Δημ. Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παραχώρησε συνέντευξη Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου, αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρόδο, με αφορμή την ανοιχτή εκδήλωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου για τα 2 χρόνια διακυβέρνησης. 

28 Ιανουαρίου 2017 15:55:15

«Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης, θεωρώ ότι έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά» αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κάνοντας έναν απολογισμό στο κυβερνητικό έργο και δίνοντας μερικά παραδείγματα. 
«Η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2016 κατόρθωσε να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξοικονομήσει για τη χώρα τουλάχιστον 20 δις. ευρώ για την περίοδο 2015-2018. Αυτό είναι επίτευγμα γιατί, διαφορετικά, θα έπρεπε να γίνουν περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις, δαπάνες και αυξήσεις στους φόρους. Θεωρώ επίσης μεγάλο επίτευγμα τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους, το οποίο δεν υπήρχε -τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συνοχή είχαν συρρικνωθεί-. Ακόμα ένα επίτευγμα είναι η νησιωτική πολιτική. Το αρμόδιο υφυπουργείο δημιουργήθηκε για να ξέρει με ακρίβεια τη «φωνή» των νησιών μας, η μισή Ελλάδα άλλωστε είναι τα νησιά μας και πρέπει να δίνεται η προτεραιότητα που χρειάζονται».

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει σημαντικές συνέργειες με το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής»
Όσο αφορά στις συνέργειες ανάμεσα στα δύο υπουργεία, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ως παράδειγμα τα ΕΣΠΑ, «δηλαδή τα προγράμματα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν μεγάλη επιρροή στο τί ξοδεύεται και ποια προγράμματα γίνονται στα νησιά. Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν προγράμματα του επιπέδου των 168 εκ. ευρώ και αυτό είναι πολύ θετικό για τα νησιά, ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα, είτε είναι προγράμματα τεχνικής βοήθειας ή νησιωτικής συνοχής ή υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία δεν έχουν γίνει για πολύ καιρό ή προγράμματα για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού" αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7.

Χαρακτηρίζει τον κλάδο του τουρισμού «πρωταθλητή» αφού «είχαμε τεράστιες αυξήσεις πέρσι και από όσο μαθαίνω φέτος οι αυξήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τα νησιά μας είναι πρωτοπόρα βοηθώντας σε έναν κλάδο που στηρίζει την Ελλάδα περισσότερο από ότι την στηρίζει η βιομηχανία ή άλλοι τομείς. Παράλληλα όμως, και όπως θα αναπτύξω στην σημερινή εκδήλωση, δουλεύουμε στην πολιτική της ανάπτυξης και στην ώθηση των εξαγωγών της χώρας».

Αναλαμβάνοντας το υπουργικό χαρτοφυλάκιο με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρήθηκε έκπληξη για πολλούς (σημ: είναι ο Πρόεδρος του διεθνούς φήμης Levy Economics Institute of Bard College της Νέας Υόρκης και επί σειρά ετών καθηγητής Οικονομικών στο ακαδημαϊκό ίδρυμα).
 Ο ίδιος σχολιάζει: «Πρέπει να ομολογήσω ότι και για μένα ήταν μια έκπληξη αλλά αν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης και ότι μπορώ να βοηθήσω σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν θα το έκανα. Όπως ξέρετε, είχα μια πάρα πολύ καλή δουλειά και δεν το περίμενα. Ο πρωθυπουργός με έπεισε ότι ήταν καιρός για να δώσω και εγώ όποιες δυνάμεις έχω για την ανάπτυξη της χώρας, για την αλλαγή της πορείας που θα δώσει στον λαό μας μια ανάσα μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης και δύσκολων περιστάσεων. Είναι καιρός να προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, και εμείς από το εξωτερικό που ίσως μπορούμε να φέρουμε νέα τεχνογνωσία που θα βοηθήσει την πατρίδα».

Για τον τρόπο που, υπό σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις, μπορεί να επιτευχθεί το «πάντρεμα» της οικονομίας & ανάπτυξης με τη δημοσιονομική πολιτική(άνοιγμα θέσεων εργασίας, πρόνοια, κλπ), ο υπουργός αναφέρει:
«Η Ελλάδα έχει κάνει την πιο σκληρή, θα έλεγα, δημοσιονομική εξυγίανση από τουλάχιστον το 17% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα στο βιομηχανικό χώρο ή χώρα του ΟΟΣΑ δεν το έχει πετύχει ποτέ. Μ’ αυτή την εξυγίανση και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, μας δίνεται η δυνατότητα να προσελκύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα τις ιδιωτικές επενδύσεις ή τις επενδύσεις από ευρωπαϊκά ταμεία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία (μαζί με την προώθηση των εξαγωγών). Έχω δει πάρα πολλούς επιχειρηματίες τους τελευταίους τρεις μήνες που είμαι στο υπουργείο, έχω δει ένα πολύ φιλικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα. Η Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες σε τομείς-καταλύτες για ολόκληρη την Μεσόγειο. Παράλληλα, έχοντας γεωπολιτική στρατηγική συνδέει τις τρεις ηπείρους και αυτό δίνει ευκαιρίες που, μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό, -το εκπαιδευμένο και ταλαντούχο δυναμικό που διαθέτουμε-, μπορούν να αξιοποιηθούν από Έλληνες ή ξένους επενδυτές".

Αξιολόγηση, χρέος, δημοσιονομικοί στόχοι, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μπρος-πίσω του ΔΝΤ (τώρα μιλάει για προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018). Τι γίνεται από εδώ και πέρα με τις διαπραγματεύσεις; Τι θα γίνει αν υπάρξει μεγάλη πίεση για ψήφιση νέων μέτρων;, είναι η επόμενη ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Το Eurogroup πριν από δύο μέρες αποφάσισε ότι η διαπραγμάτευση δεν είχε τελειώσει. Η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού αλλά και πολλών υπουργών, έχει δηλώσει ότι δεν θα παρθούν καινούρια μέτρα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή την οποία εξέφρασε ο πρωθυπουργός και την ασπαζόμαστε όλοι μας. Είπατε σωστά ότι οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους ενώ το ΔΝΤ ζητάει τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι πολύ πιο μικρά. Νομίζω όμως ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, να ξέρετε όμως ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα μέτρα για το 2019 και έπειτα. Όπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , μπορεί να συνεχιστεί ο «κόφτης» ως εγγύηση αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι, όπως δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα, δεν θα εφαρμοστεί και στο μέλλον αφού όπως ξέρετε, το πλεόνασμα του 2016 ήταν διπλάσιο απ’ αυτό που απαιτείται».

Για τα «κόκκινα δάνεια» στην αγορά και το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά χρέη και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο υπουργός δίνει ένα συνοπτικό πλαίσιο:
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά σε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες που αριθμούν περίπου τις 400.000, στα χρέη που έχουν σε τράπεζες, δημόσιο (εφορία, ασφαλιστκό) και άλλους πιστωτές. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένο τρόπο, θα υπάρξει μείωση του χρέους και μέσω μιας, όχι χρονοβόρας, διαδικασίας θα αποφασίζεται πόσο θα μπορεί να πληρώσει ο κάθε οφειλέτης και σε πόσες δόσεις θα οριστεί το ποσό που τελικά οφείλει. Υπάρχουν κάποιες πτυχές που είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και γι’ αυτό δεν έχει βγει ακόμα ο νόμος σε δημόσια διαβούλευση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ο νόμος θα βοηθήσει, θα δώσει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για το ζήτημα της ρευστότητας, αφού υπάρχει πολύς κόσμος που αναζητά τραπεζική χρηματοδότηση αλλά αποκλείεται επισημαίνει ότι «Με την αξιολόγηση που περιμένουμε να τελειώσει τον Φεβρουάριο και με επόμενο βήμα την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μικρότερων επιτοκίων, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους επιχειρηματίες που χρειάζεται να δανειστούν».

Για τη φορολογία: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιβάλλον για να μπορέσει να κοιτάξει τη φορολογία, κι αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φορολογία είναι υψηλή. Αυτό συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ, το ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φόρους εισοδήματος. Το ΦΠΑ θα είναι μία από τις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θα πάρει, ιδίως το ΦΠΑ στα νησιά. Παράλληλα, το υπουργείο μας προωθεί την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, υπάρχουν μέχρι τώρα 260 εκ. ευρώ και προσπαθούμε να τα μοχλεύσουμε ώστε να φτάσει στο ποσό του ενός δις. Στο παράρτημα των ΕΣΠΑ, υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες για τους επιχειρηματίες, δίνεται ώθηση στους ταλαντούχους νέους απόφοιτους αλλά και σε εκείνους τους μικρούς επιχειρηματίες που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους».

Στην ερώτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το νέο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών, ο υπουργός θυμίζει τον αναβαθμισμένο νόμο Κατσέλη που καλύπτει πολύ περισσότερους, ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια α’ κατοικίας και αναφέρει ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών θα γίνουν σε όλη την επικράτεια προσπαθώντας να βοηθήσουν το κάθε νοικοκυριό όπως και τις μικρές επιχειρήσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους, να οριστούν βιώσιμα ποσά δόσεων. Επιπλέον, αναφέρει ότι θα υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή πίστωσης, η οποία θα αξιολογεί την πιστωτική ικανότητα του κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να πάρει δάνειο με τα κατάλληλα επιτόκια.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ