Γ. Παπανικολάου: Γνώση & εκπαίδευση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, δε νοείται «κοπιράιτ» στην εποχή του ίντερνετ

Τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας προς τις προσπάθειες των εκδοτών να επιβάλουν “δικαιώματα” στα βιβλία που χρησιμοποιούν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εξέθεσε μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, ο καθηγητής Γενετικής και Βιοπαθολογίας Γιώργος Παπανικολάου. 

14 Ιουλίου 2017 21:33:32

Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό δεκάδες καθηγητές, όλων των ΑΕΙ τονίζουν:  “Θεωρούμε ότι η γνώση και η εκπαίδευση αποτελούν Κοινό αγαθό και σαν τέτοιο θα πρέπει να θωρακίζονται θεσμικά με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους. Σαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι επιθυμούμε να διδάσκουμε και να ερευνούμε ανεμπόδιστα, προστατευμένοι από οργανωμένες νομικές διώξεις που δημιουργούν ένα καθεστώς ανασφάλειας, επιβλαβές για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την πρόοδο της επιστήμης και του πολιτισμού στο πλαίσιο των σκοπών της δημόσιας εκπαίδευσης.”

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινοκτημοσύνης όσον αφορά τα επιστημονικά δεδομένα στην έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος και τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως αποφάσισε να κοινοποιούνται, διότι έτσι μόνο μπορούσε να προχωρήσει η έρευνα.  Αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά δικαιώματα το σχετικό άρθρο για να υπάρξει εκτενέστερη διαβούλευση, όπως τόνισε με παρέμβασή του ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή κατέθεσε και την επιστολή των Πανεπιστημιακών.

Σχετικά με την υπόθεση της Ηριάννας, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι το DNA από μόνο του δεν μπορεί ν' αποτελεί αποδεικτικό υλικό, διότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταφέρει κάποιος DNA κάποιου άλλου. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για κάθε στάδιο της διαδικασίας που οδήγησε στη φυλάκιση της κοπέλας, για να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Ακούστε: