Τα γαλλικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι

 Εκτενείς αναφορές στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι περιλαμβάνουν σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ, σχετικά με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη χτεσινοβραδινή συνάντηση αντιπροσώπων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας και στη σημερινή συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπό τον Γάλλο Πρόεδρο.

12 Μαρτίου 2016 17:26:26

 Τα γαλλικά δημοσιεύματα εστιάζουν στην αντίθεση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη λογική και την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών στην ΕΕ, την έκκληση που απηύθυνε για πιο γενναιόδωρη πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων, και τη θέση του ότι η λογική της ελαστικής εργασίας έχει αποτύχει όπου κι αν έχει εφαρμοσθεί.
 
Ειδικότερα, με τίτλο: "Αλέξης Τσίπρας και Pierre Laurent υψώνουν τους τόνους" η "Le Figaro", αναφέρει ότι την παραμονή της συνάντησης των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας έκαναν έκκληση για μια πιο γενναιόδωρη ευρωπαϊκή πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων. Εστιάζει στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», καθώς επίσης και στην επισήμανση του ότι η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της στην ανθρώπινη δυστυχία, αλλά τις διατηρεί ανοιχτές στη λιτότητα.
 
Στο ίδιο πνεύμα και το "France Info", με τίτλο "Ο Τσίπρας αποκηρύσσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρώπης", παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «όταν αφορά στην οικονομία, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία των χωρών δεν υφίσταται», ταυτόχρονα με την επισήμανση του, όπως αναφέρει, ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τη Ευρώπη και τις πολιτικές της, παρά να την πολεμήσουμε. Ακόμα αναφέρεται στην κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο El Khomri για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών της Γαλλίας, την παραμονή της συνάντησης των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
 
Στο θέμα της άσκησης κριτικής αναφέρεται και η "Europe1": "Λίγο πριν από τη συνάντηση στο Elysée, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο El Khomri". Αναλυτικότερα γράφεται: «Από τη μία πλευρά, μπροστά από τις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την κριτική του προς τη Γαλλία, ακόμη και ως προς την αναφορά του ονόματος του F. Hollande, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ο στενότερος σύμμαχός του στην Ευρώπη. Του έστρωσε το κόκκινο χαλί όταν ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Αθήνα, ενώ ο ίδιος αναμένεται ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι. Αλλά σε μικρότερες συναντήσεις δεν διστάζει να στηρίξει όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τα εργασιακά, όσους αυτό το Σάββατο θα βρίσκονται στους δρόμους στο πλαίσιο μεγάλης συνδικαλιστικής κινητοποίησης. Αναφέρεται στον F. Hollande, όταν λέει ότι "πολλές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις υιοθετούν φιλελεύθερες θέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερη ευελιξία, αυτό οδηγεί σε αποτυχίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις τη στιγμή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία. Όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουν να μελετήσουν την ελληνική περίπτωση"».
 
Επιπλέον αναφέρεται στην "Europe1": «Το άλλο ζήτημα που διαφοροποιείται ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τον Τσίπρα είναι η διαχείριση του προσφυγικού και η φιλοξενία των προσφύγων. "Η αλληλεγγύη βρίσκεται στα χαρτιά, όταν κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους τη στιγμή που άλλες οφείλουν να βρουν λύσεις στη θέση τους. Αν κάποιοι δεν θέλουν καθόλου τους πρόσφυγες, και αρνούνται να φανούν αλληλέγγυοι, τότε πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους". Επισήμως, το τελευταίο δεν αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί ως παρατηρητής, βεβαίως υιοθετώντας και μια κριτική στάση».