«Πτώματα στην Copa Cabana», η δύση ανακαλύπτει την... ζωή στις φαβέλες

Στα διαφημιστικά καρτ ποστάλ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Ζανέιρο, οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται σε πεντακάθαρα νερά, διαμένουν σε εντυπωσιακά δωμάτια και προπονούνται σε εντυπωσιακά αθλητικά κέντρα… Το Ρίο ντε Ζανέιρο φαντάζει ονειρικός προορισμός με υπέροχες θάλασσες και υπεροπολυτελή ξενοδοχεία να περιμένουν τους επισκέπτες. Όμως η πραγματικότητα απείχε και θα απέχει πάντα αρκετά από αυτή των καρτ ποστάλ.

28 Ιουλίου 2016 17:07:48

Της Αλέκας Ζουμή

Ο υδάτινος χώρος που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε λίγες μέρες, κάθε άλλο παρά πεντακάθαρος φαίνεται από φωτογραφίες που φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μέσα του πλανήτη, όπως οι New York Times. Το ρεπορτάζ του Αντριου Τζέικομπς είναι πραγματικά σοκαριστικό καθώς αποδεικνύεται πως περίπου δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θάλασσες και παραλίες παραμένουν πνιγμένες στα λύματα, επικίνδυνα μολυσμένες και προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, έντονο προβληματισμό στους αθλητές.

Στα τέλη Ιουνίου, στον κόλπο Γκουαναμπαρά βρέθηκε να επιπλέει ένα πτώμα, η φωτογραφία έκανε τον γύρο του πλανήτη και οι διοργανωτές ξαναβρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να υπόσχονται πως τα πάντα θα διορθωθούν εγκαίρως. Όμως μέχρι σήμερα δεν τα χουν καταφέρει, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν λάβει και μήνυμα να… κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
Ειδικά για τις παραλίες του Ρίο ντε Ζανέιρο, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί από το 2010 πως θα φροντίσει να απομακρυνθούν τα απόβλητα, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τελικά συνέβη το αντίθετο και τα νερά του Ρίο είναι πολύ πιο μολυσμένα.

Πρόσφατες δοκιμές τόσο κυβερνητικών όσο και ανεξάρτητων επιστημόνων ανακάλυψαν μικρόβια που, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και εμετούς ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα, μέχρι και θανατηφόρα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο διαπίστωσε επίσης σοβαρή μόλυνση στις παραλίες της Ipanema και Leblon, όπου αναμένεται να τις επισκεφθούν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θεατές."Οι αθλητές κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς," είπε ο Δρ Ντάνιελ Μπέκερ, ένας τοπικός παιδίατρος που εργάζεται στις φτωχές γειτονιές. "Είναι λυπηρό, αλλά και ανησυχητικό."
Κυβερνητικά στελέχη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι, σε πολλές περιοχές, τα νερά της πόλης είναι βρώμικο. Αλλά λένε οι περιοχές όπου οι αθλητές θα διαγωνιστούν - όπως και τα ύδατα στα ανοικτά της Copacabana - πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
«Είναι αηδιαστικό», δηλώνει από την πλευρά του ο Nigel Cochrane, προπονητής της ισπανικής ομάδας ιστιοπλοΐας, συμπληρώνοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι». 

Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Francisco Dornelles, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη χρημάτων και σε συνδυασμό με τις δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες απειλείται "με συνολική κατάρρευση της δημόσιας ασφάλειας, της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της περιβαλλοντικής διαχείρισης."
Πολλοί θεωρούν πως η κρίση με την μόλυνση και τα λύματα είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης που υπάρχει στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αξιωματούχοι του Ρίο ισχυρίζονται πως έχουν δαπανήσει  δισεκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα επεξεργασίας των λυμάτων από τη δεκαετία του 1990, αλλά ελάχιστα λειτουργούν.

«Η μεγαλύτερη πληγή μας είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι η βασική υγιεινή", δήλωσε ο Andrea Correa, η κορυφαία περιβαλλοντική επίσημη οργάνωση στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχει θυμίσει τους ανθρώπους στο πρόβλημα», συμπλήρωσε. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι αξιωματούχοι της βραζιλιάνικης επιτροπής να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το… χαλί αποτυπώνεται στη δήλωση αθλήτριας της ιστιοπλοΐας.

«Εμείς απλά πρέπει να κρατήσει το στόμα μας κλειστό όταν οι ψεκασμοί νερού επάνω», είπε η Afrodite Zegers μέλος της ολλανδικής ομάδας ιστιοπλοΐας, η οποία έχει προπονηθεί στην Guanabara Bay.

«Μπορούν να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μεγάλα αντικείμενα όπως καναπέδες και τα νεκρά σώματα, αλλά αυτά τα ποτάμια είναι ποτάμια λάσπης, έτσι τα βακτήρια και οι ιοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε ο Stelberto Soares, μηχανικός του Δήμου, ο οποίος έχει περάσει από τρεις δεκαετίες αντιμετώπιση της αποχέτευσης της πόλης κρίση. Είπε, μάλιστα, πως έβαλε τα γέλια όταν άκουσε πως αξιωματούχοι υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των λυμάτων πριν από τους Αγώνες.
Ο Romario Monteiro, 45 ετών, ένας ψαράς δεύτερης γενιάς που έχει περάσει μια ζωή στην Guanabara Bay, θυμάται όταν τα νερά ήταν κρυστάλλινα και τα ψάρια ήταν άφθονα. Τώρα το δίχτυ του δίνει συχνά περισσότερα σκουπίδια από ότι  ψάρια, συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεων, νεκρών σκυλιών, ακόμη και δελφινιών που σκοτώθηκαν «παλεύοντας» με πλαστικές σακούλες.

«Όταν καθαρίζεις το ψάρι, τα εντόσθιά του είναι μαύρα με λάδι και απορρίμματα», είπε για να συμπληρώσει πως «εμείς τα καθαρίζουμε με σαπούνι και τα τρώμε».
Οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, αποδέκτες των εντυπωσιακών καρτ-ποστάλ που προαναφέραμε, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνονται γνώστες μιας τραγικής πραγματικότητας την οποία οι βραζιλιάνοι που κατοικούν στις φτωχογειτονιές και τις φαβέλες, βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Η ηπατίτιδα Α είναι συχνότατη στους κατοίκων των φαβέλων, λένε οι ειδικοί σε θέματα υγείας.

Ο Irenaldo Honorio da Silva είναι 47 ετών και  ηγείται μιας επιτροπής κατοίκων στο Pica-Pau, μιας φαβέλας με 7.000 κατοίκους, τόνισε πως οι κάτοικοι έχουν χορτάσει από υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια. «Οι υπεύθυνοι έρχονται, ελέγχουν, υπόσχονται και φεύγουν», λέει.
Αλλά οι κάτοικοι μένουν, ζουν εκεί και εκεί θα ζήσουν και μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι κάτοικοι εξακολουθούν να κατακλύζουν τις παραλίες για το Σαββατοκύριακο, αλλά ο καθηγητής Renata Picão, μικροβιολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο, αρνήθηκε να πάτησε στο νερό από τότε που ξεκίνησε η δειγματοληψία πριν από τρία χρόνια.

Ο καθηγητής Picão έχει καταγράψει υψηλά επίπεδα μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα σε πέντε από τις πιο γνωστές παραλίες της πόλης.  Μάλιστα υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν κατ 'επανάληψη εκτεθεί στα μολυσμένα νερά, οι ξένοι επισκέπτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν καθώς.. δεν έχουν συνηθίσει. Και καταλήγει τονίζοντας πως «αφού δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ».