Αυλαία για την 4η φάση του ΠΕΜ

Με ένα τριήμερο εκδηλώσεων γιόρτασε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη τη λήξη της 4ης φάσης του, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου με τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του δικτύου συνεργατών.

08 Ιουνίου 2015 18:15:51

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα «Κοινωνική ένταξη και παιδαγωγικές καινοτομίες: το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας» όπου την παρουσίαση έκαναν οι συντελεστές του κα Αλεξάνδρα Ανδρούτσου, η κα Νέλλη Ασκούνη, η κα Θάλεια Δραγώνα και η κα Άννα Φραγκουδάκη. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν η κα Φρόσω Κιάου εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, που απουσίαζε στην Αθήνα λόγω της ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό, απέστειλε επιστολή.

Μ. Μουσταφά: Θα μιλάμε για την «Προ Φραγκουδάκη» και «Μετά Φραγκουδάκη» εποχή
Ο κ. Μουσταφά Μουσταφά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για την προ και μετά Φραγκουδάκη εποχή σε ότι αφορά τα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα της μειονότητας και ανέδειξε τις διακυμάνσεις της μειονοτικής εκπαίδευσης στο πέρασμα των χρόνων και πως αποτέλεσε προϊόν συγκυριών, ελληνοτουρκικών σχέσεων και παγκόσμιων εξελίξεων και ισορροπιών, καθιστώντας την προβληματική, αναποτελεσματική και προβληματική για τη νεολαία.

Ο κ. Μουσταφά τόνισε την επιστημονική και την ανθρωπιστική προσέγγιση που επιχείρησε το πρόγραμμα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που κινητοποίησε όλη την κοινωνία και μέσα από τις δράσεις και τους φορείς της περιοχής και έπραξε κάτι πρωτοπόρο μέχρι πρότινος, τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς και εκδηλώθηκαν οι πόθοι, οι καημοί, οι ενδοιασμοί και οι φοβίες.

Τέλος έκανε και μια ειδική αναφορά στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, τα ειδικά βιβλία, τις δράσεις των γονέων, τις κινητές μονάδες των ΚΕΣΠΕΜ που δημιούργησαν μια ωραία ατμόσφαιρα που αποτελεί παρακαταθήκη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της μειονότητας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί στην Ξάνθη με τη δράση του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων με τίτλο «ΔΕΝ Πλατεία... Ζούμε» με την σημαντική παρουσία εκπαιδευτικών γονέων και παιδιών που είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις υπαίθριες δράσεις του εργαστηρίου με ζωγραφική, φωτογραφίες και διάφορα δημιουργικά παιχνίδια. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής με τους Balkanatolia.

Τέλος, την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη γιορτή λήξης μαθημάτων των ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης στο 3ο Λύκειο Ξάνθης. Την εκδήλωση προλόγισαν οι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστάσιος Μάρκου.

Χ. Ζεϊμπέκ: Πρόσθεση όχι αφαίρεση, Πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση
Ο κ. Ζεϊμπέκ δανείστηκε το σύνθημα του προγράμματος για να το περιγράψει. Στόχος του προγράμματος, τόνισε, ότι αποτελεί η αρμονική ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. παράλληλα με τη μεγάλη υποστήριξη των οικογενειών σε αυτή την κατεύθυνση που έχει βοηθήσει τη μειονότητα και την πλειονότητα να δημιουργήσουν γέφυρες εκπαίδευσης.

Ο κ. Ζεϊμπέκ άσκησε κριτική και στο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με νομοθετήματα έσπρωξαν προς το χειρότερο τη μειονοτική εκπαίδευση ενώ προανήγγειλε την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης η οποία εξετάζει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο μειονοτικής εκπαίδευσης.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη σωστής εκμάθησης της μητρικής γλώσσας, το οποίο με τη σειρά του εγγυάται και τη σωστή μάθηση της ελληνικής., όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Α. Μάρκου: Πρώτιστο μέλημα της πολιτείας η Παιδεία
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Κ. Μάρκου  τόνισε ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτείας πρέπει να αποτελεί η Παιδεία η οποία, όπως δήλωσε διαμορφώνεται από την οικογένεια και μετά από το σχολείο και πρέπει να μεταλαμπαδεύει ιδέες και αξίες.

Τέλος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα πέτυχε πολλά και βρίσκεται σε μια καμπή και ότι η γνώση, η πείρα και το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να μείνει ως παρακαταθήκη.