Έχει «εύλογο τίμημα» το κτίριο της Kommandantur και του αρχηγείου του ΕΑΜ;

Το κτίριο στα υπόγεια του οποίου επί κατοχής βρίσκονταν τα κρατητήρια των ναζί και με την απελευθέρωση στέγασε το αρχηγείο του ΕΑΜ, βρίσκεται μπλεγμένο στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

29 Μαρτίου 2017 13:57:25

Στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στον 105,5 Στο Κόκκινο ο Γιάννης Πετσαλάκης, για το ότι θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στο Δημόσιο πιθανή πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναφέρθηκε και στο θέμα ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της, μεταξύ τους τα πρώην κρατηρήρια της γερμανικής Komantatur στην κατοχή, που μετέπειτα έγιναν το Αρχηγείο του ΕΑΜ στην Αθήνα.
 
«Από ό,τι φαίνεται ωστόσο θα υπάρξουν και άλλα "ντεσού" στην πώληση. Χτες ενημερωθήκαμε από την τράπεζα επίσημα για δύο από τα πιο αξιόλογα κτίρια της Εθνικής Ασφαλιστικής, το κτίριο της Αμαλίας απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπως και της Κοραή (που κουβαλάει μία πολύ βαριά μνήμη: εκεί ήταν τα κρατητήρια της Komantatur που στη διάρκεια της Κατοχής μαρτύρησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και αμέσως μετά το αρχηγείο του ΕΑΜ στην ελεύθερη Αθήνα». 
 
Προκειμένου να προστατευτούν, «αυτά δεν τα πουλάει η Εθνική Τράπεζα, τα αγοράζει "έναντι εύλογου τιμήματος" όπως μας είπε ο κ. Αγγελάκης. Τι εύλογο τίμημα υπάρχει σε ένα ιστορικό μνημείο; Γιατί και την Ακρόπολη αν την πάρει κάποιος εκτιμητής, θα μπορέσει ένα εύλογο τίμημα», αναρρωτήθηκε.
 
«Εάν η Εθνική Ασφαλιστική πωλείται απλά και μόνο επειδή το 2014 υπήρχαν δεσμεύσεις, χωρίς αυτές ούτε να μπορούν να αναθεωρηθούν ούτε να επανεξαστούν ούτε να επαναδιαπραγματευτούν, τότε ποιος μας διασφαλίζει ότι αυτό το κτίριο θα μείνει όντως στην περιουσία της Εθνικής Τράπεζας; Και σε δεύτερη ανάγνωση, γιατί αυτό το ιστορικό κτίριο δεν αγοράζεται από το κράτος, που είναι και το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει και την ιστορικότητα τέτοιων μνημείων;», προσέθεσε ο ίδιος.
 
Η Εθνική Ασφαλιστική έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σάιτ αφιερωμένο στο κτίριο της Κοραή 4 και τα κρατητήρια της Kommandatur, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε.