Εμπόδια στην επίλυση προβλημάτων της ΕΑΣΔ βάζει ο ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Πόλυ Χατζημάρκου - Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα (20/3/2017) στη Ρόδο, εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για το σενάριο επίλυσης των προβλημάτων του οργανισμού και τα εμπόδια που θέτει ο διευθυντής του τοπικού ΕΦΚΑ, ο οποίος αρνείται την αναβολή για 6 μήνες της πλειστηρίασης ακινήτου της Ένωσης, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια και να καταστεί βιώσιμη.

20 Μαρτίου 2017 21:03:04

Στη συνέντευξη παρόντες ομιλητές ήταν οι: Πρόεδρος της ΕΑΣΔ Δημήτρης Γεωργαλλής, ο γενικός διευθυντής Δημήτρης Καραγιάννης, ο νομικός σύμβουλος (ΕΑΣΔ & ΚΑΪΡ) Μηνάς Τσέρκης, το μέλος του Δ.Σ. Αντώνης Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας)  και εκπρόσωπος των εργαζομένων Μιχάλης Παλαιολόγος.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την εντύπωση που προκαλεί η άρνηση της διεύθυνσης του τοπικού υποκαταστήματος ΕΦΚΑ να δώσει αναβολή στην πλειστηρίαση του ακινήτου της ΕΑΣΔ, αφού η διάσωση της Ένωσης και η ένταξή της στον υπό ψήφιση νέο νόμο εξωδικαστικού συμβιβασμού εξασφαλίζει 100% τις οφειλές προς το ΙΚΑ (πλην των προσαυξήσεων), άρα είναι υπέρ του Ταμείου και του δημόσιου συμφέροντος. Σε αντίθετη περίπτωση, με την εκποίηση το Ταμείο χάνει τις οφειλές προς αυτό στο μεγαλύτερό τους μέρος, αφού για την είσπραξη του πλειστηριάσματος προηγείται τράπεζα εισπράττοντας το 75%.

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΑΣΔ και της ΚΑΪΡ Μηνάς Τσέρκης ανέφερε:

«Κατά το νομικό σκέλος αυτής της υπόθεσης υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να αναφερθούν. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός από τον ΕΦΚΑ ο οποίος επισπεύδεται την προσεχή Τετάρτη, υπόκειται σε μια διαδικασία που δεν είναι συνήθης. Δηλαδή, δεν υπάρχουν τα μέσα άμυνας από πλευράς της ΕΑΣΔ που θα υπήρχαν σε οποιοδήποτε άλλο πλειστηριασμό. Και τούτο γιατί επισπεύδεται από έναν οργανισμό ΝΠΔΔ και αρμοδιότητα έχουν τα διοικητικά δικαστήρια. Άρα, οι δυνατότητες και τα «όπλα» της Ένωσης είναι περιορισμένα σε σχέση με άλλες διαδικασίες και ανακοπές πλειστηριασμών σε πολιτικά δικαστήρια.

Το οξύμωρο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο, υπάρχουν εγγεγραμμένες σημειώσεις από τις τράπεζες που όλα τα χρόνια έχει συναλλαχθεί η ΕΑΣΔ, δηλαδή σε σειρά κατάταξης προηγείται η τράπεζα, έπειτα η Δ.Ο.Υ. και άρα απ’ αυτόν τον πλειστηριασμό ο ΕΦΚΑ –ακόμα και στο σενάριο εμφάνισης κάποιου που θα πλειοδοτήσει και που απευχόμαστε να συμβεί-, δεν θα καρπωθεί ούτε ένα ευρώ αφού προηγούνται άλλοι. Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία γίνεται μόνο και μόνο για να πιεστεί η ΕΑΣΔ. Με το πλάνο που προτείνουμε στον ΕΦΚΑ –μια διασφαλισμένη με εγγυήσεις πληρωμή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- πιστεύουμε ότι το ζήτημα πρέπει να επανεξεταστεί αφού υπάρχει η περίπτωση να μην έχουν φθάσει στα αυτιά των αρμοδίων κεντρικά, όσα προτείνουμε. Οι λόγοι που φθάσαμε ως εδώ είναι άσχετοι με τη βούληση των εκπροσώπων, η ΕΑΣΔ πρέπει να διαφυλαχθεί, η ΚΑΪΡ επίσης (το πλειοψηφικό κομμάτι μετοχών ανήκει στην ΕΑΣΔ) ως αναπόσπαστα κομμάτια του νησιού μας».
 
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ Δημήτρης Γεωργαλλής επισήμανε:
«Το 2014, χρονολογία ορόσημο για την ΕΑΣΔ, αποφασίστηκε η μετατροπή της εταιρείας και η συγχώνευσή της με τους συνεταιρισμούς Σιαννών, Γενναδίου, Κοσκινού, με σκοπό την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού μηχανισμού για το καλό των παραγωγών. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους ανέλαβε η νέα διοίκηση, έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η εταιρία, αλλά κυρίως έχοντας αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους αγρότες της Δωδεκανήσου.
Πρωταρχικός σκοπός της νέας διοίκησης, ήταν η διαχείριση των υποχρεώσεων της εταιρείας. Και ήταν εξ αρχής φανερό ότι η διευθέτηση των υποχρεώσεων, θα γινόταν μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της. Ενημερώθηκαν εγγράφως οι πιστωτές της ΕΑΣΔ (Τράπεζα, Leasing, Υπουργείο Οικονομικών, ΙΚΑ) για τα σχέδια της διοίκησης, άρχισαν επαφές με επενδυτές, ενώ παράλληλα ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της εταιρίας ΕΑΣΔ και ΚΑΪΡ. Βασικό διαπραγματευτικό όπλο της ΕΑΣΔ στην προσπάθεια αυτή, η ακίνητη περιουσία της, η οποία υπερβαίνει τα 23 εκ. ευρώ.

Σήμερα  και ενώ διαφαίνεται να έχουν κατανοήσει και να συναινούν στην προσπάθεια αυτή, οι τράπεζες, τα υπουργεία κλπ, εμφανίζεται ένας κρατικός λειτουργός (Διοικητής ΕΦΚΑ Ρόδου), ο οποίος αποφασίζει να ακυρώσει τους πάντες και τα πάντα και να ξεπουλήσει της περιουσία του Συνεταιρισμού Δωδεκανήσου, αλλά και το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα στο νομό.
Το παράλογο με την ενέργεια του αυτή, είναι ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεων του έναντι της ΕΑΣΔ, αλλά απεναντίας θα ζημιωθεί, αφού η περιουσία του Συνεταιρισμού θα εκποιείται σε εξευτελιστικές  τιμές σε σχέση με την πραγματική της αξία και επομένως ο φορέας κινδυνεύει να απολέσει οριστικά το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών του.

Εμείς, απέναντι σε παραλογισμούς και εμμονές κάποιων, έχοντας ιερή υποχρέωση να προασπίσουμε την περιουσία των Δωδεκανήσιων αγροτών και έχοντας στο πλευρό μας συνεταιριστές, εργαζόμενους και τον ροδιακό λαό θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξυγίανση της εταιρείας, προκειμένου να σώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει, σε αυτούς που πρέπει".

Με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής  της ΕΑΣΔ Δημήτρης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα παρακάτω:
«Η νέα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2014, γνωρίζοντας πλήρως τις υποχρεώσεις της εταιρίας προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες. Σκοπός της διοίκησης είναι η εξυγίανση και η αποπληρωμή κάθε πιστωτή, ώστε η ΕΑΣΔ να προχωρήσει και να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει και της αναλογεί στα Δωδεκάνησα.
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού της, είναι η ακίνητη περιουσία της η οποία υπερβαίνει τα 23 εκ. ευρώ και την οποία χρησιμοποιεί ως εγγύηση στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μέσω του υπό ψήφιση νόμου περί εξωδικαστικού συμβιβασμού, λόγος για τον οποίο αιτείται και την εξάμηνη αναβολή του πλειστηριασμού.

Το δε ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Ρόδο, αδιαφορεί για τις ενέργειες που καταβάλλονται από την εταιρία και εμμονικά ζητάει να προχωρήσει η διαδικασία πλειστηριασμού, για οφειλή  8,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 αποτελούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το δε γεγονός ότι η ΕΑΣΔ έχει καταβάλει από το 2001 έως σήμερα προς το ΙΚΑ περισσότερα από 2,7 εκ. ευρώ και προς το ΤΑΥΣΟ περίπου 1,5 εκ. ευρώ, τους είναι προφανώς αδιάφορο.                                     
Το αξιοσημείωτο όμως στην παρούσα κατάσταση, είναι ότι το ΕΦΚΑ επιλέγει μία διαδικασία από την οποία δεν έχει να κερδίσει κάτι, αφού στον πλειστηριασμό, προηγούνται του ΕΦΚΑ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Πειραιώς Leasing και το Ελληνικό Δημόσιο. Από το σύνολο λοιπόν της εκποίησης θα πάρει ελάχιστα, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης, ενώ θα μπορούσε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σε διάστημα έξι μηνών  να αποπληρωθεί το 100% της απαίτησης της. Παρόλο λοιπόν που στα υπουργεία είδαν με θετική ματιά το αίτημα της ΕΑΣΔ, το τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ τηρεί για ανεξήγητους λόγους, αρνητική στάση.
Με την μόνη διαφορά, ότι από σήμερα, η όποια ζημία προκληθεί από τις ενέργειες αυτές στο Ελληνικό Δημόσιο, θα έχει ονοματεπώνυμο».

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί γιατί έχει τόσες ασφαλιστικές οφειλές η ΕΑΣΔ, αναφέρει, παίρνοντας το λόγο το μέλος της ΕΑΣΔ και της ΚΑΪΡ Αντώνης Χατζηιωάννου, ανατρέχοντας στη δεκαετία του ’80 και την εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα υπέρ της έκρηξης στα τουριστικά επαγγέλματα καθώς και τη σταδιακή είσοδο ιδιωτών στον τομέα των λιπασμάτων, κτηνοτροφών κλπ. «Η ΕΑΣΔ τότε είχε 200 εργαζομένους ενώ η οικονομική δραστηριότητα της ανακόπηκε. Είχε ηθικό καθήκον παρά τις ζημίες να διαφυλάξει τους εργαζόμενους προσφεύγοντας σε δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα που έπειτα έγινε Πειραιώς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με τη σημερινή κυβέρνηση, και τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια πολύ σφικτή συνεργασία κατανόησης και εξεύρεσης λύσης» καταλήγει. «Πρέπει να κατανοηθεί και από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και από την τοπική και κεντρική διοίκηση, έτσι ώστε να πάμε σε ένα εξωδικαστικό μηχανισμό, να πάρει τα χρήματά του ο ΕΦΚΑ, να κάνουμε ένα διακανονισμό για τις απαιτήσεις και υπεραξίες/υπερτοκισμούς και να διασώσουμε αυτό που συν-οικοδομήσαμε σ’ αυτό τον τόπο».

«Το ζήτημα του πλειστηριασμού έχει βαθύτατες διαστάσεις, η εμμονή να πλειστηριαστεί το δεύτερο «φιλέτο» της ΕΑΣΔ ,και χωρίς προβληματισμό του τοπικού ΕΦΚΑ, μου αφήνει πολλά ερωτηματικά» αναφέρει ο Μιχάλης Παλαιολόγος πρόεδρος ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας)  και εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια» αναφέρει ενώ θυμίζει, ως παράδειγμα, ότι όταν η ΕΑΣΔ έστελνε κάποτε ζωοτροφές σε όλα τα μικρά νησιά, με ζημία της οργάνωσης, η εκάστοτε κυβέρνηση διαμήνυε ότι εφαρμόζει πολιτική. «Όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, έχουν και ένα ταμείο. Αυτό που πάει να γίνει είναι εγκληματικό. Η νέα διοίκηση και διεύθυνση κάνουν νέα προσπάθεια, έχουν καταθέσει το business plan που αφορά και στην ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς πάει να ανατραπεί όλη η προσπάθεια των δύο τελευταίων χρόνων, οι συζητήσεις και οι διακανονισμοί με υπουργεία και τράπεζες επειδή δε μπορούμε να αναβάλλουμε για ένα 6μηνο τον πλειστηριασμό μέχρι να ψηφιστεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο…Θεωρώ ότι γίνεται σκόπιμα.  Η ΕΑΣΔ πρέπει να παραμείνει, να είναι το συλλογικό όργανο, το βαρίδιο στους ιδιώτες για να μην εκμεταλλεύονται τους αγρότες, να μην υπάρχει ασυδοσία από την ελεύθερη αγορά. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια της οργάνωσης και της διεύθυνσης και προσπαθούμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τον αγρότη».