Με αφορμή την Ηριάννα: «Ν’ αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη»

Της Ειρήνης Προμπονά 

14 Ιουλίου 2017 17:05:53

Έγραψα 1.436 λέξεις για την Ηριάννα και για τον Περικλή. Ο Περικλής καταδικάστηκε κι αυτός για τον ίδιο λόγο, με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια ποινή και με τα ίδια «αποδεικτικά στοιχεία» όπως και η Ηριάννα. Και οι δυο καταδικάστηκαν γιατί είχαν φιλική σχέση με τον Κ. που αμετάκλητα αθωώθηκε.

Τις έσβησα όλες όταν ξαναδιάβασα το κείμενο. Δεν μου άρεσε. Έμεινα να κοιτώ το λευκό «ηλεκτρονικό» χαρτί και τον κέρσορα ν’ αναβοσβήνει στην λευκή του επιφάνεια. Κενό.

Στο μυαλό μου ήρθε μια εικόνα απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Στο κέντρο του μποστανιού που είχε καλλιεργήσει ο παππούς μου υπήρχε δεμένο πάνω σε καλάμι ένα σκοτωμένο πουλί, μια κουρούνα. Η εικόνα στα παιδικά μου μάτια ήταν εφιαλτική. Όταν ρώτησα το παππού μου γιατί το έκανε αυτό μου απάντησε «για να μην έρχονται τα άλλα πουλιά και τρυπάνε τα καρπούζια. Φοβούνται περισσότερο όταν βλέπουν πουλί, παρά το σκιάχτρο» μου απάντησε. Μεγαλώνοντας θα μάθαινα για την έννοια του παραδειγματισμού με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους.

Στο μποστάνι της κοινωνίας εχθρός δεν είναι ούτε η Ηριάννα, ούτε ο Περικλής. Εχθροί είναι όσοι κατασκευάζουν σκιάχτρα και τα στήνουν ανάμεσα μας για λόγους που μας αφορούν, αλλά που δεν χρειάζεται να τους γνωρίζουμε, αρκεί που γνωρίζουν εκείνοι.

Δυο νέοι άνθρωποι καταδικάστηκαν χωρίς  αποδεικτικά στοιχεία, με την δικαιοσύνη να βασίζεται σε μερική ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων DNA που όπως σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελές τεκμήριο ενοχής. Το βαρύτερο αδίκημα, που δεν ειπώθηκε ποτέ, αλλα εννοήθηκε με κάθε τρόπο, ήταν πως είχαν φιλικές σχέσεις με άτομο που δεν ενέκρινε, ποιός αλήθεια; Και ποιός/ποιοί θα είναι οι επόμενοι, αν αυτό δεν σταματήσει άμεσα; 

Απόψε στις 7 το απόγευμα θα βρεθούμε στο Σύνταγμα για την Ηριάννα. Για την Ηριάννα και τον Περικλή. Ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης έχει απλωθεί μέρες τώρα απο πολίτες κάθε ιδιότητας,πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, της επιστήμης, πανεπιστημιακούς, πολιτικά πρόσωπα, συλλογικότητες, κομματικούς φορείς  και την Δευτέρα θα κορυφωθεί έξω απ’ το Εφετείο και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Για το αυτονόητο που βάλλεται και την πραγματικότητα που είναι αυτή που ζούμε και πρέπει ν’ αλλάξει. Όπως και ο κόσμος.