«Ακόμη πιο ανοδικές τάσεις σε επενδύσεις και εξαγωγές φέτος»

Για την μεγάλη ενίσχυση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας που συνεχίζεται με αυξημενους ρυθμούς φέτος μίλησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξαγωγών Χρήστος Στάικος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

17 Ιουλίου 2017 12:30:18

 
«To 2016 υπήρξε μία πολύ σημαντική χρονιά για την εξέλιξη της οικονομίας ... οι ξένες άμεσες επενδύσεις είχαν καταγράψει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων οκτώ ετών και είχαμε για δεύτερο συνεχόμενο έτος ρεκόρ αξίας εξαγωγών με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κάτι το οποίο βλέπουμε να αποτυπώνεται ισχυρά και από την έναρξη του 2017 ... υπάρχει μία ισχυρή τάση που έρχεται από το 2016 και συνεχίζεται με ακόμη πιο ανοδικούς ρυθμούς το 2017» είπε ο κ. Στάικος.
 
Ανέφερε αναλυτικότερα ότι «το 2016 οι καθαρές εισροές κεφαλαίων ήταν 2,8 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές το πρώτο πεντάμηνο του 2017 καταγράφουν συνολικά αύξηση 20% και χωρίς τα πετρελαιοειδή 6%, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, τα βιομηχανικά προϊόντα, που καταγράφουν αύξηση της τάξης του 10% και αυτό έχει τη σημασία του ... δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά έχουν καλύτερη εξέλιξη, βρίσκουν τη θέση τους στην αγορά. Άρα, η χώρα μας όσο μεταβαίνει σε ένα παραγωγικό μοντέλο με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόσο μπορεί να βρει τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον».
 
«Τα στοιχεία για το 2017 και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η περαιτέρω εμπέδωση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας προοιωνίζονται θετικά αποτελέσματα για τη φετινή χρονιά, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων όσο και στις εξαγωγές», όπως εκτίμησε.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε στόχο να διευρύνουμε την παρουσία μας σε υφιστάμενες αγορές όπως η ΕΕ όπου πάει πάνω από το 50% των εξαγωγών μας, ή τη Μέση Ανατολή, αλλά να μπούμε και σε νέες ... έχουμε κάνει σημαντική δουλειά για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα σε κλάδους όπως ο αγροτοδιατροφικός και το κρασί. Τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι εξαγωγές κρασιού στην Ιαπωνία. Επίσης, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον κλάδο των δομικών υλικών, στη Βόρειο Αφρική, την Κένυα, το Μαρόκο, την Ινδονησία όπου στοχεύουμε φέτος».
 
«Επίσης, θέλουμε να εντάξουμε στην προσπάθεια νέους κλάδους, όπως ο ναυτιλιακός εξοπλισμός όπου φέτος είχαμε ισχυρή παρουσία σε τρεις αγορές, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και Κορέα. Το ίδιο με την "δημιουργική" βιομηχανία, αλλά και το κόσμημα, καθώς και με την τεχνολογία. Η Ελλάδα, λόγω του ανθρώπινου δυναμικού και των καλών πανεπιστημίων της, έχει δημιουργήσει εταιρείες με προϊόντα που μπορούν να είναι εξαγώγιμα. Ήδη έχουμε κάνει μία προσπάθεια για κοινή στρατηγική με όλους τους φορείς και κλάδους της τεχνολογίας, ώστε να βρεθούμε σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα», τόνισε ο κ. Στάικος.
 
Ακούστε στο σχετικό ηχητικό αναλυτικά τι είπε ο κ. Στάικος για τις επόμενες κινήσεις προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Ακούστε: