Ν. Παππάς: Είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε τεχνικό επίπεδο θα επιτευχθεί συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος

Ευγενία Χατζηγεωργίου- Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα εναπομείναντα κομμάτια της διαπραγμάτευσης, για τα πλεονάσματα και το ζήτημα του χρέους μπορούν να συζητηθούν μέχρι τις 7 Απριλίου. Όλες οι πλευρές κατανοούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Πέμπτης ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

16 Μαρτίου 2017 20:45:56

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «Ψηφιακή πολιτική, Δίκτυα και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Ν. Παππάς σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη ο διάλογος για το πώς η χώρα θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες να γίνει συγκροτημένα.
 
Αναφορικά με την διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «Η πολιτική συμφωνία έχει κλείσει, είμαστε αισιόδοξοι ότι και σε τεχνικό επίπεδο θα επιτευχθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε βάλει στόχο. Νομίζω ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις».
 
Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι και τα εναπομείναντα κομμάτια όσον αφορά τα πλεονάσματα και τα θέματα του χρέους μπορούν να συζητηθούν μέχρι τις 7 Απριλίου, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών ο Ν. Παππάς σημείωσε πως «Η Ευρώπη διέρχεται μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι πολιτικές της μονομερούς λιτότητας και των μη διαφανών και μη απολύτως δημοκρατικών διαδικασιών εντός της, δοκιμάζονται και αμφισβητούνται».
 
Δυο πολιτικές επιλογές απλώνονται μπροστά στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής: η πολιτική επιλογή του μίσους, της εθνικής αναδίπλωσης και της επιστροφής στον νέο εθνικισμό, και η πολιτική προοπτική της επαναφοράς των πολιτικών της κοινωνικής συνοχής, της αναδιανομής των πλεονασμάτων και της βαθιάς δημοκρατικής τομής στη λειτουργία της.
 
«Η ευρωπαϊκή Αριστερά αυτήν την πολιτική προοπτική επιδιώκει και γι' αυτήν δουλεύει, και καλεί και άλλες πολιτικές δυνάμεις και ευρωπαϊκές οικογένειες αυτά τα πράγματα να τα ζυγίσουν, να τα σταθμίσουν ούτως ώστε να μπορέσουμε συγκροτημένα να κάνουμε τις τομές που είναι απαραίτητες για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Τις προτεραιότητες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής παρουσίασε ο Ν. Παππάς

Ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών δεν είναι ακόμη ένας τομέας της οικονομίας. Είναι ο τομέας των τομέων. Ο τομέας που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε άλλον τομέα της οικονομίας να γίνει πιο λειτουργικός και πιο παραγωγικός. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακή πολιτική, Δίκτυα και Ανάπτυξη», που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μέτρηση των επιδόσεων των χωρών μελών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, κατατάσσεται 26η από τις 28 χώρες. «Στην Ελλάδα έχουν δαπανηθεί πάρα πολύ μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη αυτού του τομέα αλλά δυστυχώς δαπανήθηκε με όρους κατακερματισμού και όχι συνολικού σχεδιασμού. Και αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η συγκρότηση του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα υστερεί στις ταχύτητες του διαδικτύου. «Ενώ το διαδίκτυο είναι απλωμένο και σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού μας το χρησιμοποιεί, οι υψηλές ταχύτητες είναι ακόμη όνειρο απατηλό», σχολίασε, σημειώνοντας πως οι υψηλές ταχύτητες είναι απαραίτητες για τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, όπως για παράδειγμα στον τομέα της τηλεϊατρικής.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, υπάρχει πολύ χαμηλή ανάπτυξη σε σχέση με το εάν και κατά πόσο οι εταιρίες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ενώ έκανε  ειδική αναφορά στην χαμηλή απασχόληση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Είμαστε στο 1,3% την στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 3,7%», σημείωσε.

«Το γεγονός ότι ξεκινάμε από χαμηλά οφείλουμε όλοι μαζί να το δούμε ως μία μεγάλη δυνατότητα να σχεδιάσουμε για το πως αυτή η τεχνολογική επανάσταση δεν θα μας αφήσει πίσω. Είτε αυτό αφορά τη δημόσια διοίκηση, είτε τις επιχειρήσεις, είτε τους πολίτες, την εκπαίδευση και όλες τις άλλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Το μάθημα που παίρνουμε από το παρελθόν είναι ότι χρειάζεται η προτεραιοποίηση αυτών των πολιτικών. Για την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει, και είναι για την δική μας κυβέρνηση όχι απλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, αλλά το θεμέλιό της», επισήμανε ο Ν. Παππάς ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τομείς και τις προτεραιότητες που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, και που όπως τόνισε «συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας».Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δίκτυα της νέας γενιάς και στο γρήγορο ίντερνετ, σημειώνοντας πως «θέλουμε να φτάσουν και στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας» και πως ήδη έχουν εξασφαλιστεί περίπου 450-500 εκατομμύρια για την ανάπτυξή τους. Ήδη, όπως ανέφερε βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Rural Broadband μέσω του οποίου το γρήγορο ίντερνετ θα φτάσει σε 3.700 απομακρυσμένους οικισμούς. Πρόκειται όπως πρόσθεσε, για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «όπου το δημόσιο παρεμβαίνει ούτως ώστε μία βασική υπηρεσία να φτάσει εκεί που οι ιδιώτες δεν θα πήγαιναν ποτέ».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας με την προώθηση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του ηλεκτρονικού εμπορίου και τον συντονισμό της εθνικής μας πολιτικής για την ενιαία ψηφιακή αγορά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ώθηση που δίνεται στον κλάδο τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και απασχόλησης. «Εστιάζουμε μεταξύ άλλων στην δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «σε αυτήν την κατεύθυνση επίσης κινείται και το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups. Ηδη, κατατέθηκαν 5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, στην υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία, την υλοποίηση και την αξιοποίηση από τον δημόσιο τομέα ενός πλαισίου προμήθειας καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. Ακόμη, έκανε αναφορά στην αναθεώρηση του τρόπου που γίνεται η ψηφιακή παροχή των υπηρεσιών στο δημόσιο, αλλά και στην άρση των αποκλεισμών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τόνισε πως «αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι και η διαστημική πολιτική». Αναφέρθηκε στη συγκρότηση του εθνικού κέντρου διαστημικών εφαρμογών και στον δορυφόρο Hellas Sat 3,  ο οποίος θα πάρει την ελληνική τροχιακή θέση το καλοκαίρι. Όπως σημείωσε είναι στο τελικό στάδιο κατασκευής και στις 28 Ιουνίου θα εκτοξευθεί από την γαλλική Γουιάνα και μετά από την εκτόξευσή του θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις το Κορωπί. «Θα ενισχύσει την αξία της ελληνικής τροχιακής θέσης», σημείωσε, προσθέτοντας πως «Η παρουσία του μπορεί και πόρους να εξοικονομήσει, αλλά και να αυξήσει το γεωπολιτικό εκτόπισμα της Ελλάδας».

Κλείνοντας να αναφερθεί πως ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη τριμερούς συνεργασίας για δράσεις ψηφιακής ενημέρωσης και τεχνολογικών συνεργειών μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε κατά τον χαιρετισμό του γ.γ. του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Κούπκα, προς τον υπουργό και την οποία ο Ν. Παππάς έκανε αμέσως αποδεκτή.