Ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Βίκη Τρύφωνα - Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με αντικείμενο το σχεδιασμό για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο υπουργείο Οικονομίας στοχεύουν στην άμεση δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών ώστε να εισέλθει η οικονομία σε φάση εξωστρέφειας και ανάκαμψης.

18 Ιουνίου 2017 14:35:53

Μετά το πράσινο φως του Eurogroup της Πέμπτης, η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα τη διαδικασία δρομολόγησης μιας «ολιστικής στρατηγικής ενίσχυσης της ανάπτυξης» που θα έχει ως κεντρικό πυλώνα μια Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, οι συζητήσεις ώστε να προχωρήσει η ίδρυσή της εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. 
 
Τι θα μπορεί να προσφέρει η Αναπτυξιακή τράπεζα; Τα εργαλεία θα είναι επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια. Στόχος είναι να καλυφθεί το σημαντικό κενό που παρατηρείται τόσο στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- λόγω της αδυναμίας των συστημικών τραπεζών να συνδράμουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας- όσο και στην ανάγκη αναπτυξιακού σχεδιασμού και χρηματοδότησης σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Σχετικά με την εναλλακτική λύση που δίνεται από τους θεσμούς, αντί για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας να αναβαθμιστεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), ο ίδιος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα επιλέξουμε τη λύση που θα οδηγήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού», ενώ για τη χρηματοδότηση της τράπεζας, είπε ότι δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. 
 
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες: μια γερμανική (KFW), μια γαλλική (National Development Agency), μια ιταλική (Cassa Depositi e Prestiti) και μια βρετανική (British Business Bank) ενώ φαίνεται να υπάρχει και ενδιαφέρον και από κινεζικά κεφάλαια. Πάντως στόχος είναι να συμμετέχουν και ιδιωτικά κεφάλαια. 
 
Αμέσως μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW. 
 
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πολύ γρήγορα στη δημιουργία όλων αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και ήδη αύριο έχει συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραδασάκη με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσουν δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. 
 
Η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ειδικού σκοπού ήταν μια από τις κύριες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το χρονικό διάστημα πριν το 2015 και φυσικά μία από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.
 
Πάντως όπως σχολίαζαν την Παρασκευή κυβερνητικοί κύκλοι: «Η ρητή αναγνώριση από τους θεσμούς της σημασίας που έχει για τη χώρα μας και την ανάκαμψη της οικονομίας η ύπαρξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, αποτελεί αναμφισβήτητα μια δικαίωση για την ελληνική πλευρά. Παράλληλα, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι η ίδρυση και η λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας απαιτείται να έχει την ευρεία δυνατή αποδοχή από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, καθώς ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας και δράσης της είναι μεσομακροπρόθεσμος και δεν αφορά τη θητεία μιας κυβέρνησης και μόνο».