Παράσταση από το Κρατικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής: Η μνήμη ως απάντηση στους… αμφισβητίες

Έλσα Σπυριδοπούλου-  Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Στην Παραλία πλήθος κόσμου λιάζονταν, σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος. Μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), πάλι, η υποδοχή της Άνοιξης έγινε με νότες, καθώς μια παρέα μουσικών και ηθοποιών μας ‘χάρισαν΄ το Σεφαραδίτικο λαϊκό τραγούδι «Primavera en Salonico» (Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη). Αφορμή το θεατρικό έργο του Λέοντα Α. Ναρ «Δε σε ξέχασα ποτέ». Η παρουσίαση του άρχισε και ο χρόνος επέστρεψε. Και μαζί του η μνήμη. Αυτή που πληγώνει, αλλά οφείλουμε να την κοιτάμε κατάματα. 

20 Μαρτίου 2017 19:34:05

Σε ακόμη μια συνεργασία τους το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και το Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιάσουν επί σκηνής το πρώτο θεατρικό έργο του Ναρ. Μια ιστορία για έναν έρωτα που μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Ο συγγραφέας αφηγείται τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία τα γνωρίζουμε κυρίως από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κ.α.). Το σπουδαιότερο όμως στοιχείο του έργου είναι ότι μας υπενθυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες και πώς στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.
 
«Υπέρτατη ανάγκη μου στο να γράψω αυτό το έργο ήταν η διαχείριση της μνήμης πολλών ανθρώπων, αλλά και η ανάγκη υπεράσπισης απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα αναμφισβήτητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ναρ. Στις 19 Μαρτίου εξάλλου, συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε Θεσσαλονικείς Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς- Μπιργκενάου. Και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη… αμφισβητίες των γεγονότων. 
 
Ωστόσο, «αν δεν ψηλαφίσεις τα τραύματα της πόλης -και ίσως το μεγαλύτερο της να είναι το Εβραϊκό-, δεν μπορείς να ‘μιλήσεις’ μαζί της. Μέσω της Τέχνης προσπαθούμε να υψώσουμε αναχώματα στην επέλαση της νέας βαρβαρότητας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος. 
 
Με σεβασμό στο κείμενο
 
«Στόχος αυτού του έργου» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης «είναι να ανασύρει μνήμες, αλλά και να διασκεδάσει». Γι’αυτό το λόγο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί εντός και εκτός Ελλάδας.
 
Όσο για τη μεταφορά του στο σανίδι, «έγινε με σεβασμό και ακρίβεια στην ιστορία του» διαβεβαίωσε ο κ. Ναρ. «Συνδύασα εικόνες με τα Σεφαραδίτικα και τα ελληνικά τραγούδια και βέβαια με την πρόζα. Με στεναχωρεί που η γενιά μου καταλαβαίνουμε λέξεις από το ιδίωμα αλλά δεν μπορούμε να τα μιλήσουμε», ανέφερε, ενώ με τη σειρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχάλης Σιώνας τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσει ένα τέτοιο κείμενο και προσπάθεια του ήταν «να μη δώσω την προσωπική μου ματιά στο έργο».
 
Να σημειώσουμε ότι η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του ΜΜΘ «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά». 
 
*«Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, στο κτίριο Μ2, από Παρασκευή 31 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου στις 9 το βράδυ.
 
Συντελεστές: Σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, σκηνικά- κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα,  φωτισμοί- διδασκαλία κάμερας Χάρης Πάλλας, video mapping  Κλεάνθης Καραπιπέρης, βοηθός σκηνοθέτη Λίλα Βλαχοπούλου, οργάνωση παραγωγής Ναταλία Λαμπροπούλου. 
 
Επί σκηνής εμφανίζονται οι ηθοποιοί Σοφία Καλεμκερίδου και Γιάννης Χαρίσης και οι μουσικοί Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).
 
Είσοδος: 15 ευρώ, 12 ευρώ, 10 ευρώ το μειωμένο (μαθητικό/ φοιτητικό/ ανέργων/ άνω των 65 ετών) και 7 ευρώ το ομαδικό.