Σαν σήμερα, το 1957, έρχεται στη ζωή ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων, ο Σπάικ Λι. Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι σημαίνει Σπάικ Λι για την κοινότητα των μαύρων στην Αμερική, ας δούμε τι είπε για τα περσινά  White Oscars «Μα πώς είναι δυνατόν δύο διαδοχικές χρονιές το σύνολο των είκοσι επιλεγμένων στην κατηγορία των ηθοποιών να είναι λευκοί; Και χωρίς καν να αναφέρω τις άλλες κατηγορίες» ενώ κατέληγε ειρωνικά πως «ίσως να μη μπορούμε να παίξουμε»." />

Σαν σήμερα στο Σινεμά: 20/3 γεννιέται ο Σπάικ Λι

Σαν σήμερα, το 1957, έρχεται στη ζωή ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων, ο Σπάικ Λι. Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι σημαίνει Σπάικ Λι για την κοινότητα των μαύρων στην Αμερική, ας δούμε τι είπε για τα περσινά  White Oscars «Μα πώς είναι δυνατόν δύο διαδοχικές χρονιές το σύνολο των είκοσι επιλεγμένων στην κατηγορία των ηθοποιών να είναι λευκοί; Και χωρίς καν να αναφέρω τις άλλες κατηγορίες» ενώ κατέληγε ειρωνικά πως «ίσως να μη μπορούμε να παίξουμε».

20 Μαρτίου 2017 11:21:00

Αλλά, ο ίδιος, είχε δηλώσει για την τελευταία ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Hateful 8», «Η σκλαβιά δεν ήταν σπαγγέτι γουέστερν, ήταν Ολοκαύτωμα. Οι πρόγονοί μου ήταν σκλάβοι. Τους έκλεψαν από την Αφρική. Θα τους τιμήσω» και καλούσε τον κόσμο να μην δει την ταινία.

Πάμε όμως να δούμε τη δική του πορεία. Η πρώτη του ταινία είναι το «She’s gotta have it». Η πρώτη του όμως τεράστια ταινία, είναι το «Do the right thing» το 1989 για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και για Χρυσό Φοίνικα. Το 1992 ταράζει και πάλι τα νερά με το τεράστιο “Malcom X” , ενώ το 1994 «Crooklyn» κερδίζει και άλλους οπαδούς. Το 1995 γυρίζει το λιγότερο γνωστό «Clockers», το 1998 το «He got game»-για το οποίο Public Enemies έβγαλαν ολόκληρο δίσκο για την ταινία- το 1999 «Το καλοκαίρι του Σαμ», το 2002 η «25η ώρα», το 2006 το «Inside Man», το 2015 το «Chi-Raq».

Ο αγαπημένος του πρωταγωνιστής είναι ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ο οποίος έπαιξε σε πολλές ταινίες του ενώ αγαπημένο του θέμα είναι οι φυλετικές σχέσεις, ο ρατσισμός στην κοινότητα των μαύρων, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη ζωή, το έγκλημα στις πόλεις, η φτώχεια και άλλα πολιτικά ζητήματα.
 
Ευριπίδης Ταρασίδης

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα.
 
Και αν ψάχνετε περισσότερα ιστορικά στοιχεία από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο, ακούστε καθημερινά το «Σαν σήμερα στο σινεμά», με τον Ευριπίδη Ταρασίδη Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8 στις 10 το πρωί και τις 4 το μεσημέρι, ή διαδικτυακά εδώ, αλλά και Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7 και Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7.

Ακούστε: