Στις νέες δομές φιλοξενίας σε Σέρρες και Δράμα ο Γ. Μουζάλας

Τις δομές φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα επισκέφτηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας προκειμένου να παραστεί στην τελετή της επίσημης έναρξης λειτουργίας τους. 

13 Ιουνίου 2017 16:40:20

Ο Γ. Μουζάλας συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς και ο συντονιστής του ΔΟΜ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας Gianluca Rocco.
 
Να αναφερθεί ότι η δομή στις Σέρρες, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ άνοιξε στις 24 Μαρτίου και φιλοξενεί 350 Γεζίντι που μέχρι πρόσφατα έμεναν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στα Βρασνά και το χειμώνα στο camp της Ν. Καβάλας. Η δομή που βρίσκεται στο χώρο της παλιάς Γεωργικής σχολής αποτελείται από οικίσκους χωρητικότητας 7-8 ατόμων ενώ τελεί υπό την διαχείριση του ΔΟΜ.

Στην δομή παρέχονται υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης ενώ παράλληλα υπάρχουν χώροι πολλαπλών δραστηριοτήτων για παιδιά. Από τη δομή 120 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Οι πρόσφυγες μπορούν να μαγειρεύουν εντός της δομής με υλικά που αγοράζουν μέσω του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν.
 
Αντίστοιχα η δομή στη Δράμα που άνοιξε στις 10 Απριλίου, βρίσκεται στην ανακαινισμένη παλιά καπναποθήκη που ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να υπάρχουν αυτόνομα διαμερίσματα χωρητικότητας 4-6 ατόμων με κουζίνα. Στη δομή φιλοξενούνται 185 που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα σε περιοχές της Βορείου και Κεντρικής Ευρώπης όπου διαμένουν ήδη συγγενείς τους.
 
Κατά την επίσκεψή του στη δομή φιλοξενίας των Σερρών ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συνθήκες που διαμένουν οι πρόσφυγες, έκανε λόγο για ένα αξιοπρεπές camp «που αποδεικνύει τις ανθρώπινες συνθήκες που δικαιούνται οι πρόσφυγες ενώ ταυτόχρονα αντανακλά την αξιοπρέπεια στον λαό μας»

«Σήμερα, μετά τη διάλυση της Ειδομένης υπάρχει μια τεράστια αλλαγή: αξιοπρεπή camp για ανθρώπους που δικαιούνται αξιοπρέπεια από τους Έλληνες, που η αξιοπρέπεια αυτή αντανακλά στον λαό μας, είπε συγκεκριμένα ο κ. Μουζάλας και ευχαρίστησε τους κατοίκους των Σερρών και της Δράμας για τη συμβολή τους στην ευόδωση του όλου εγχειρήματος, όπως επίσης «τον Στρατό, την Αστυνομία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με δικά της χρήματα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοήθησε να υλοποιηθεί αυτό το έργο».
 
«Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους κατοίκους, χωρίς την αγάπη των κατοίκων, χωρίς την προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας, δεν θα είχαν γίνει αυτά τα πράγματα», ανέφερε ακόμη και υποσχέθηκε πως «η κατάσταση αυτή θα παγιωθεί έτσι, εφόσον η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας συνεχίζεται και δεν αλλάξει κάτι».
 
Ο  υπουργός αναφέρθηκε και στις ενοικιάσεις σπιτιών για τη φιλοξενία προσφύγων, επισημαίνοντας πως είναι «ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα», καθώς «βοηθάει στην καλύτερη ένταξη των προσφύγων» αλλά και «στο να μην δημιουργούνται γκέτο».