Όταν οι «Κλουζώ» ανακαλύπτουν «μυστικές» ελληνοτουρκικές συμφωνίες

Του Σερραίου

16 Ιουνίου 2017 09:30:08

Εθνικιστής, φορέας μεγαλοϊδεατισμών, σαμποτέρ της λύσης του Κυπριακού, κολλητός του Ερντογάν. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά κατά την διάρκεια της θητεία του από διάφορους δημοσιολόγους, φωστήρες της εξωτερικής πολιτικής. Τελευταίο «παράσημο» του έλληνα ΥπΕξ, η τάχα κατηγορία ότι στέλνει αντικαθεστωτικούς πίσω στη Τουρκία, όπου τους περιμένουν τα κελιά του Ερντογάν. Την ίδια ώρα βέβαια, η Άγκυρα σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, κατηγορεί την Αθήνα για την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Φυσικά και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν.  
 
Οι συντονισμένες επιθέσεις κατά του υπουργείου Εξωτερικών, περί δήθεν εμπλοκής της Κυβέρνησης στην «υπόθεση των επαναπροωθήσεων», εκδηλώνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία επίκεινται σοβαρές διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ σιγά – σιγά ανοίγει και το θέμα των Σκοπίων. Μάλιστα, κάποιοι γνωστοί για τις ευαισθησίες τους, άρχισαν κιόλας να επαναλαμβάνουν το γαϊτανάκι σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, γράφοντας ότι και πάλι, ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στις 28 Ιουνίου, θα οχυρωθεί πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του για να οδηγήσει σε ναυάγιο την καινούργια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ας απαντήσουν, όμως, το απλούστατο: Κρίνοντας από τη στάση της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, θεωρούν ότι η Άγκυρα είναι ο καλόπιστος και έτοιμος για λύση εταίρος, και, άρα, ο Κοτζιάς είναι ο «τουρκοφάγος εθνικόφρων» που δεν θέλει λύση; Με τις επιθέσεις τους κατά του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αποδεικνύουν ότι υπηρετούν πιστά ως σύγχρονoi «γενίτσαροι» της τουρκικής πολιτικής.  
 
Είναι απύθμενη η υποκρισία αυτής της «συμμαχίας των προθύμων» που είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα δίχως την παραμικρή μάχη και διαπραγμάτευση. Πόσο μάλλον που αρκετοί εξ’ αυτών των «πρόθυμων», ευχαρίστως θα επαναλάμβαναν σήμερα τις ανοησίες περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη, και θα χειροκροτούσαν πάλι την παράδοση Οτσαλάν στην Τουρκία. Αλλά, βέβαια, τώρα δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ στην κυβέρνηση, για να κάνουν τα στραβά μάτια, όπως έκαναν τότε, και νομίζουν ότι σήμερα μπορούν ανέξοδα να επιδίδονται στο έργο της «προπαγανδιστικής αλητείας» σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και συνολικότερα κατά της χώρας. Άξιος ο μισθός τους!
Σενάρια … επιστημονικής φαντασίας 
 
Με περισσό θράσος, μάλιστα, με πρόσχημα τις καταγγελίες περί «επαναπροωθήσεων», στοχοποιούν το υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Κοτζιάς έχει κλείσει μυστική συμφωνία με το καθεστώς Ερντογάν για να στέλνει πίσω, στα κελιά, αντικαθεστωτικούς. Χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να κάνουν οι «αρθρογράφοι - Κλουζώ» μια τόσο μεγάλη «αποκάλυψη». Ο σχεδιασμός παραπέμπει ευθέως στα «σενάρια συνωμοσίας» που οι ίδιοι κύκλοι διέδιδαν, αναπαράγοντας την τουρκική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει μυστικά με τον Ταγίπ Ερντογάν να παραδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούσαν άσυλο στη χώρα μας. Οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή τους διέψευσαν οικτρά. 
 
Οι κάθε λογής συνωμοσιολάγνοι, όμως, καλούνται να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα: Πως εξηγούν την όλως περίεργη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, από τη μια μεριά κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν της παραδίδει τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας ή περνούν από εδώ προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από την άλλη καταγγέλλει την Αθήνα ότι κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών – προσφύγων (!). Να σημειωθεί πως εδώ και δεκαετίες η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα ότι κάνει επαναπροωθήσεις και ότι «πνίγει κόσμο στη θάλασσα». Ποιος τελικά αλείφει βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας; Όσοι λένε «Όχι» στις απαιτήσεις Ερντογάν, και υπερασπίζονται τις πατριωτικές και δημοκρατικές αξίες, ή εκείνοι, εντός των τειχών, που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Για ποιο λόγο, τέλος, στοχοποιείται το υπουργείο Εξωτερικών, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ουδεμία σχέση έχει με τη φύλαξη των συνόρων και ότι ο ρόλος του στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό είναι δευτερεύουσας σημασίας;
 
Ήδη από τις 8-6-2017, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, είχε ξεκαθαρίσει: «Το υπουργείο και ο υπουργός Εξωτερικών προσωπικά έχουν γίνει στόχος μεθοδευμένης και ανήθικης επίθεσης από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι το υπουργείο Εξωτερικών ουδεμία αρμοδιότητα και πρακτική εμπλοκή έχει σε ζητήματα προστασίας, ασφάλειας και φύλαξης συνόρων. Είναι ολοφάνερο ότι η προσπάθεια αυτή επιχειρείται από γνωστά κυκλώματα που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των ελληνικών θέσεων σε σειρά επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων». Παρά ταύτα, οι επιθέσεις σε βάρος της ελληνικής Διπλωματίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα να γεννώνται εύλογα ερωτηματικά γύρω από τις σκοπιμότητες των κύκλων αυτών. Εύλογα σκέφτεται κανείς αν όλα αυτά τα «προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα» κατά του υπουργείου, ειδικά σε μια περίοδο που χειρίζεται Κυπριακό και Σκόπια, ασκούνται εκ του πονηρού.
 
Οι μονταζιέρες του «εκσυγχρονισμού»
 
Εσχάτως, οι μονταζιέρες της εκσυγχρονιστικής παραπληροφόρησης «ανακάλυψαν» ότι το υπουργείο Εξωτερικών εμποδίζει τον Συνήγορο του Πολίτη να μπει και να ερευνήσει τον ρόλο του υπουργείου στην «υπόθεση των επαναπροωθήσεων» (!). Πέραν του ότι το υπουργείο ουδεμία αρμοδιότητα –και πολύ περισσότερο, εμπλοκή- έχει στο θέμα, είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι «περισπούδαστοι» αρθρογράφοι ότι ο Συνήγορος έχει ζητήσει κάτι τέτοιο; Διότι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Όπως και να’ χει, επειδή ακριβώς δεν έχει τίποτα να κρύψει, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανοικτές τις πόρτες του σε όποιον θεσμικό φορέα επιθυμεί τη συνεργασία μαζί του. Κι’ ας μην έχει την αρμοδιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως  ορίζει ο νόμος, να ελέγξει το υπουργείο Εξωτερικών. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να μετατρέπεται ο θεσμικός φορές της ελληνικής Διπλωματίας σε σάκο του μποξ, με κατασκευασμένες κατηγορίες μάλιστα, η απόσταση είναι τεράστια. 
Βέβαια, στους ισχυρισμούς τους παρατηρείται και το εξής οξύμωρο: Ενώ λένε ότι γνωρίζουν το νόμο (στον 3094/2003 που ορίζει τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφέρεται ότι «στην αρμοδιότητα του δεν υπάγονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών), ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών να τον παραβιάσει, αφήνοντας τον Συνήγορο του Πολίτη να μπει στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό κι’ αν λέγεται πραγματικός «εκσυγχρονισμός». Άραγε αυτοί που επικρίνουν τον Νίκο Κοτζιά επειδή τηρεί το νόμο, εφαρμόζουν τις –καταδικαστικές σε βάρος τους- αποφάσεις των δικαστηρίων; Διότι, εξ’ όσων είναι γνωστό έχουν καταδικαστεί για εξύβριση και τώρα βγάζουν τα απωθημένα τους μέσω της –δήθεν αποκαλυπτικής- γραφίδας τους.
 
Ο Σερραίος