Εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών για τα 50 χρόνια από την επιβολή δικτατορίας

Άντυ Κουκλάδα - Εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, διοργάνωσε σήμερα στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου του ΕΑΤ – ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

21 Απριλίου 2017 14:31:10

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μανταίος, ο οποίος επισήμανε ότι «η στρατιωτική δικτατορία, καταργώντας θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και συνταγματικές διατάξεις που αφορούσαν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας, με τη βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εφάρμοσε τη νομοθεσία των πέτρινων χρόνων που βίωσε ο λαός μας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». 
 
Ο ίδιος μίλησε για εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος οι οποίοι «πίστευαν», όπως σημείωσε, «σε μια κοινωνικοπολιτική ρύθμιση, που θα βασιζόταν, όχι μόνο στη μονολιθική αξία μιας ιδεολογίας, αλλά στον πολιτικό πλουραλισμό και στην ανανεωτική δύναμη της δημοκρατικής συμμετοχής». Όπως επισήμανε, «οι δικτατορίες εχθρεύονται το λαό, αγνοούν ότι βελτιώνει τη ζωή, επιβάλλουν σε λογικά όντα τον παραλογισμό ενός απάνθρωπου ολοκληρωτισμού. Γι’ αυτό η αντίσταση σώζει την ψυχή μας, με την έννοια ότι η γνώση οδηγεί στην ελευθερία και η ελευθερία συνιστά κίνητρο προς τα εμπρός».
 
Ο κ. Μανταίος, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των φασιστικών «εκτρωμάτων» όπως αυτό της ΧΑ. Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΦΕΑ θα συνεχίσει να δίνει μάχες για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού και θα παρέχει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. 
 
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή ο οποίος βασανίστηκε  άγρια από τη χούντα των συνταγματαρχών. Στεφάνι κατέθεσε – εκ μέρους του πρωθυπουργού – ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στεφάνι κατέθεσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Φωτεινή Βάκη. Επίσης, στεφάνια κατατέθηκαν από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και από αντιστασιακές οργανώσεις. 
 
Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλους τους αγωνιστές που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ