Από πού κρατά η σκούφια μας; Πώς κατάντησε «πουλί της Χούντας» ο μεγαλοπρεπής Φοίνικας

Καλά που βρέθηκε ο Χάρι Πότερ και ο Ντάμπλντορ και διέσωσαν το κύρος του Φοίνικα, που αφού αναφερόταν από αρχαίους Αιγύπτιους, Εβραίους, Ινδουιστές και Κινέζους, αλλά και Χριστιανούς, αλχημιστές, μέχρι τη Φιλική Εταιρεία και τον Καποδίστρια, είχε καταλήξει να θυμίζει τους συνταγματάρχες...

21 Απριλίου 2017 09:23:02

21 Απριλίου σήμερα, οπότε ταιριάζει να πούμε πέντε πράγματα για τον φοίνικα, το μυθικό πουλί που αυταναφλέγεται και ακολούθως αναγεννάται από τις στάχτες του, το πτηνό που υιοθέτησαν οι Απριλιανοί ως σύμβολο της επάρατης δικτατορίας. 
 
Προσωπικά, το 1967 ήμουν πέντε ετών – άρα, σχεδόν όλη μου την παιδική ηλικία τη πέρασα με τον Φοίνικα να με κοιτάει βλοσυρά, όπου και να έστρεφα το βλέμμα μου: φοίνικες στα σπιρτόκουτα και στα γραμματόσημα, στα ηρώα και στις πλατείες, στους τοίχους των δημοσίων κτιρίων, στα σχολικά βιβλία, και τελικά στις τηλεοπτικές οθόνες. 
 
Κρίμα βέβαια, που έγινε τόσο αηδιαστικό και μισητό ένα σύμβολο θετικό και πανάρχαιο, αβέβαιης ετυμολογίας, αλλά με μάλλον αιγυπτιακή  προέλευση, από τη ρίζα “bnu” - “Μπένου ήταν το όνομά του στα αρχαία αιγυπτιακά.  Όπως και νά 'χει, ο φοίνικας, γιατί είναι μόνο ένα πουλί, και όχι είδος,  είναι αθάνατος και έχει μοναδικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα, η εξαιρετική φωνή. 
 
Τον φοίνικα έχουν χρημιμοποιήσει πάμπολλοι: ήταν το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας και το εθνόσημο επί Καποδίστρια, ενώ για τους αλχημιστές ήταν ένα ισχυρό σύμβολο του Πυρός. 
 
Ιερός για τους αρχαίους Αιγυπτίους και τους Εβραίους, για τους πρωτοχριστιανούς συμβόλιζε τον Ιησού Χριστό, για τους Ινδουιστές ήταν το ιερό ζώο του Βισνού, ενώ για τους Κινέζους ο Φοίνικας είναι το στοιχείο του Πυρός. 
 
Ακόμα, εμφανίζεται στους Πέρσες και στους αρχαίους πολιτισμούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. 
 
Δυστυχώς, στο συλλογικό θυμικό των πενηντάρηδων, αυτό το ένδοξο, μυθικό, μαγικό και σπουδαίο πλάσμα, κάποιοι αδαείς καραβανάδες το μαγάρισαν ως “πουλί της Χούντας”...
 
Ακούτε το «Σκουφάκι», που μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, έξι και πέντε το πρωί, δύο παρά πέντε το μεσημέρι και πέντε και πέντε το απόγευμα, προαναγγέλοντας την εκπομπή «Από πού κρατά η σκούφια μας», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.30 το πρωί, με τον Παύλο Μεθενίτη, από τον 105,5 Στο Κόκκινο.