Μαριάς: «Αυτές τις 5 κινήσεις έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση…»

Την πρόβλεψη ότι τελικά θα λυθεί δικαστικά η διαφορά μας με τους δανειστές, αλλά και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει ευκαιρίες» διότι στερείται καθαρής στρατηγικής στη μάχη των διαπραγματεύσεων διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

10 Ιουνίου 2015 11:03:32


«Ας μην έχουμε αυταπάτες, είναι δανειστές και όχι θεσμοί» είπε αρχικά ο κ. Μαριάς, προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι δυνατόν να κληθεί να αντιμετωπίσει νέους κύκλους ύφεσης, λιτότητας και φτώχειας.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, ήταν λάθος της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στις προτάσεις της όριο των εντόκων γραμματίων, καθώς, όπως είπε, για αυτό το θέμα υποτίθεται πως αρμόδια είναι μόνον η ΕΚΤ και η Αθήνα δεν πρέπει να αναγνωρίζει εμπράκτως δικαιοδοσίες που δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, η κυβέρνηση ήδη θα έπρεπε: 

ΠΡΩΤΟΝ, να έχει ανακινήσει διαδικασία λογιστικού ελέγχου του χρέους με τρόπο νομικά ισχυρό κι όχι απλώς «όπως το κάνει η Βουλή με την επιτροπή, που έχει μόνον πολιτικό ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «ο κ. Βαρουφάκης έχει καθυστερήσει» ως προς αυτό, καθώς πρόκειται για όπλο της χώρας που είναι απολύτως συμβατό στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ο κ. Μαριάς μνημόνευσε τον 472 του 2013) και το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει ακόμη και μονομερή άρνηση πληρωμής τμήματος του χρέους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, να έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρέχει το γεγονός ότι η Γαλλία, με τη συναίνεση όλων, πήρε διετή παράταση για την επίτευξη στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής κι έτσι απέφυγε την υπαγωγή σε πρόγραμμα. Αντ΄ αυτού, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ. Σαπέν, «μας κάνει πλάκα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.    

ΤΡΙΤΟΝ, να έχει υποβάλλει φάκελο με τις τρομακτικές ζημιές που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία εξ αιτίας επιλογών, κάποιες εκ των οποίων τις χαρακτήρισαν λανθασμένες κι οι ίδιοι οι δανειστές (όπως το ΔΝΤ με τους γνωστούς πολλαπλασιαστές). Ο ανεξάρτητος βουλευτής επεσήμανε ότι η προσφυγή στο δικαστήριο της ΕΕ προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και από την πρώτη δανειακή σύμβαση.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, να έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών προς τους δανειστές με την επίκληση της πιστωτικής ασφυξίας και της ανθρωπιστικής κρίσης που θέτει άλλες προτεραιότητες. Αμφότερα αποδεικνύονται είπε ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας όμως ότι δεν γίνεται να τηρηθεί αυτή η γραμμή και ταυτοχρόνως υπουργοί να λένε «είχαμε τα λεφτά για τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά αποφασίσαμε να μην τα δώσουμε». Ούτε μπορεί να επικαλεστεί αυτά τα επιχειρήματα η Αθήνα, εάν ταυτόχρονα προβαίνει σε εξοπλιστικές δαπάνες.    

ΠΕΜΠΤΟΝ, να έχει «θέσει προ των ευθυνών του τον κ. Στουρνάρα», ζητώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος να αιτηθεί ακριβώς αυτό, που έχει κάνει κι ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ.

Είπε συγκεκριμένα, για αυτό, ο κ. Μαριάς ότι ο κ. Ντράγκι τον Σεπτέμβριο το 2011, όταν ήταν πρόεδρος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, φρόντισε ώστε με χρήματα της τράπεζας, από την ΕΚΤ, να αποπληρώσει χρέη το ιταλικό κράτος. «Από τότε το έκαναν 2 φορές η Ιταλία, 5 φορές η Αυστρία, μία η Πορογαλία, μία η Εσθονία...», πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι κι αυτή η κίνηση θα καλυπτόταν από τον κανονισμό (3603/93).

«Χρειάζεται καθαρή στρατηγική κι αξιοποίηση όλων των ευκαιριών» είπε ο κ. Μαριάς, προσθέτοντας πως τα Tweet δεν επαρκούν, διότι «δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα». 

Ακούστε: