Αλ. Κούτσης: Ελπίζω να μην κάνει κι αυτήν την «τρέλα» ο Τραμπ…

Για τη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Συρία σε επίπεδο στρατιωτικό αλλά και διπλωματικό - πολιτικό, αλλά και για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Αλέξανδρος Κούτσης, ομότιμος καθηγη τής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

13 Μαΐου 2017 11:03:38

Για τη Συρία ανέφερε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα, δηλαδή να βρουν δυνάμεις που θα συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον, πολεμώντας επί του εδάφους.

Επεσήμανε ακόμη ο κ. Κούτσης ότι στις τάξεις της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ υπάρχει μια ομάδα, που διαμορφώθηκε την εποχή της προεδρίας του Μπους του νεότερου και η οποία φλερτάρει ακόμη και με την ιδέα αποστολής στρατευμάτων των ΗΠΑ, στη Συρία.

Αναλύοντας την τακτική της Μόσχας, ο κ. Κούτσης ανέφερε ότι αποσκοπεί – τώρα- στην ανάδειξη μιας νέας συριακής ηγεσίας, λιγότερο συνδεδεμένης με τον Ιράν από όσο είναι ο Άσαντ. Αν αυτό συμβεί, είπε ο καθηγητής, τότε η Ρωσία αφενός θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή και αφ’ ετέρου θα διευκολύνει την προσέγγισή της με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε ουσιαστικό από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ένα άλλο ταξίδι, όμως, σημείωσε, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Κι αυτό είναι το ταξίδι του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ, στις αρχές του Ιουνίου.

«Δεν δείχνει τυχαίος ο χρόνος της επίσκεψης…»

Σχολίασε ο κ. Κούτσης πως η ίδια η ημερομηνία του ταξιδιού δεν δείχνει τυχαία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 50 χρόνων από τον πόλεμο «των έξι ημερών», του 1967. Εάν μάλιστα, όπως φοβούνται πολλοί, ο Ντ. Τραμπ ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, τότε, όπως χαρακτηριστικά είπε,  «η προοπτική κάποιας ουσιώδους ειρήνευσης στην περιοχή θα πάψει να υφίσταται για 150 χρόνια…».

Η πολιτική του Νετανιάχου, σημείωσε, με τους απανωτούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά και την ακραία επιθετικότητα, καθορίζεται από ένα στόχο: «Ένα κράτος για ένα λαό». Αυτό, πρόσθεσε, αν ενσαρκωθεί, θα δυσχεράνει κατά πολύ τη θέση των αραβικής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ και φυσικά θα συνδυαστεί με εντονότερη καταπίεση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.

«Ο Τραμπ, λυπάμαι που το λέω, είναι ανίδεος ως προς το παλαιστινιακό», σχολίασε. Και συνέχισε: «Επηρεάζεται από μία ομάδα ακραίων υποστηρικτών της επιθετικότητας του Τελ Αβίβ, επιθετικότητας που τη χαρακτηρίζουν και στοιχεία έντονου θρησκευτικού, ακροδεξιού φανατισμού. (…). Ο Νατανιάχου θέλει να συζητήσει με τις ΗΠΑ και με τα αραβικά κράτη του Κόλπου κάποια φόρμουλα για το παλαιστινιακό, η οποία θα επιβληθεί στους Παλαιστίνιους ως τετελεσμένο». Κι αυτό διότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Τελ Αβίβ γνωρίζουν ότι λόγω του ISIS και του ισλαμικού φονταμενταλισμού, τα κράτη του Κόλπου νιώθουν πως χρειάζονται την προστασία της αμερικανικής πολιτικής. Άρα, συνέχισε ο καθηγητής, θα προέβαλαν απειροελάχιστες αντιρρήσεις και στην όποια  επιλογή της Ουάσιγκτον για το παλαιστινιακό.

«Ελπίζω να μην κάνει κι αυτήν την… τρέλα ο Τραμπ», ανέφερε ο κ. Κούτσης, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν μεταφορά της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα άνοιγε «ασκό Αιόλου».  

Ακούστε: