Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματέυσεις

Δεν θα υπάρξει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εντατικά στις Βρυξέλλες. Παραμένουν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μέχρι την Πέμπτη η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. 

20 Μαρτίου 2017 19:20:16

Ανοιχτά παραμένουν τα εργασιακά, συνταξιοδοτικό και κάποιες εκκρεμότητες φαίνεται να υπάρχουν στα φορολογικά (στο θέμα του μηχανισμού μέτρων - αντίμετρων). Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Π. Μοσκοβισί και ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισαν μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και υποστήριξαν ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση γεννά αβεβαιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Ο στόχος είναι στις επόμενες μέρες να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ένα πλαίσιο – συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί σε επόμενο Eurogroup, χωρίς να υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία για τις 7 Απριλίου οπότε και θα ξανασυνεδριάσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. 

Με στόχο να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια επελέγη η παραμονή των υπουργών στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.
 
«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γ. Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά» τόνισε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό «μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές».
 
Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ μετά τη λήξη του.
 
Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.
 
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».
 
Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα»
 
Την ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Αναγνώρισε ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.
Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση».
Υπενθύμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.
 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.