Κόκκινη Αμερική & Ταξισυνειδησία – παρουσίαση στη Ρόδο

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στη διπλή εκδήλωση: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» και παρουσίαση του βιβλίου «Κόκκινη Αμερική – Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950».

17 Μαΐου 2017 21:14:49

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στη διπλή εκδήλωση:

1)    Προβολή του ντοκιμαντέρ
«Ταξισυνειδησία. Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»
Διάρκεια: 64’, σκην. Κώστας Βάκκας, σενάριο: Κωστής Καρπόζηλος

Και αμέσως μετά:
2)    Παρουσίαση του βιβλίου «Κόκκινη Αμερική – Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950»
 
Τρίτη 23 Μαΐου 2017, 19.00
Κινηματογράφος Παλλάς, Ρόδος
Είσοδος ελεύθερη.

Θα μιλήσουν:
Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής Ιστορίας & Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιάννης Παπαγεωργίου, φιλόλογος, δρ. Ιστορίας
και ο συγγραφέας, ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας Κωστής Καρπόζηλος.

Τη συζήτηση συντονίζει η Πόλυ Χατζημάρκου (ιστορικός τέχνης, ευρωπαιολόγος).

Με τη στήριξη:
- Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Βιβλιοπωλείο Ακαδημία


ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950

Στη σελίδα 335 του βιβλίου υπάρχει μια φωτογραφία. Είναι η χορωδία του Ελληνικού Εργατικού Εκπαιδευτικού Συνδέσμου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1930. Ποια ήταν, άραγε, η κινητοποιητική δύναμη που έκανε μετανάστες και μετανάστριες να τραγουδούν επαναστατικούς ύμνους στις Ηνωμένες Πολιτείες;Αυτό είναι το ερώτημα που διατρέχει την αφήγηση της Κόκκινης Αμερικής. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το βιβλίο αναδεικνύει τα πολλαπλά νήματα που συνέδεαν τις ιδέες της ριζικής κοινωνικής μεταβολής με τους μετασχηματισμούς της καθημερινότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών. Η ιστορία της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η διαδρομή αυτή μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε γύρω από κάτι ευρύτερο: τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις των επαναστατικών βεβαιοτήτων και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική φαντασία των ριζοσπαστών του 20ού αιώνα. Η Κόκκινη Αμερική δεν αφηγείται μια ιστορία επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα από τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών που πίστεψαν στην επανάσταση, ανασυγκροτεί τους τρόπους με τους οποίους το ιστορικό απρόβλεπτο συνδιαλέγεται με την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου.