Πισσίας: Ένα Καράβι για τη Γάζα σήμερα, ένα Λιμάνι αύριο!

Για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για τις άθλιες συνθήκες, υπό τις οποίες διαβιούν οι «1.816.379 άνθρωποι που ζουν εγκλωβισμένοι στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του πλανήτη» μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Βαγγέλης Πισσίας, ακτιβιστής, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

23 Μαΐου 2015 13:20:55

Ο κ. Πισσίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κυνικό και συχνά εγκληματικό τρόπο, με τον οποίο έχουν αντιμετωπίσει οι αρχές του Ισραήλ, από το 2008 και εντεύθεν, τις αλλεπάλληλες κινήσεις Ελλήνων και ξένων ακτιβιστών, που επεδίωκαν να «σπάσουν» τον θαλάσσιο αποκλεισμό της περιοχής.

Διηγήθηκε περιστατικά από την καθημερινότητα στη Γάζα, τόσο στις «κανονικές» εποχές, όσο και στις περιόδους επιδρομών του ισραηλινού στρατού. Περιστατικά ανέχειας, τρόμου, αλλά και υπερηφάνειας. «Ήταν τρομερό να βλέπει κανείς να περνά πρώτα το τανκ και κατόπιν η μπουλντόζα, που κατέστρεφε πλήρως τους τάφους νεκροταφείου», είπε μεταξύ άλλων.

Ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» μίλησε ακόμη για τις κατεστραμμένες υποδομές της Λωρίδας, αλλά και για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, όπως επίσης και για την ανοχή της Δύσης απέναντι στην ολέθρια πολιτική των εποικισμών που αφήνει στους Παλαιστίνιους ολοένα και λιγότερο χώρο. Καταλόγισε υποκρισία στην ΕΕ, αναφέρθηκε στο τι σκέφτονται για τις εξελίξεις οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, στη Χαμάς, στην ενδεχόμενη απόπειρα τζιχαντιστών να «καλύψουν κενά», στην πολιτική της Αιγύπτου.

«Τελικά χρειάζεται κι ένα λιμάνι, όχι μόνο ένα καράβι για τη Γάζα» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Πισσίας, μιλώντας για την ανάγκη ενός κέντρου εφοδιασμού της περιοχής. «Κι αν αυτό δεν γίνει πχ στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει στην Τουρκία», είπε με νόημα.

Τέλος, ο κ. Πισσίας αντέκρουσε τη λογική, βάσει της οποίας μια κοινωνία όπως η ελληνική, που βιώνει τόσες δυσκολίες και αγωνίες, δεν νοείται να ασχολείται με δράματα – έστω και κατά πολύ μεγαλύτερα- άλλων. Σημείωσε ότι δεν είναι απλώς θέμα αξιών και πολιτισμού, αλλά και θέμα μελλοντικών εξελίξεων. Παρατήρησε πως, όσοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ως «μακρινό» ή αδιάφορο θέμα το παλαιστινιακό, είναι οι ίδιοι που θα θορυβηθούν αύριο, εάν η δυστυχία τόσων ανθρώπων ανακινήσει νέα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.       

Ακούστε: