Επιτροπή ΥΠΠΟ για το βιβλίο: Ελπίδα για αλλαγή… σελίδας

Πολλά τα δεινά τριγύρω μας, πολλά και στον Πολιτισμό και φυσικά ο χώρος του βιβλίου δεν εξαιρείται. Υποφέρει σε πολλά επίπεδα εδώ και καιρό. Το εάν μπορεί να γυρίσει η… σελίδα και να αναζωογονηθεί αναμένεται να το δούμε (και) από τις προτάσεις που θα κατατεθούν το φθινόπωρο από  επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

20 Ιουλίου 2016 21:45:06

Της Έλσας Σπυριδοπούλου
 
Αυτό το έργο τουλάχιστον έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας έντεκα άτομα που πλαισιώνουν την επιτροπή του ΥΠΠΟ: να δουλέψουν προς τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο. Ανάμεσα τους βρίσκεται και η μεταφράστρια Έφη Γιαννοπούλου, η οποία μίλησε στους 93.4 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Με μια Ομπρέλα Κόκκινη» των Στράτου Κερσανίδη και Έλσας Σπυριδοπούλου. «Ένας άξονας πάνω στον οποίο θα δουλέψουμε είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)- για το πώς θα μπορούσε να επαναδημιουργηθεί-, ένας άλλος η αγορά του βιβλίου όπου εδώ περιλαμβάνεται και το θέμα της ενιαίας τιμής που έχει καταργηθεί, αλλά και το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του χώρου ή πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε η κ. Γιαννοπούλου.
 
ΕΚΕΒΙ και Αγορά
 
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο ΕΚΕΒΙ, να υπενθυμίσουμε ότι καταργήθηκε επι κυβερνήσεως Σαμαρά- Βενιζέλου και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ). Μια κίνηση, όπως αποδείχτηκε, εντελώς άστοχη και αδιέξοδη και μάλιστα όπως ανέφερε η κ. Γιαννοπούλου «αυτός που το αποφάσισε σίγουρα δεν είχε κατά νου το βιβλίο!». 
 
Έκτοτε τα προβλήματα πολλά. ‘Κόπηκαν’ τα στατιστικά στοιχεία για την βιβλιοπαραγωγή, οι έρευνες για αναγνωστικές συνήθειες, προγράμματα που ‘έτρεχαν’ με κοινοτικά κονδύλια, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΚΕΒΙ από τα αρχεία του έως τις βιβλιοθήκες του βρίσκονται σε αποθήκες. Επιπλέον η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ)- «θα πρέπει βέβαια να επανεξετάσουμε τον όρο ‘Διεθνής’, γιατί σήμερα Διεθνής δεν είναι» υποστήριξε η κ. Γιαννοπούλου- γίνεται μετά πολλών κόπων και βασάνων, ενώ συνεχίζει να αποτελεί μέγιστο πρόβλημα η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στο εξωτερικό και η μετάφραση ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες. Αν μιλήσουμε δε για το χώρο της αγοράς, τα μικρά βιβλιοπωλεία κλείνουν ή κρατιούνται με νύχια και δόντια και γι’αυτό ακριβώς πρέπει να επανέλθει η ενιαία τιμή βιβλίου, αίτημα όλων των ανθρώπων του χώρου και υπόσχεση όμως, του πρώην ΥΠΠΟ Νίκου Ξυδάκη (όπως και η επαναλειτουργία του ΕΚΕΒΙ).
 
Γνώστες του αντικειμένου
 
Τα 11 άτομα που έχουν αναλάβει να αναδιαμορφώσουν το χώρο του βιβλίου είναι όλοι γνώστες του αντικειμένου. Πρόκειται για τους Πόλα Καπόλα (εκδόσεις Νήσος), Έλενα Πατάκη (εκδ. Πατάκη), Περικλή Δουβίτσα (εκδ. Νεφέλη), Άννα Καρατσούλη (επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Καποδιστριακού), Θωμά Τσαλαπάτη (ποιητής), Έφη Γιαννοπούλου και Θεόφιλο Τραμπούλη (μεταφραστές), Νίκο Λαμπρόπουλο (διατηρεί βιβλίοπωλείο στη Λιβαδειά), Μιχάλη Καλαμαρά (δημιουργός μπλογκ που ειδικεύεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις), Γιώργο Γλωσσιώτη (μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων), Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος). Οι προτάσεις τους αναμένεται να κατατεθούν έως τις 31 Οκτωβρίου και έως τότε θα εργάζονται αμισθί, πλαισιωμένοι από τέσσερις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, στους οποίους συγκαταλέγεται και το πρώην στέλεχος του ΕΚΕΒΙ Σωκράτης Καμπουρόπουλος.
 

Ακούστε: