Στ. Κούλογλου: Ο Παπαδόπουλος «πρόλαβε» το πραξικόπημα των Αμερικανών

Για το νέο του βιβλίο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» (εκδόσεις «Εστία») μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

17 Ιουνίου 2017 10:40:47

Στο βιβλίο των 504 σελίδων και των 10 κεφαλαίων καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων με πολλές διαφορετικές ιδιότητες (πολιτικοί, αντιστασιακοί, διπλωμάτες των ΗΠΑ, κλπ), οι οποίοι φωτίζουν άκρως ενδιαφέρουσες πλευρές της προετοιμασίας του πραξικοπήματος, της επικράτησής του, της αντίστασης που συνάντησε.

Ερωτηθείς ποιο «εύρημα», ποιο στοιχείο της έρευνας  αυτής εντυπωσίασε τον ίδιο περισσότερο, ο Στ. Κούλογλου πρόταξε κάτι που, όπως είπε, προκύπτει απ’ όλες τις μαρτυρίες «εμπλεκομένων», ειδικά δε των Αμερικανών παραγόντων (Ουίλιαμ Φίλιπς Τάλμποτ, Ρόμπερτ Κήλυ, Τζον Φατσέας, κλπ):  Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, είπε, «πρόλαβε» εκείνο που σχεδίαζαν οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους βασιλικούς του στρατού και το οποίο θα εκδηλωνόταν σε περίπτωση ανεπιθύμητου αποτελέσματος στις εκλογές.

Τόνισε ακόμη ο Στ. Κούλογλου ότι η αποφασιστικότητα του Στ. Παττακού, επικεφαλής- τότε-  των τεθωρακισμένων, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο  στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κάποια στιγμή οι άλλοι έδειχναν να διστάζουν, να αμφιβάλλουν κατά πόσο θα έπρεπε να οργανώσουν πραξικόπημα που θα έθετε προ τετελεσμένων τους μοναρχικούς. Ο Παττακός όμως επέμεινε, επεσήμανε ο Στ. Κούλογλου.

Η έρευνα και η συγκέντρωση του υλικού διήρκεσε περίπου 15 χρόνια, γνωστοποίησε ο συγγραφέας.   
  

Ακούστε: