Κ. Μελάς: Ποιες είναι οι επόμενες δυσκολίες και οι πιθανές κινήσεις για το χρέος

Η λήξη της περιόδου χάριτος για τα δάνεια ESM και EFSF το 2022 αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης και μία λύση για το χρέος, την οποία το Βερολίνο δεν θα παραχωρήσει εύκολα πριν τις γερμανικές εκλογές, εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Κώστας Μελάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.

19 Μαΐου 2017 11:22:26

«Θεωρητικά, στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλά σημεία που είναι ακόμη δύσκολα ... το πρώτο είναι το τι θα γίνει με το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που αφορά κατά κύριο λόγο το τι θα γίνει μέχρι την λήξη της περιόδου χάριτος, το 2022», είπε ο κ. Μελάς.

«Από το 2022 και μετά σαφέστατα θα υπάρχει μία ελάφρυνση, υπό την έννοια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ... για να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει μία "υποσχετική", μία λύση, μία περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν μετά το 2018», όπως είπε.

Ψάχνουμε 21-22 δισ. ευρώ ως το 2022

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι να αποκτήσει ένα σχετικό βαθμό ελευθερίας και μετά τη λήξη του προγράμματος να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της, το 2018, 2019 ... είναι γύρω στα 21-22 δισ. ευρώ σε ομόλογα μέχρι το 2022» συνέχισε ο κ. Μελάς, «άρα η βιωσιμότητα του χρέους για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από την ΕΚΤ με τρόπο ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, είναι ένα από τα πρώτα δύσκολα σημεία ... χωρίς να μπει η χώρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει στις αγορές ... οι καμπύλες των επιτοκίων των ομολόγων θα διατηρούνται σε υψηλό σημείο και δεν θα είναι συμφέρουσα η έξοδος στις αγορές».

Τελικά, «εάν καταφέρει η Ελλάδα να ενταχθεί και μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ώστε η υποκατάσταση των ομολόγων της περιόδου 2018-2019 που φέρουν επιτόκιο υψηλότερο του 4%, αυτό θα έχει μεγάλη σημασία ... πρέπει λοιπόν να υπάρξει αν όχι λύση, τουλάχιστον μία "υποσχετική" για το χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και διαμέσω μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής υποβοήθειας -κάτι που ίσως δεν αρέσει στην κυβέρνηση- να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές βοηθούμενη με αυτόν τον τρόπο».

«Το δεύτερο δύσκολο σημείο», υπογράμμισε ο κ. Μελάς, «είναι η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, που αρχίζουν το 2019 ... αυτά δημιουργούν πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα», ενώ «υπάρχει επίσης το θέμα των κόκκινων δανείων που ακόμη δεν έχει αρχίσει να λύνεται».

Τι προβλέπει για την συμφωνία μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

«Η λύση που θα δοθεί αλλά δεν θα είναι αυτή που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση», προέβλεψε, καθώς «οι Γερμανοί δεν θα υποχωρήσουν εύκολα πριν τις γερμανικές εκλογές».

«Θα είναι μία λύση όπως περιγράφηκε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, όταν κλείσει η αξιολόγηση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», όπως είπε, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • «να επιστραφούν τα κέρδη από τα ομόλογα που παρακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες με την αγορά του Τρισέ το 2010 ... αυτά τα κέρδη, από το 2017 ως το 2019, είναι περίπου 3,6 δισ. ευρώ συνολικά»
  • «να αγοραστούν τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο, με τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το ESM, άρα θα έχουμε πολύ μικρότερο επιτόκιο την περίοδο ως το 2022, ενώ πιθανώς θα επιμηκυνθούν σε τουλάχιστον 10ετή»
  • «τρίτον, τα ομόλογα που λήγουν ως το 2021, περίπου 21-22 δισ. ευρώ, φέρουν ένα υψηλό επιτόκιο 4-4,5%. Εάν καταφέρουμε να τα αναχρηματοδοτήσουμε μέσω των αγορών και με τη βοήθεια της πιστωτικής γραμμής θα έχουμε κι εκεί ένα κέρδος ή τουλάχιστον καμία επιβάρυνση όσον αφορά το κόστος
  • «να δοθεί ένα πλαίσιο ώστε μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος το 2022 για τα δάνεια του ESM και του EFSF, να δοθεί παράταση και να επιμηκυνθούν ... το δυσκολότερο ίσως, τα κυμαινόμενα επιτόκια αν δεν γίνουν σταθερά (που δύσκολα θα δεχθεί το ESM) τουλάχιστον να μπουν σε ένα πλαίσιο»

Ακούστε: