Η Ηριάννα και ο Περικλής δεν είναι μαζί μας απόψε. Το Πενταμελές Εφετείο, την Δευτέρα, τους στέρησε αυτή την δυνατότητα. Με μια ανάλγητη και αντίθετη με το κοινό περί δικαίου αίσθημα απόφαση, απέρριψε την αίτηση αναστολής της ποινής τους, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. " />

«Όχι» στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή από το Πενταμελές Εφετείο

Ειρήνη Προμπονά - Η Ηριάννα και ο Περικλής δεν είναι μαζί μας απόψε. Το Πενταμελές Εφετείο, την Δευτέρα, τους στέρησε αυτή την δυνατότητα. Με μια ανάλγητη και αντίθετη με το κοινό περί δικαίου αίσθημα απόφαση, απέρριψε την αίτηση αναστολής της ποινής τους, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. 

18 Ιουλίου 2017 00:41:52

Η πλειοψηφία των δικαστών της έδρας έκαναν αποδεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Ι. Προβατάρη και  με τρεις  ψήφους υπέρ και δυο κατά, έστειλαν πίσω στην φυλακή την 29χρονη,υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ηριάννα και τον 33χρονο γεωπόνο Περικλή.

Η αίθουσα του Πενταμελούς ήταν κατάμεστη από αλληλέγγυους που δήλωσαν έμπρακτα την συμπαράσταση τους από τις 9 το πρωί έξω απ’ το Εφετείο κι όσο η ώρα περνούσε ο κόσμος πύκνωνε κι άλλο. Οι θέσεις είχαν γεμίσει από νωρίς και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στάθηκε όρθιο καθ’ όλη της διάρκεια της διαδικασίας, περιμένοντας μια απόφαση που θα επέτρεπε στην Ηριάννα να συνεχίσει τον ακαδημαϊκό της δρόμο και την εργασία της με τους πρόσφυγες και τους ξένους φοιτητές που τους μαθαίνει ελληνικά και στον Περικλή να συνεχίσει την εργασία του με τον θείο του, σε ασφαλές για την υγεία του περιβάλλον, που τόσο πολύ περίμενε για να ξεκινήσει, αφού θα είχε γίνει η δίκη και όλα θα είχαν τελειώσει, όπως είπε και ο ίδιος.

Οι μάρτυρες…

Η Μαρία Ιακώβου, καθηγήτρια της Ηριάννας, επισήμανε στο δικαστήριο πως η Ηριάννα είναι τελειόφοιτη «με 9,85 με άριστα το 10 και πως εργάζεται 2,5 χρόνια στο Πανεπιστήμιο προφέροντας έργο ως εξειδικευμένη επιστήμονας. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη.

Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ στην κατάθεσή της είπε  ότι «εάν δεν συνεχίσει η Ηριάννα ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.»
Η Ηριάννα παράλληλα με τα προγράμματα που «τρέχει» στο πανεπιστήμιο και το διδακτορικό της εργάζεται κιόλας, αφού ως αριστούχος έχει κερδίσει υποτροφία εργασίας.

Η μητέρα της Ηριάννας στην κατάθεσή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως το παιδί της «κάνει αυτό που αγαπάει πολύ,  αλλά κόπηκε ο δρόμος. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που προσπάθησε τόσα χρόνια» συμπλήρωσε.

Ο γιατρός που επιβλέπει την υγεία του Περικλή καταθέτοντας εξήγησε στο δικαστήριο την ιδιαιτερότητα που έχει, καθώς έχει από το 2010 ένα αυτοάνοσο νόσημα που τον ανάγκασε να νοσηλευτεί και πως το ακατάλληλο περιβάλλον της φυλακής θα του προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.

Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν τα σχετικά έγγραφα ενώ ο θείος του  στην κατάθεσή του έκανε λόγο για ένα παιδί εργατικό, προσηλωμένο στην επιστήμη του που σκοπό έχει να δουλέψουν μαζί.

Ηριάννα και Περικλής…

Ο Περικλής εξήγησε με τη σειρά του στο δικαστήριο την εργασία του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την υγεία του και τα μελλοντικά του σχέδια και πως η απόφαση του δικαστηρίου ανέτρεψε όλα αυτά» σταμάτησε η ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην φυλακή λόγω της επιβαρυμένης υγείας του.

Η Ηριάννα όταν έλαβε τον λόγο εξήγησε το ακαδημαϊκό και εργασιακό προσανατολισμό της και την προσήλωσή της σε αυτόν: «Είναι η μισή μου ζωή» είπε χαρακτηριστικά προς την έδρα του δικαστηρίου και συνέχισε λέγοντας: «Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 μεταπτυχιακά.»

Τέλος η Ηριάννα πρόσθεσε: «Είμαι ένας άνθρωπος που είχε την τύχη να πραγματοποιήσει βήμα-βήμα τα όνειρα του. Ήμουν σίγουρη πως θα αθωωθώ, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, είχα μιλήσει με γενετιστές, δικηγόρους τους πάντες. Περίμενα από 19 χρονών το πρόγραμμα εκμάθησης των ελληνικών σε παιδιά και πάνω που θα το δημιουργούσα όλα χάθηκαν. Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω αλλά νιώθω προσβεβλημένη. Μου στερείται η εργασία μου, μου στερείται η ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Στον σχολιασμό του ο συνήγορός της Ηριάννας, Θοδωρής Μαντάς, επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις «προέκυψε αβίαστα το αναγκαίο και αναπόφευκτο της καθημερινής παρουσίας της Ηριάννας για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής της».

Όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπου παρακολούθησης μαθημάτων που η πρόεδρος ανέφερε νωρίτερα-άδεια από τις φυλακές για παρακολούθηση μαθημάτων και περιφερειακά εκπαιδευτικά προγράμματα των φυλακών- τόνισε πως  εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιτρέπεται μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις και ότι η Ηριάννα δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για εκπαιδευτική άδεια αφού βασική προϋπόθεση είναι να έχει εκτίσει το 1/5 της πραγματικής ποινής, δηλαδή στην επίμαχη περίπτωση τα 2 χρόνια, αλλά και ότι κρατείται στις γυναικείες φυλακές Θηβών και κατ' επέκταση δεν μπορεί να μεταβαίνει στην Αθήνα, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο ίδρυμα στην περιφέρεια.

Οι εντάσεις στην αίθουσα…

Από τις 2 περίπου που ξεκίνησε η εκδίκαση της αναστολής της ποινής η Ηριάννα και ο Περικλής έφτασαν σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο συνοδευόμενοι από ένοπλους άντρες -και γυναίκα- της αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι στάθηκαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου με πλάτη στην έδρα και πρόσωπο στο ακροατήριο, αλλά και δίπλα στους κρατούμενους.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ζ. Κωνσταντοπούλου που συμπαραστάθηκε με την δικηγορική της ιδιότητα στην δίκη που σχολίασε πως «δεν είναι εικόνα αυτή για την ελληνική δικαιοσύνη» η πρόεδρος απάντησε πως «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη, δεν έχω αντιπαλότητα με κανένα». Η μικρή ένταση έλαβε γρήγορα τέλος αφού η πρόεδρος δήλωσε πως «αν το χοντρύνετε κι άλλο θ’ αναβάλλω την υπόθεση».

Ένα ακόμα σημείο έντασης στην κατάμεστη αίθουσα του Πενταμελούς ήταν η στιγμή που η πρόεδρος διέταξε να βγουν από την αίθουσα όσοι στέκονταν όρθιοι γιατί αυτό εμπόδιζε την διαδικασία. Σε διαμαρτυρία ενός ατόμου απ’ το κοινό πως η δίκη είναι δημόσια και πρέπει να παραμείνουν όλοι εντός της αίθουσας. Ωστόσο η λύση δόθηκε απ’ τον ίδιο τον κόσμο που αποχώρησε εκτός αίθουσας για να μην προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα στην δίκη. «Είμαστε εδώ για την Ηριάννα και συμπαραστεκόμαστε το ίδιο μέσα και έξω από την αίθουσα» ήταν η προτροπή που ακούστηκε πάλι από το ακροατήριο και το θέμα διευθετήθηκε άμεσα.

Εισαγγελικός προγραμματισμός διδακτορικού

Η εισαγγελική πρόταση ήταν πραγματικά προκλητική. Ο Ι. Προβατάρης υποστήριξε πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της, στο σημείο δηλαδή που συλλέγει υλικό και βιβλιογραφία, φάση  η οποία δεν είναι τόσο σημαντική όσο οι επόμενες και κατ' επέκταση, όπως είπε, δεν συντρέχει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την ίδια.

Αναφερόμενος στην ενασχόληση της με τη διδασκαλία στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου, η οποία ναι μεν βλάπτεται αλλά, κατά τον ίδιο «η ανάσχεση είναι συνέπεια του εγκλεισμού της». Στο τέλος της πρότασης ο Εισαγγελέας ανέφερε πως «εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα».
Αντίστοιχα για τον 33χρονο Περικλή, ο εισαγγελικός λειτουργός ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα υγείας που έχει μπορούν να αντιμετωπιστούν «από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών» και επομένως δεν υφίσταται βλάβη από την κράτηση.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων

Αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Ο Θ. Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης της τόνισε από την αρχή της αγόρευσης του ότι  «ο νομοθέτης είχε διαπιστώσει ότι και μία απλή παρατήρηση ενισχύει μια πρακτική που δεν χορηγεί αναστολές γι αυτό και η διάταξη συμπληρώθηκε με άλλες διατάξεις πέραν της “ανεπανόρθωτης βλάβης”. Βάσει του νομοθέτη» συμπλήρωσε ο συνήγορος «πρέπει να αιτιολογηθεί γιατί κρίνεται ως ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων».

Ο συνήγορος υπογράμμισε πως η Ηριάννα δεν είχε παραβατική συμπεριφορά, δεν ήταν φυγόποινη ή φυγόδικη, δεν είναι αγνώστου διαμονής και δεν παραβίασε ποτέ κανέναν από του περιοριστικούς όρους που της επιβλήθηκαν. «Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας φυγόποινος ή φυγόδικος έχει παραβιάσει όλους τους περιοριστικούς όρους, ο νόμος ζητάει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πράξης που θα επιβάλλουν να μην δοθεί αναστολή.» Μάλιστα προσκόμισε και έγγραφο από την ΓΑΔΑ όπου αναφέρονταν η παραδειγματική τήρηση των περιοριστικών όρων που της επιβλήθηκαν.

Ανέφερε δε στο δικαστήριο πλείστες υποθέσεις όπου το Εφετείο εναρμονιζόμενο με άλλες δικαστικές αποφάσεις σοβαρών υποθέσεων έδινε αναστολή της ποινής, όπως για παράδειγμα στον Άκη Τσοχατζόπουλο (12 και 14 χρόνια κάθειρξη) στα δομημένα ομόλογα (23 χρόνια κάθειρξη), στην υπόθεση του Πάντειου Πανεπιστημίου (27 χρόνια κάθειρξη), στο Noor 1 (12 χρόνια κάθειρξη) στους ληστές με τα καλάσνικοφ και άλλες υποθέσεις, σε πολλές από τις οποίες ο εισαγγελέας που έσωσε αναστολή ήταν ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στον Εισαγγελέα αναρωτήθηκε: «Ο κ. εισαγγελέας λέει ότι δεν διακόπτεται το διδακτορικό της, αλλά το Πανεπιστήμιο λέει ότι διακόπτεται. Ποιον πρέπει να ακούσουμε;». «Δεν ήρθαμε εδώ σαν ικέτες» είπε ο Θ. Μαντάς ‘εφαρμόστε την διάταξη!»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Περικλή σημείωσε ότι νομοθέτης το προβλέπει αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο λάθους, υπερβολής, πλάνης και το Εφετείο Αναστολών έρχεται να μετριάσει αυτή την βλάβη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τρεις αρνητικές ή μία θετική προϋπόθεση ζητάει ο νόμος. Πρέπει να μην έχουν δικαιώσει τις προϋποθέσεις περιοριστικών όρων και δεν δικαιολογείται η σκληρότητα της μη απόδοσης αναστολής στη δίκη».

Εν κατακλείδι...

Η Ηριάννα και ο Περικλής ξαναγύρισαν στη φυλακή έπειτα από μια απόφαση του πενταμελούς εφετείου που ακολουθεί την ίδια παράλογη οδό με αυτήν της πρωτόδικης απόφασης στερώντας τους την ελευθερία μέχρι την δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Και οι δυο καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικά με μοναδικά στοιχεία την φιλική τους  σχέση με τον Κωνσταντίνο Π. –σύντροφος της Ηριάννας και συγκάτοικος του ο Περικλής- που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα και μ’  ένα λειψό δείγμα DNA που δεν έδωσε τίποτα και αμφισβητείται από τον επιστημονικό κόσμο που ειδικεύεται ακριβώς σ’ αυτό.

Το αντικείμενο ήταν ένας γεμιστήρας κάπου στην Πολυτεχνειούπολη που κάποιος είδε και ξέθαψε νομίζοντας πως είναι… λίρες, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε γι’ αυτό στο δικαστήριο. Αυτά και κανένα άλλο εύρημα  αποτέλεσαν τα στοιχεία για να αποδοθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση «ΣΠΦ», μέσα από το «σίγουρο περιβάλλον» της Αντιτρομοκρατικής.
 
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ