όπως αυτή η κατάληψη. Να λυθούν τα προβλήματα μεσο -μακροπρόθεσμα. Δεν ήμασταν και δεν είμαστε έτοιμοι, ωστόσο πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε σε ένα περίεργο κρατισμό, το λέω για τις φωνές που ακούγονται να το λύσει ο Τσίπρας".
 
Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, σημείωσε:
 
"Πρώτα πρέπει να αναγνωρίζεται νομικά και να περιφρουρείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο οι καταλήψρεις και πρέπει κοινωνικά και συλλογικά να το αντιμετωπίσουμε και να το βάλουμε στη σωστή του διάσταση.
Δεν είμαι κατά των καταλήψεων γενικά, είναι ένα από τα ρεπερτόρια δράσης που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική κουλτούρα. Υπερβολικό μπορεί, διότι φαίνεται πως δεν υπάρχει πλουραλισμός στις επιλογές που κάνουν τα κοινωνικά κινήματα προασπιζόμενοι δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί.
Ωστόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να πάψει να απευθύνεται στην πολιτεία, στο πλαίσιο ενός κρατισμού. Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία; Τα 40 τελευταία χρόνια δεν επιλύθηκε ένα τέτοιο θέμα με παρέμβαση της αστυνομίας.
Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προβλήματα, αν έχουμε και μια υπερβολική κατάληψη, προσθέτει στα προβλήματα".

Ακούστε: