Θεσσαλονίκη: Απομακρυσμένες από τις τοπικές κοινωνίες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων

Σταυρούλα Πουλημένη-Σε βιομηχανικά ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την Θεσσαλονίκη και μακρυά από οικισμούς μεταφέρονται από την Τρίτη πρόσφυγες από την Ειδομένη. Είναι οι πρώτες μέρες λειτουργίας των δομών αυτών, στις περισσότερες εκ των οποίων γίνονται ακόμη εργασίες για την βελτίωση των συνθηκών.

25 Μαΐου 2016 19:27:21

Στα camp απαγορεύεται προς το παρόν η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ και έτσι η εικόνα που έχουμε βασίζεται στις μαρτυρίες που λάβαμε από τους ίδιους τους πρόσφυγες, που βρίσκονταν εκτός των χώρων.
 
Χαρακτηριστικότερο των συνθηκών απομόνωσης είναι ο βιομηχανικός χώρος μιας πρώην εταιρείας logistics απέναντι από τον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου σε μια περιοχή με μεγάλη δυσοσμία και πρόβλημα με τα κουνούπια. Οι πρόσφυγες κατασκηνώνουν εντός της μεγάλης αυτής αποθήκης αλλά και εκτός. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί εκεί από χθες είναι Κούρδοι της Συρίας.

 
 Η Niam και η Nazli  έβγαιναν εκείνη την ώρα μαζί με άλλους πρόσφυγες από τον καταυλισμό ψάχνοντας να βρουν μια τράπεζα  αλλά και να κάνουν βόλτα στην περιοχή. Δυστυχώς όμως η περιοχή δεν είναι ακριβώς κατάλληλη για βόλτα αν λάβει υπόψη του ότι είναι ένα βιομηχανικό κέντρο και στους δρόμους το μόνο που συναντάς είναι φορτηγά να περνούν και δεν υπάρχει παρά πολλά χιλιόμετρα μακρυά οικισμός ή κάποιο κατάστημα. Οι Κούρδισσες παραπονέθηκαν για το φαγητό το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες δεν είναι επαρκές όπως και το νερό, ενώ χαρακτήρισαν τις συνθήκες στις τουαλέτες άθλιες. Για όλους βέβαια είναι οι πρώτες μέρες στην αποθήκη αυτή, στην οποία γίνονται ακόμη εργασίες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης. 
 
Ο Nour Sido επίσης Κούρδος από την Συρία βρισκόταν για περισσότερο από δύο μήνες στην Ειδομένη. Όπως μας είπε ακόμη στον καταυλισμό δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, δεν υπάρχει γάλα για τα μικρά παιδιά, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα από την Ειδομένη. Βρίσκεται με την σύντροφό του και τα δύο του παιδιά στον καταυλισμός ενώ ένα παιδί του βρίσκεται ήδη στην Γερμανία και τους περιμένει.
 
Περίπου 10 χλμ από την Θεσσαλονίκη είναι ο δεύτερος βιομηχανικός χώρος, μια πρώην αποθήκη σούπερμάρκετ στο Καλοχώρι. Στον χώρο αυτό φιλοξενούνται εδώ και τρείς περίπου μέρες επισης Κούρδοι από την Συρία. Εκεί οι συνθήκες είναι καλύτερες και οι πρόσφυγες κατασκηνώνουν εντός και εκτός του κτιρίου. Σήμερα το πρωί πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει από χθες το βράδυ εκτός του κτιρίου μεταφέρονταν μέσα για να καταγραφούν.  Στον χώρο δραστηριοποιείται ήδη ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός και ο καταυλισμός λειτουργεί υπό την εποπτεία της αστυνομίας αλλά και του στρατού.


 
O Norouit, από το Καμισλί της Συρίας είναι από τους λίγους πρόσφυγες που μιλάει αγγλικά. Στον καταυλισμό δεν υπάρχουν ακόμη διερμηνείς για να βοηθήσουν την κατάσταση και η επικοινωνία με τις αρχές γίνεται πολύ δύσκολα. 
 
“Οι συνθήκες εδώ είναι καλύτερες από την Ειδομένη, Εγώ έφυγα πριν διώξει η αστυνομία τους πρόσφυγες. Εκεί οι συνθήκες ήταν άθλιες εδώ τουλάχιστον φαίνεται να είναι καλύτερες και όσον αφορά τις τουαλέτες, τα ντουζ και το φαγητό. Βρίσκομαι με την οικογένειά μου εδώ και έχω 3 αδέρφια στην Γερμανία που περιμένουν να πάμε να τους βρούμε” τονίζει προσθέτοντας “θα περιμένουμε τρεις-τέσσερις μέρες για να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα και αν τελικά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μετεγκατάστασή μας στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αυτό μας υποσχέθηκαν στην Ειδομένη και αυτό περιμένουμε να γίνει”    

 
Να σημειωθεί πως την Τρίτη το βράδυ δέκα λεωφορεία με πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο Βαγιοχώρι αρνήθηκαν να αποβιβαστούν καθώς οι πρόσφυγες διαπίστωσαν  πως το κέντρο βρίσκεται στην μέση του πουθενά και οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Τελικά μεταφέρθηκαν σε πρώην βιομηχανικό ακίνητο στο Δερβένι.
 
Σε ότι αφορά τα  Βυρσοδεψεία Καραμανλή στην περιοχή Σίνδου-Καλοχωρίου μαρτυρίες προσφύγων αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως  επικοινωνια με κατοικημενη  και πρόκειται για έναν εντελώς απομονωμένο πρώην βιομηχανικό χώρο δίπλα σε χωράφια.
 
Πολλοί πρόσφυγες από το πρωί προσπάθησαν να φτάσουν με τα πόδια στο κέντρο της πόλης αναζητώντας ένα κατάστημα  και τελικά επέστρεψαν αφού έκαναν δύο-τρία χιλιόμετρα. 
 
Πέρα από την βελτίωση των συνθηκών χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να υπάρξει άμεσα  συγκοινωνία των δομών αυτών με κατοικημένες περιοχές.