Γ. Κατρούγκαλος: Σήμερα στη Βουλή τροπολογία με τα νέα ισοδύναμα μέτρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ

«Θέλουμε να στήσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα στη θέση του κατακερματισμένου του παλιού κομματικού συστήματος που βασιζόταν στον πελατιασμό», σημείωσε, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για τα μέτρα άμβλυνσης των απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ, τα οποία περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

28 Ιουλίου 2016 11:43:26

Ο υπουργός Εργασίας είπε πως γίνεται προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές στη κοινωνία, από την απώλεια του ΕΚΑΣ για 120.000 συνταξιούχους, με τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία ξεκινούν άμεσα από τον επόμενο μήνα:

·         Πλήρης απαλλαγή, από την φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπέστησαν μείωση.
·         Απαλλαγή από τη παρακράτηση του 6%  για την εισφοράς υγείας, για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.
·         Ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.
·         Διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .
·         Διατήρηση κατ εξαίρεση του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.


Και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», που συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η οποία θα προβλέπει την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ.

Εκτός από παραπάνω άμεσα μέτρα, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα για τους άνεργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, για ένα πληρέστερο δίχτυ προστασίας.

 

Ακούστε: