Σαν σήμερα, το 1956, γεννιέται στη Σαγκάη ο κατά πολλούς καλύτερος σκηνοθέτης του νεότερου Ασιατικού κινηματογράφου, ο Γουόνγκ Καρ - Γουάι. Μετακόμισε από μικρός στο Χονγκ Κονγκ. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός αλλά από νωρίς στράφηκε στη συγγραφή τηλεοπτικών σειρών." />

Σαν σήμερα στο Σινεμά: 17/7 γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ - Γουάι

Σαν σήμερα, το 1956, γεννιέται στη Σαγκάη ο κατά πολλούς καλύτερος σκηνοθέτης του νεότερου Ασιατικού κινηματογράφου, ο Γουόνγκ Καρ - Γουάι. Μετακόμισε από μικρός στο Χονγκ Κονγκ. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός αλλά από νωρίς στράφηκε στη συγγραφή τηλεοπτικών σειρών.

17 Ιουλίου 2017 13:30:00

Η πρώτη του ταινία έρχεται το 1988 και δεν είναι άλλη από το As tears go by, μια ελεύθερη διασκευή των Κακόφημων Δρόμων του Μάρτσιν Σκορσέζε. Η επόμενη ταινία του είναι εξαιρετική. Πρόκειται για το Days of being wild που του επιτρέπει δειλά δειλά να βγει από την Ασιατική αγορά. Αυτό το καταφέρνει με τεράστια επιτυχία με την ταινία Chungking Express η οποία γυρίστηκε το 1994 και προβλήθηκε και στην Ελλάδα. 
 
Την ίδια χρονιά γυρίζει το Περιπλανώμενο Ξιφομάχο και ακολουθούν οι Έκπτωτοι Άγγελοι, το Happy Together, η πρώτη του ταινία με επίκεντρο την ομοφυλοφιλία και το 2000 έρχεται το απόλυτο αριστούργημα του. Πρόκειται για την Ερωτική Επιθυμία, μία από τις ερωτικότερες ταινίες όλων των εποχών χωρίς καμία ερωτική σκηνή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έρχεται το λυρικό του πόνημα που ακούει στο όνομα 2046 ενώ το 2007 γυρίζει την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία με τίτλο Οι νύχτες μακρυά σου με τη Νόρα Τζόουνς, τον Τζούντ Λο και τη Νάταλι Πόρτμαν η οποία είναι ίσως η χειρότερη του ταινία. Η τελευταία του ταινία είναι το Grandmaster η οποία είναι η ακριβότερη του παραγωγή.
 
Ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι είναι από τους σκηνοθέτες που ή θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις θανάσιμα. Εγώ τον αγαπώ. Διότι προσθέτει στις επιλογές μου έναν λυρισμό σε ό,τι και αν γυρίσει. Διότι κάθε του σκηνή είναι ένα πίνακας ζωγραφικής. Διότι οι ιστορίες του πάνε το μυαλό σου μία στάθμη πιο ψηλά. Και τέλος, διότι είναι ο σκηνοθέτης της Ερωτικής Επιθυμίας. Αυτό και μόνο φτάνει. 
 
Ευριπίδης Ταρασίδης

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα. Και αν ψάχνετε περισσότερα ιστορικά στοιχεία από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο, ακούστε καθημερινά το «Σαν σήμερα στο σινεμά», με τον Ευριπίδη Ταρασίδη Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8 στις 10 το πρωί και τις 4 το μεσημέρι, ή διαδικτυακά εδώ, αλλά και Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7 και Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7

Ακούστε: