Διά στόματος Σαίξπηρ το «όχι» Δουζίνα στη σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας για τη Βενεζουέλα

Κατερίνα Κανάκη - Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, Κώστα Δουζίνα στο αίτημα της ΝΔ για σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να συζητηθούν τα επεισόδια στη Βενεζουέλα. 

21 Απριλίου 2017 14:11:47

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε πως το αίτημα δεν δικαιολογείται ούτε ουσιαστικά ούτε πολιτικά και πως κάτι τέτοιο είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, αφού ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει γίνει συνεδρίαση για να συζητηθεί η εσωτερική κατάσταση σε άλλο κράτος.

Παράλληλα σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ποτέ ως τώρα υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής για θέματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. 

Ο κ. Δουζίνας, επεσήμανε δε, πως η Βουλή και οι Επιτροπές δεν κάνουν ψηφίσματα, αλλά και πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο οποίο αναφέρεται η ΝΔ μέσα στην πρότασή της, δεν υφίσταται.
 
«Χρησιμοποιούμε ξένες ταραχές για να ξεχάσουμε τα προβλήματα εδώ», είπε χρησιμοποιώντας το στίχο του Σαίξπηρ από τον Ερρίκο το Δ’. Στο έργο, όπως ενημέρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βασιλιάς Ερρίκος λέει στο γιο του που ετοιμάζεται να τον διαδεχθεί στο θρόνο λόγω του επικείμενου θανάτου του: «να κάνεις τη δουλειά σου, να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες αντιδικίες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια, μπορεί να εξαφανίσει τη μνήμη του παρελθόντος».

Ο κ.Δουζίνας δήλωσε ωστόσο πως προσωπικά ανησυχεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αλλά πως ως πανεπιστημιακός έχει την άποψη ότι όταν είναι πλήρως χωρισμένη μια κοινωνία δεν πρέπει να πάει κάποιος και να πάρει τη θέση του ενός ή του άλλου.

«Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι όχι να διαλέξουμε στρατόπεδο, αλλά να υπάρξει ένας τρόπος να μεσολαβήσει η ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί μια ειρηνική λύση», όπως είπε.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης οι βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν μέλη της εν λόγω επιτροπής, με επιστολή τους στον Κώστα Δουζίνα, ζήτησαν την άμεση σύγκλησή της, προκειμένου να συζητηθούν οι «δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά και τα τελευταία αιματηρά επεισόδια», καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή διμερή και διπλωματική προσπάθεια για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».