Γ. Πετσαλάκης: Απεργούμε, διότι δεν μας φθάνουν οι δηλώσεις συμπάθειας…

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι παντελώς ασύμφορη, τόσο για την ασφαλιστική αγορά, όσο και για το κοινό. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, Γιάννης Πετσαλάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο με αφορμή την 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι της ΕΑ, για την Τρίτη και Τετάρτη (21 και 22 Μαρτίου).

19 Μαρτίου 2017 13:59:21

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση που έχει η, όπως ανέφερε, «θεωρητικά ειλημμένη από 2014 απόφαση για πώληση» με τον δανεισμό της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο κ. Πετσαλάκης σχολίασε: «Το αστείο σε  αυτήν την ιστορία είναι πως το ΤΧΣ το πληρώνουμε όλοι μας, επομένως τη δανειοδότηση την έχει κάνει ο ελληνικός λαός».

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες (Παρασκευή, 18/3) η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού εγκάλεσε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση και την ΕΤΕ  γιατί δεν προχώρησαν νωρίτερα στην πώληση.  Επεσήμανε δε ότι δεν έχει ακουστεί κανένα απολύτως ουσιαστικό επιχείρημα υπέρ της πώλησης, παρά μόνον πως αυτή αποτελεί «δέσμευση» και «υποχρέωση». Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θεωρητικά, είναι ανεξήγητη η επιλογή να πωληθεί μια κερδοφόρα εταιρεία όπως η Εθνική Ασφαλιστική, αφ’ ης στιγμής αυτό θα σημάνει μεταφορά αποθεματικών στο εξωτερικό, συνολική αποδυνάμωση της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς. Εξήγηση όμως υπάρχει. Πρόκειται για εξυπηρέτηση ενός προφανούς σχεδίου για τον αφελληνισμό και της ασφαλιστικής αγοράς, προς όφελος πολυεθνικών».

Σύμφωνα με τον κ. Πετσαλάκη, στην περίπτωση της συγκεκριμένης πώλησης «τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», διότι η Εταιρεία θα καταλήξει σε hudge fund. Είπε:

«Ενδιαφέρονται τρία κινέζικα και ένα ελληνοαμερικάνικο. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, από την ίδια τους τη φύση τα hedge funds επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία στο μικρότερο δυνατό διάστημα. Κι αυτό δεν σημαίνει μόνον συρρίκνωση προσωπικού και δικτύου. Σημαίνει, αναπόφευκτα και παροχή χαμηλότερων υπηρεσιών». Κι όλα αυτά, μολονότι, όπως είπε ο κ. Πετσαλάκης, ο νέος ιδιοκτήτης θα εξασφαλίσει «με το καλημέρα» σχεδόν διπλασιασμό της επένδυσης, όπως προκύπτει από τη συνάρτηση της αξίας της εταιρείας με το επίπεδο των προσφορών.

«Μαθηματικά βέβαιη η μεταφορά των αποθεματικών στο εξωτερικό»

Απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις, ο κ. Πετσαλάκης είπε:

Πρώτον, πως δεν είναι απλώς εικασία, αλλά βεβαιότητα ότι η πώληση θα σημάνει μεταφορά αποθεματικών στο εξωτερικό. «Είναι πάγια τακτική, αυτό γίνεται πάντα με τις θυγατρικές πολυεθνικών. Λειτουργούν με ρευστότητα 15 ημερών ή ενός μήνα και τα αποθεματικά μεταφέρονται έξω. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αγροτικής Ασφαλιστικής, επίσης κερδοφόρας εταιρείας. Την απέκτησε η Ergo και τα αποθεματικά των 400 εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκαν στη Γερμανία (…). Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα φύγει στο εξωτερικό το 1,65 δισεκατομμύριο των κεφαλαίων της εταιρείας που έως τώρα ενισχύουν την ελληνική αγορά».

Δεύτερον, πως «δεν προκύπτει από πουθενά» το συμπέρασμα, ούτε καν ένδειξη,  ότι τυχόν επένδυση των κεφαλαίων αυτών στο εξωτερικό θα φέρει κάποια στιγμή καλύτερα συμβόλαια και υψηλότερες παροχές στους πελάτες – ασφαλισμένους. «Τόσα χρόνια δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε μπορεί κανείς στα σοβαρά να περιμένει ότι θα συμβεί τώρα».

Κατά συνέπεια, σημείωσε ο κ. Πετσαλάκης, σοβαρό πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο το εργασιακό πρόβλημα, αν και αυτό, είπε, δεν έχει καθόλου αμελητέες διαστάσεις. Στην Εθνική Ασφαλιστική, επεσήμανε, υπάρχει μόνιμο προσωπικό 750 ανθρώπων και άλλοι 250 εργάζονται ως «ενοικιαζόμενοι». Σύνολο χίλιοι άνθρωποι κι αν συνυπολογιστούν οι συνεργάτες, τότε «καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για χιλιάδες οικογένειες».

Όπως ανέφερε, τόσο από τη διοίκηση της ΕΤΕ όσο και από την κυβέρνηση ο Σύλλογος των υπαλλήλων της εταιρείας άκουσε δηλώσεις κατανόησης και συμπάθειας. Επειδή όμως αυτές δεν αρκούν, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.   
   

Ακούστε: