«Πειράζετε τους δημιουργούς; Θα σας σβήσουμε από το χάρτη, κάποιοι δεν αγοραζόμαστε, δεν αγοραστήκαμε ποτέ»

«Κάτω τα ξερά σας από τους δημιουργούς, νομικοί, δικαστάδες, μεταφραστές του νόμου και τσιράκια. Και γαμώ τα υπουργεία μου και βουλευτάκια απαξάπαντα μισθωτά και παρατρεχάμενα», ουρλιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης πάνω στο Κόκκινο Μοτοσακό και επιμένει: «Δημιουργοί, γράφτε ρε! Στο δρόμο, στα καφενεία, στα πεζοδρόμια...».

12 Ιουλίου 2017 17:06:06

«Το πνευματικό είναι δικαίωμα ... οι σοβαρές χώρες, τα σοβαρά έθνη το έχουν λύσει το θέμα. Η Νορβηγία π.χ. έχει όλη την Εθνική της Βιβλιοθήκη στο διαδίκτυο. Τα έργα εκτός δικαιωμάτων είναι δωρεάν. Αυτά που έχουν δικαιώματα τα αγοράζει ο χρήστης με την κάρτα του και με το που πληρώνει, πάνε κάποια δικαιώματα στον εκδότη και κατ' ευθείαν στο λογαριασμό του δημιουργού τα πνευματικά του δικαιώματα και κρατάει και η Πολιτεία το ποσοστό της για την ωραία δουλειά που έχει κάνει».
 
«Εδώ, ακόμη, στην Ελλάδα εξακολουθεί και βασιλεύει ο βλαχόγαμος. Η πολυθρύλητη ΑΕΠΙ έχει στις αποθήκες της πάνω από 70.000 τίτλους εκτός δικαιωμάτων, που δεν έχει αποφασίσει να διαθέσει στην κοινωνία. Καμία-δύο φορές που είπα "γιατί δεν φτιάχνετε την εικόνα σας, που όλοι σας βρίζουν, δίνοντας λίστες από τα δωρεάν, απαλλαγμένα δικαιωμάτων, έργα στην κοινωνία", η απάντηση που πήρα ήταν "αν αρχίσουμε να χαρίζουμε, θα τους κακομάθουμε", ότι δηλαδή θα κακομάθουν τους καημένους καφετζήδες και εστιάτορες των χαμηλών εισοδημάτων (γιατί αυτούς γδέρνει η ΑΕΠΙ, αφήνοντας όλους τους μεγαλοκαρχαρίες, τα μεγαλοκάναλα, ατεγκτους και "κυρίους") ... Αυτό το πράγμα, δεν πετάμε πέτρες στην ΑΕΠΙ, γιατί μας συμφέρει να μείνει η ΑΕΠΙ ενώ "θέλουμε να διαλύσουμε την ΑΕΠΙ", που κυριαρχεί στο χώρο των δημιουργών, δεν είναι τόσο σοβαρό. Εγώ, που είμαι άνθρωπος του "βουτάω την πέτρα", "πετάω τον πυροσβεστήρα στην κεφάλα κι όποιον πάρει ο διάολος", όλο αυτό το πράγμα με χαλάει ελαφρώς».
 
«Το τι μας πετάνε στα μούτρα καθημερινά για να θυμώσουμε και να εκτονώσουμε το θυμό μας στη μπόχα του πληκτρολογίου, δεν έχει να κάνει με την ουσία. Ποια είναι η ουσία; Ότι αν είμασταν σοβαρότερο έθνος, η Πολιτεία αφού έστειλε τους ορκωτούς ... έπρεπε να αγοράσει την ΑΕΠΙ, αντί να την αφήσει να παίζει παιχνίδι στις πλάτες των δημιουργών». Αλλά, «η Πολιτεία δεν έχει λεφτά να την αγοράσει ... άντε να πεις στο μεροκαματιάρη, που έχει την εντύπωση ότι σε όλους τους καλλιτέχνες τρέχει το χρήμα με ουρά, να πεις "ρε παιδιά, τι γίνεται κι εδώ με μας;"».
 
«Το θέμα είναι πρακτικό: μας κλέβουν όλοι, ΑΕΠΙ, Πολιτεία, μεγαλοκάναλα, μεγαλοκαρχαρίες ... φτάνουν διάφορα στα αυτιά μου για διάφορες διαπλοκές που παίζονται και επί του νεωτέρου συστήματος εξουσίας ... δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε καμία απολύτως πλευρά. Άνθρωποι που βρίζουν την Κονιόρδου, "δημιουργοί" που το παίξαν τσιπρόσκυλα για πάρα πολύ καιρό, που γράφουν σε σάιτ και γλύφαν το Μαξίμου, απαιτούσαν τω καιρώ εκείνω με επιστολές τους από την ΑΕΠΙ να προσλάβει ειδικούς υπαλλήλους για να μετρούν τα "παιξίματα", ιδιώς του ρεπερτορίου τους που αφορούσε -με ψευδώνυμο- όλη την "κάτω νύχτα" και "δεύτερη" πιάτσα και τα πληρωμένα CD. Τούτινες δε, έχουν "παιξίματα" πάντα, δουλεύουν στα σάιτ, τις εφημερίδες, έχουν γνώμη, είναι ατάλαντοι... Γιατί ο ταλαντούχος θα το γράψει και λίγο στο... απώτατον. Ο ατάλαντος είναι που θα τρέξει να μαζέψει τα φράγκα. Αυτοί έχουν βυσοδομήσει, έχουν κόψει δουλειές από τους ανθρώπους, έχουν αποκεφαλίσει ανθρώπους, έχουν γλύψει, έχουν κάνει τους παράγοντες».
 
«Ακούω επίσης τον συγκερασμό δημιουργών και εκδοτών, ότι έχουμε κοινά συμφέροντα. Όχι, δεν έχουμε κοινά συμφέροντα. Οι εκδότες δίνουν ποσοστά πείνας είτε στη δισκογραφία είτε στα βιβλία, κλέβουν, αγοράζουν, παίρνουν έτοιμα -πληρωμένα από τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς, τους συγγραφείς- βιβλία και τα εκδίδουν και παίρνουν και λεφτά... Δεν είμαστε στην ίδια μοίρα με τους μεγαλοεκδότες που τα έπαιρναν από όλες τις πάντες και τα ΕΣΠΑ και τα ξ-ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις... Δεν είμαστε το ίδιο, οι εκδότες με τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς... Δεν μαζευτήκαμε όλοι, να βάλουμε ένα δικηγόρο, να τα κανονίσει... Το 90% βάζει ο δημιουργός, το 10% ο εκδότης...». 
 
«Λοιπόν, συντάσσομαι με τη συντεχνία ... πιστέψτε με, ντρέπομαι να μιλάω για τα τίμια λεφτά μας όταν τα μεροκάματα των ανθρώπων της χώρας μου έχουν εξευτελιστεί. Αυτό που έχω να πω για το θέμα είναι: άλλο δημιουργοί, άλλο εκδότες. Δεν γνωρίζω καθόλου ποια συμφέροντα ελλοχεύουν πίσω από κάθε απόφαση και μηχανισμό. Μας κλέβουν όλοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια ... προ ετών ανακάλυψα λιμνάζοντα κέρδη Ελλήνων δημιουργών, στο Λονδίνο, στην Κύπρο (μηδεπόποτε δηλωθέντα από τους εκπροσώπους της ΑΕΠΙ στην Κύπρο), εκεί είναι πολλά λεφτά μαζεμένα και κανείς δεν τα έχει κοιτάξει...».
 
«Ό,τι ακούω και ό,τι βλέπω είναι ημίμετρα, δεν κοτάει κανείς να βάλει επί τον τύπον των ήλων, είμαστε σε έναν κύκλο απατεώνων, μας χρωστάει η ΕΡΤ, τα κανάλια. Τα μικρομάγαζα είναι τα τελευταία θύματα. Μας κλέβουν και τώρα θέλουν να φαγωθούμε ... και το χοντρό πακέτο παραμένει αλώβητο. Είναι πολύ παλιό το καζάνι της κλοπής, αυτό που ξέκανε τον Καζαντζίδη, που δίνει ψίχουλα στις χήρες και τα ορφανά (έτσι ονομάζουν οι δικηγόροι τους κληρονόμους των δημιουργών)».
 
«Δεν έχω μιλήσει γιατί ξέρω πολλά. Δεν πιστεύω τίποτα. Ντρέπομαι, καλλιτέχνης, να ζητάω τα δεδουλευμένα μου. Όφειλε η Πολιτεία να με έχει καλύψει ... όπως πάντα μας προτιμά εχθρούς μεταξύ μας για να κάνει τη δουλειά της... Αίσχος σε όλους, Πολιτεία, ΑΕΠΙ και μεγαλοκαρχαριάκια, που θέλετε και επτά κανάλες, που να μη σώσετε...».
 
«Το τι υποψιάζομαι; Να σας το πω: νέα εκδοτικά θηρία, ετοιμάζονται να μας συμπεριλάβουν, να μας σώσουν, ντόπια και ξένα, αφού απελπιστήκαμε και είμαστε στην ξεφτίλα. Το πνευματικό είναι δικαίωμα, δεν είναι τσαμπε. Επίσης, δεν είναι τα 200 ευρουλάκια από το μικρομάγαζο. Οι μεγάλοι είναι που δεν πληρώνουν. Δεν πλήρωσαν ποτέ. Αυτή τη στιγμή, η Πολιτεία σκεπάζει τα σκατά με σοκολάτα. Ελπίζω η "αμισθί" κυρία Θάνου να βρει άκρη -μαζί με το θεσπέσιο μαλλί της, που ρωτάω που χτενίζεται και μου απαντάτε "στον ακάλυπτο"- και να μας λύσει το θέμα...».
 
«Η αθλιότης δεν έχει πάτο, αλλά θα ουρλιάξω, παρότι λυπάμαι: κάτω τα ξερά σας από τους δημιουργούς, νομικοί, δικαστάδες, μεταφραστές του νόμου και τσιράκια. Και γαμώ τα υπουργεία μου και βουλευτάκια απαξάπαντα μισθωτά και παρατρεχάμενα. Πειράζετε τους δημιουργούς; Θα σας σβήσουμε από το χάρτη. Κάποιοι δεν αγοραζόμαστε, δεν αγοραστήκαμε ποτέ».
 
«Δημιουργοί, γράφτε ρε! Στο δρόμο, στα καφενεία, στα πεζοδρόμια...».

Ακούστε: