Κ. Μελάς: ΕΕ και ΔΝΤ, «ο συνδυασμός που σκοτώνει»…

Στην Ελλάδα οφείλουμε να ξανασυζητήσουμε, σε βάθος, τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να βγει από την κρίση. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο οικονομικός αναλυτής και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.

18 Ιουνίου 2017 11:06:40

Ο κ. Μελάς ανέφερε ότι οι δανειστές κινούνται- και αξιώνουν-  με «γνώμονα» ένα οικονομικό υπόδειγμα, του οποίου οι οπαδοί και υποστηρικτές συχνά αγγίζουν τα όρια της ιλαροτραγωδίας. «Είναι αδιανόητο να διαβάζεις αναλύσεις πχ για το ποια πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτά και να βλέπεις να παραλληλίζεται η Ελλάδα με το… Βέλγιο άλλων εποχών» σημείωσε ως παράδειγμα και σχολίασε:

«Είχε το Βέλγιο τέτοια κρίση; Είχε τέτοια ανεργία; Πώς μπορεί κάτι που συνέβη για μία περίοδο σε μία χώρα να θεωρείται παράδειγμα ή και υπόδειγμα για μία άλλη, που βιώνει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις;».

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να βγει η χώρα από την ύφεση, αναγκαζόμενη να κάνει περικοπές και να λαμβάνει μέτρα που συντείνουν στην επιμήκυνσή της ύφεσης, ο καθηγητής είπε πως μπορούν να υπάρξουν αντίρροπες δυνάμεις και χρηματοδοτικά εργαλεία. Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι το  εξής: Ενώ τα αρνητικά μέτρα, όπως οι μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι απτά και δεδομένα, η αντίρροπη δύναμη αποτελεί ζητούμενο».

"Το ΔΝΤ είναι σαν να μας δίνει πιστωτική κάρτα... απενεργοποιημένη"    

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον ESM και το ενδεχόμενο μετατροπής του σε ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ, ο κ. Μελάς ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ο συνδυασμός των αξιώσεων του ΔΝΤ  και των Ευρωπαίων είναι αυτός που… μας σκοτώνει. Το ΔΝΤ, όπως ξέρουμε, είναι πολύ επιθετικό στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά επιδιώκει ρύθμιση χρέους. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι τόσο επιθετικοί ως προς τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να πιστέψουν οι πολίτες των χωρών τους – και μάλιστα σε έτος διεξαγωγής εκλογών- ότι χαρίζονται χρήματα στην Ελλάδα. (…). Πολλοί πίστευαν ότι θα αξιοποιούσαμε τις αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν έγινε. Νομίζω ότι η αισιοδοξία ως προς αυτό βασιζόταν και σε λανθασμένες εκτιμήσεις για τις ίδιες τις διαφωνίες, που υπάρχουν στις τάξεις των πιστωτών.  Ο Σόιμπλε πχ χρειαζόταν το ΔΝΤ για να επιβάλλει στην Ελλάδα ρυθμίσεις που, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δεν θα μπορούσαν να  γίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ (…). Θα πρέπει, νομίζω να ξανασυζητήσουμε τη στρατηγική μας και μάλιστα σε βάθος».

Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Μελάς:

«Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να έχουμε να κάνουμε μόνο με τους Ευρωπαίους (…) Άκουγα την κυρία Λαγκάρντ να μιλά για 2 δισεκατομμύρια δολάρια του ΔΝΤ προς εμάς. Ποιος τα χρειάζεται; Τα χρειαζόμαστε ως χώρα με επιτόκιο 4%, ενώ δανειζόμαστε από τον ESM  με 1%; Για αυτό, το είπα και το επαναλαμβάνω: Είναι σαν να μας δίνει το ΔΝΤ μια πιστωτική κάρτα, αλλά αυτή να  είναι… απενεργοποιημένη».

Έχουμε πολλά να δούμε και ως προς το θέμα της αυτοχρηματοδότησής μας, έπειτα από το 2018, τόνισε ο κ. Μελάς. Αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε, όλοι και  όχι μόνο στην κυβέρνηση και για το  ποια στρατηγική ενδείκνυται, πρόσθεσε.     

 

Ακούστε: