Τη Δράμα επισκέφθηκε 8 και 9 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων  με κτηνοτροφικούς και αγροτικούς συλλόγους, καθώς και με τους δημάρχους και φορείς του Νομού." />

Γ. Τσιρώνης: Για να παράγουμε σωστή πολιτική, πρέπει να έχουμε σωστή ενημέρωση από τους ίδιους τους αγρότες

Τη Δράμα επισκέφθηκε 8 και 9 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων  με κτηνοτροφικούς και αγροτικούς συλλόγους, καθώς και με τους δημάρχους και φορείς του Νομού.

10 Μαρτίου 2017 13:31:48

Στη συνάντησή του με κτηνοτρόφους από τις περιοχές της Σταυρούπολης και του Παρανεστίου, το απόγευμα της Τετάρτης, συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την νόσο της βρουκέλλωσης και η ανάγκη  εμβολιασμού των ζώων, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων της περιοχής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, και ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ, Διαμαντής Σκουλαρίκης.
 
Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσιρώνης μετέβη στο Κάτω Νευροκόπι, όπου, για αρκετή ώρα συναντήθηκε και συζήτησε, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής. Αργότερα, επέστρεψε στην πόλη της Δράμας, όπου είχε ανάλογη σύσκεψη με τους κτηνοτροφικούς και αγροτικούς συλλόγους του Νομού.
Στις δηλώσεις που έκανε, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Τσιρώνης, αιτιολογώντας το λόγο της περιοδείας του, επισήμανε ότι «για να παράγουμε σωστή πολιτική, πρέπει να έχουμε σωστή ενημέρωση». Τόνισε, δε, ότι  «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μάς κατέθεσαν τα προβλήματά τους, πολλά από τα οποία, όπως και οι ίδιοι υποστήριξαν, έχουν κακοφορμίσει. Όπως, για παράδειγμα, ότι χάνονται πολλές επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες, επειδή δεν έχουμε δασικούς χάρτες και διαχειριστικά σχέδια. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που ανέφεραν είναι το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές, που ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σήμερα έχουν δασωθεί και, ουσιαστικά, έχουν αλλάξει χρήση».
 
Υπηρεσίες δίχως προσωπικό

Αναφερόμενος στα προβλήματα των ζωονόσων, ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση υποστελέχωσης που υπάρχει στο Υπουργείο, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σημαντικό πρόβλημα με τις ζωονόσους, σε μία περίοδο που, δυστυχώς, έχουν αποψιλωθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι κτηνίατροι έχουν περιοριστεί σημαντικά σε αριθμό, στον δημόσιο τομέα. Πριν από λίγα χρόνια ήταν 1.300 άτομα και σήμερα δεν ξεπερνούν τα 600. Κι όταν η γειτονική Βουλγαρία, μόνο για την αντιμετώπιση των ζωονόσων έχει 30 άτομα, ενώ στη δική μας υπηρεσία υπάρχουν μόνο δύο για όλες τις ζωονόσους, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος».
 
Τέλος συμπέρανε πως «είναι  ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, που θα βοηθήσουν έμπρακτα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη δουλειά τους.»
 
Κατά την σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τέθηκαν και τα εξής ζητήματα:
- της καταβολής των αποζημιώσεων από τον παγετό του χειμώνα, 
- της παραγωγής της φέτας, 
- της εισαγωγής πρόβειου γάλακτος από τη Σαρδηνία, 
- της νέας ΚΑΠ ,για την οποία ο υπουργός  γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει διάλογος και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που υπάρχουν, 
-  των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων, για το οποίο ο κ. Τσιρώνης ανήγγειλε τη χρήση ηλεκτρονικών ισοζυγίων , η οποία θα εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια, από την εκτροφή του ζώου μέχρι το σφαγείο και το κρεοπωλείο.