Παραίτηση Ε. Ράικου: Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ειρήνη Προμπονά - Ο θόρυβος που ξέσπασε απο την αιφνιδιαστική παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου την περασμένη Παρασκευή δεν έχει κοπάσει, ωστόσο η παραίτησή της και η επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα προκαλεί ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

27 Μαρτίου 2017 18:43:05

Την στήριξή της στην εισαγγελέα Εφετών, Ελένη Ράικου, παρείχε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της την Δευτέρα, λίγες μέρες μετά την παραίτησή της από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στην ανακοίνωση η Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της  για το καθημερινό πλέον φαινόμενο, όπως το αποκαλεί, της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους, ενώ ζητά  από τους Έλληνες πολίτες «να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και  της ισοπέδωσης των πάντων».

Βέβαια ο  πολίτης παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος σκανδάλων που αφορούν την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος προηγούμενων δεκαετιών, την ώρα που ο ίδιος στενάζει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης νιώθωντας απροστάτευτος, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για περισσότερα απο αυτά.
Τα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα μαύρα ταμεία της Siemens είναι μερικά μόνο απ' αυτά που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Εκείνο που εύλογα αναρωτιέται κανείς είναι τι θα είχε γίνει αν η χρόνια, όπως φαίνεται, διαφθορά είχε παταχθεί,ή περιοριστεί έστω η δικαιοσύνη είχε αποδοθεί, τα χρήματα παρέμεναν στο ταμείο του κράτους προς όφελος του ίδιου και της χώρας με τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα να λογοδοτούν στην δικαιοσύνη  χωρίς την παρέλευση δεκαετιών.

Η παραίτηση Ράικου και τα ερωτήματα

Ο θόρυβος που ξέσπασε μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου δεν έχει κοπάσει, ωστόσο παραμένουν σημαντικά και αναπάντητα ερωτήματα, ενώ ραγδαίες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις.
 
Ένα ερώτημα είναι γιατί η κα Ράικου προτίμησε να δημοσιοποιήσει πρώτα την επιστολή παραίτησης της, πριν καν ενημερώσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία έλειπε ταξίδι στην Κύπρο, με την οποία καταγγέλλει την ηθική της εξόντωση από συμφέροντα που εξυπηρετούν διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί και μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου.

Στην επιστολή της  η κα Ελένη Ράικου αναφέρεται στο ποσό των 28 εκατ. ευρώ, ποσό που διακινήθηκε, όπως η ίδια αναφέρει, με την μορφή μίζας από την Novartis. Στην υπόθεση, όπως καταγγέλλει η ίδια, φαίνεται να έχουν εμπλακεί επιχειρηματίες, γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και νομικά πρόσωπα που έπαιζαν τον ρόλο του «οχήματος» εισπράττοντας τα ποσά για λογαριασμό διεφθαρμένων αξιωματούχων.  Ωστόσο η κα Ράικου δεν αναφέρει πουθενά αν η εισαγγελέας του ΑΠ είχε ενημερωθεί σχετικά από την ίδια για το «μαύρο» χρήμα, την διαδρομή του, ούτε για τα πρόσωπα που το εισέπραξαν.

Να σημειώσουμε πως όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis, όσα εξετάζονται λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2005 έως το 2014. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει να ερευνάται από το 2013, με τον πρώην αναπληρωτή Υπ. Υγείας Μάριο Σαλμά να καταγγέλλει μιλώντας στο «105,5 στο Κόκκινο» πως, τόσο το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας το 2013, που ήταν «συγκαλυπτικό», όσο και το αντίστοιχο των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης συντάχθηκαν έτσι, ώστε η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει στον εισαγγελέα, αλλά μόνο στο ΣΔΟΕ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ αυτοβούλως μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και κατέθεσε στην κα Ράικου «για διευκολύνει την έρευνά της με την γνώση του». O κ. Σαλμάς κατέθεσε ότι επί των ημερών του είχε παραγγείλει εσωτερικό έλεγχο στην εταιρεία για μη διαφανείς διαδικασίες. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ολοκληρωθεί η έρευνα μέσα σε 90 ημέρες, τελικά υποβλήθηκε πόρισμα εντός ολίγων ημερών ολίγων σελίδων, το οποίο ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε «συγκαλυπτικό» και έδωσε εκ νέου εντολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει καινούργια έρευνα.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς και τα εξοπλιστικά

Η ανακρίτρια Διαφθοράς κα Ηλιάννα Ζαμανίκα στο επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» το οποίο αναφέρει στην επιστολή της η κα Ράικου, πριν καν κυκλοφορήσει η εφημερίδα,  κατηγορεί την κα Ράικου για παραλήψεις εγγράφων που είχε στην κατοχή της και αφορούν την διερεύνηση της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα, στοιχεία που αφορούν  τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο.

Αναφέρεται μάλιστα σε έγγραφα πολύ σημαντικά και υλικό που βρέθηκε σε υπολογιστές που στοιχειοθετούν  βαρύτατα κακουργήματα στην υπόθεση των εξοπλιστικών για Παπαντωνίου-Λιακουνάκο και δεν περιλαμβάνονται, όπως θα έπρεπε στην δικογραφία. Η ανακρίτρια διερωτάται αν αυτή η σοβαρή παράληψη συνέβη από την κα Ράικου εξ αμελείας ή αν περιέχει δόλο. Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας«Παραπολιτικά» η αναφορά της ανακρίτριας Διαφθοράς εστάλη στον επόπτη εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, όμως ο ίδιος δεν προχώρησε σε διερεύνηση της αναφοράς, ως όφειλε. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για στενές σχέσεις του επόπτη με τον πρώην προϊστάμενο Εισαγγελέα Εφετών. Τι ώθησε τον κο Δασκαλόπουλο να μην ασχοληθεί άμεσα με όσα του κατήγγειλε η ανακρίτρια Διαφθοράς, ουδείς γνωρίζει.

Η θεσμική κάλυψη

Η παραιτηθείσα εισαγγελέας διαφθοράς αφήνει αιχμές υποστηρίζοντας στην επιστολή της πως δεν είχε θεσμική κάλυψη και πως έμεινε απροστάτευτη. Ο υπ. Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής εξέφρασε την απορία του για το θέμα αυτό, καθώς η ίδια έλαβε, όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του, την διαβεβαίωση του και την πλήρη στήριξη του να προχωρήσει στις υποθέσεις που είχε αναλάβει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό φύλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν την προηγούμενη της παραίτησης της, δεν έγινε καμία αναφορά από την ίδια για την επικείμενη παραίτηση της στον υπουργό.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός στην δήλωση του έκανε λόγο για «ασύνδετους ισχυρισμούς» της Εισαγγελέως «που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα», ενώ για την παραίτησή της επισήμανε πως υπεβλήθη τη στιγμή που είχε τονίσει προς την ίδια την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. «Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως» τονίζεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού.

-Κυβέρνηση
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

-Αντιπολίτευση
Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «παραίτηση-βόμβα» και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε πως «η παραίτηση-βόμβα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο όσα καταγγέλλει η ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης», ενώ ζήτησε από την >κυβέρνηση  και τους αρμόδιους υπουργούς « να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με όσα καταγγέλλει η Εισαγγελέας για παράκεντρα εξουσίας».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης διερωτήθηκε μάλιστα μέσω twitter το εξής:«Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να στοχοποιήσει την κα Ράικου, αν η έρευνα έβρισκε στοιχεία για μένα, όπως διέδιδαν, θα την χτύπαγαν;» Όπως αναφέρεται ήδη στο παρόν η έρευνα για την Novartis ξεκίνησε το 2013 από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, ο οποίος κατήγγειλε συγκάλυψη και «θάψιμο» του πορίσματος.

Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Το «Ποτάμι» στην ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. (…) Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες».

Η Ένωση Κεντρώων στην ανακοίνωση της κάλεσε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να διατάξει άμεση διερεύνηση των υπαινιγμών και των λόγων παραίτησης της κ. Ράικου. Να παραιτείται δικαιούται οποιοσδήποτε, όχι όμως εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς να δίνει πλήρη στοιχεία για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδια ν’ αναπέμψει το θέμα της αντικατάστασης της Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, βρίσκεται στην Κύπρο όπου, σύμφωνα με πληροφορίες. αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Απριλίου. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου θα ολοκλήρωνε την θητεία της σε 2 μήνες Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ,  σ' ένα μήνα περίπου από σήμερα η κα Ράικου επρόκειτο να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την  ανανέωση της θητείας στη θέση αυτή για τρίτη φορά.