Στέφανος Κορκολής: «Αν δεν είμαστε αλληλέγγυοι, χαθήκαμε…»

Λίγο πριν την εμφάνισή του στις Πηγές Καλλιθέας της Ρόδου, με την παράσταση «Εφ’ όλης της ύλης» στις 14 Αυγούστου, αλλά και πριν την μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο με έργα του Μίκη Θεοδωράκη την 1η Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μιλάει στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7.

12 08 2017 13:55:27

Την 1η Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής  θα μας ταξιδέψει στα μουσικά μονοπάτια του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τη νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη. Αργότερα, στα μέσα Οκτωβρίου το νέο του συνθετικό έργο σε ποίηση Καβάφη θα κάνει πρεμιέρα  στην Όπερα του Καΐρου και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Παρόλες τις καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις και προετοιμασίες («Η ζωή μου είναι σαν τη μουσική, δεν σταματάει» σχολιάζει σχετικά), ο Στέφανος Κορκολής επιστρέφει στη Ρόδο, στις 14 Αυγούστου, με την μουσική παράσταση «Εφ' όλης της ύλης»*. Μαζί του η Σοφία Μανουσάκη και οι μουσικοί Βασίλης Δεφίγγος και Κωστής Πυρένης.

«Από ένα ταγκό του Πιατσόλα σε ένα τραγούδι του Θεοδωράκη και από το Ξύπνα αγάπη μου στο Black magic woman. Κι αυτό αρέσει στον κόσμο, δείχνει ότι όταν η μουσική βγαίνει από την ψυχή του εκάστοτε δημιουργού ακουμπάει κατευθείαν τον κόσμο. Η μουσική είναι μία, ταμπέλες δεν υπάρχουν…» αναφέρει.

«Υπάρχουν φυσικά οι κόκκινες γραμμές είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη» επισημαίνει όταν τον ρωτάω για την πάλαι ποτέ διάκριση σε ποιοτικό-εμπορικό. «Θεωρώ όμως ότι ό,τι βγαίνει από την ψυχή του δημιουργού είναι και εμπορικό και ποιοτικό μαζί» συμπληρώνει.
 
Οι νέοι καλλιτέχνες και η ξεχωριστή περίπτωση της Σοφίας Μανουσάκη
 «Πάντα είμαι και διαθέσιμος και ειλικρινής όταν έρχονται νέοι άνθρωποι να μου ζητήσουν μια γνώμη. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται με ‘φουσκωμένα’ μυαλά από τον περίγυρό τους. Το βλέπουμε και στα διάφορα talent shows, πόσο κακό μπορεί να κάνει το εφήμερο και η γρήγορη αναγνωρισιμότητα. Ακόμα και παιδιά που έχουν ταλέντο, χάνονται στο επόμενο επεισόδιο, στο επόμενο show… Και φανταστείτε την ψυχολογία αυτών των παιδιών όταν μετά από την υπερέκθεση, αγριεμένη υπερέκθεση κάποιες φορές, δεν τα θυμάται κανείς.

"Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που προτιμούν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο, το μονοπάτι που οδηγεί στην ψίχα της τέχνης. Η Σοφία Μανουσάκη, μόλις 22 ετών, ανήκει σ’ αυτά τα παιδιά και με το ‘σπαθί’ της έχει κατορθώσει, μέσα σε τρία χρόνια, σημαντικά πράγματα. Ταλέντο, μυαλό και ψυχή, εργατικότητα, σοβαρότητα: έχει δύο χρυσούς δίσκους σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, έχει παίξει σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συνυπάρξει στο Ηρώδειο με τη Μαρία Φρανατούρη… Η ίδια η Μαρία Φαραντούρη έχει πει ότι η Σοφία είναι το τέλειο μουσικό όργανο. Ο κόσμος αρχίζει να τη δέχεται ως μία εκπρόσωπο της πραγματικής έντεχνης μουσικής».
 
Αλληλεγγύη και τέχνη
«Να δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον. Η αλληλεγγύη είναι ό,τι μας έχει απομείνει, αν δεν είμαστε αλληλέγγυοι αυτή την περίοδο, χαθήκαμε… Υπάρχει σαφώς μια αποκοίμηση, τη βλέπουμε, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσει καθόλου την αλληλεγγύη».

«Το έχουμε δει και σε άλλες δύσκολες ιστορικές περιόδους ότι πάντα η τέχνη μπορούσε είτε να απαλύνει τις ψυχές των ανθρώπων είτε –σε κάποιες περιπτώσεις- έδινε λύσεις».
 
«Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία σε όλα, υπάρχει χώρος για όλα»
«Ο κόσμος που ακούει μουσική στην Ελλάδα, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι χωρισμένος. Υπάρχει το «διασκεδαστικόφιλο» κοινό που βγαίνει για εκτόνωση (και δεν το αφορίζω, δε μ’ αρέσουν οι αφορισμοί) και οι πραγματικοί φίλοι και φίλες της μουσικής που επιλέγουν το τί θα ακούσουν και πού θα το ακούσουν».

Σχετικά με τη μύηση και διάπλασή μας σε σχέση με τη μουσική, και την τέχνη ευρύτερα, η συζήτηση με τον Στέφανο Κορκολή φτάνει στο ζήτημα της καλλιτεχνικής αγωγής στα σχολεία: «Θεωρώ εγκληματικό να μην υπάρχει μάθημα ιστορίας της τέχνης για τα παιδιά μικρής ηλικίας. Να γνωρίσουν τα βασικά από τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική κλπ. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, από εκεί ξεκινάει η ιστορία. Και από την άλλη, μας βομβαρδίζουν με πράγματα … (σημ: ψάχνει να βρει τη λέξη, ‘πως να το πω για να φανώ ευγενής;’ αναρωτιέται φωναχτά, του πρότεινα τη λέξη ‘εφήμερα’ αν και είχα στο μυαλό τη λέξη ‘σκουπίδια’…). Πάντα γινόταν αυτό αλλά τώρα τελευταία νομίζω ότι έχει παραγίνει. Και στη παρούσα φάση, στους καιρούς τους δύσκολους, θα περίμενα να μην υπάρχουν τόσο πολύ έντονα αυτά τα φαινόμενα της ανοησίας στην τέχνη».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ξαναβγούν στη φόρα οι μεγάλοι ποιητές. Το δικό μου νέο στοίχημα είναι να μπορέσει ο Καβάφης να «μπει» στα σπίτια. Δεν έχω καμιά επιθυμία να βγάλω απωθημένα πειραματισμών μελοποιώντάς τον. Ο Μίκης Θεοδωράκης, αυτό το μεγαθήριο της μουσικής, όταν άκουσε κάποια από τα κομμάτια, μου είπε ‘τελικά θα καταφέρεις μετά από τη δική μας γενιά, να ξαναβάλεις την ποίηση στα σπίτια’. Κι αυτό ήταν το πιο ωραίο κομπλιμέντο...».

Ο Μίκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης 'διατρέχει', υποδόρια ή όχι, όλη την κουβέντα μας με τον Στέφανο Κορκολή. Ο ίδιος μας μιλάει για την σχεδόν πατρική σχέση που έχουν και δε διστάζει να βγάλει ένα παράπονο: «Αφιερώνονται και ανοίγουν ακαδημίες σε όλο τον κόσμο με το όνομά του και εμείς εδώ δε γνωρίζουμε καν το συμφωνικό έργο του Θεοδωράκη».

«Βιώνω μια μαθητεία δίπλα του, την κορυφαία μαθητεία μου μέχρι σήμερα» αναφέρει και συμπληρώνει κι άλλους «μέντορες», ανθρώπους που του άνοιξαν νέα παράθυρα στην τέχνη: από τους μεγάλους δασκάλους του, τα «ιερά τέρατα» όπως ονομάζει τον Βλαντιμίρ Χόροβιτς και τον Πιέρ Μπουλέζ, ως τον Άστορ Πιατσόλα και τον θείο του Μίμη Πλέσσα (μια συγγένεια που κράταγαν επτασφράγιστο μυστικό, όπως δηλώνει).

Αντί επιλόγου
Του θέτω το τρίπτυχο χρόνος – έρωτας – θάνατος, ρωτώντας για τη σχέση που έχει με το καθένα: «Όλα ζωή είναι, ένας κύκλος με αρχή, μέση και τέλος. Μπορώ να πω ότι στέκομαι απαθής και ανεπηρέαστος μπροστά σ’ αυτόν τον κύκλο, αφήνω τα πράγματα να κυλήσουν».

Όταν του ζητάω να χαρίσει στους ακροατές μας ένα αγαπημένο του στίχο ή τραγούδι, σχεδόν αυτόματα απαντά (ξανά με Μίκη): Ποιος τη ζωή μου. Επειδή όμως, «για κάποιο μυστήριο λόγο αισθάνομαι ότι έχω ρίζες από τη Ρόδο, πολύς κόσμος νομίζει ότι έχω γεννηθεί στη Ρόδο, την αγαπώ και έχω πάρα πολλούς φίλους στο νησί» προσθέτει ακόμα ένα τραγούδι, την Όμορφη Πόλη...


AKOΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

* Πληροφορίες:
Μουσική παράσταση «Εφ’ όλης της ύλης»: Πηγές Καλλιθέας Ρόδου, 14 Αυγούστου στις 21.00
Ερμηνεία τραγουδιών: Σοφία Μανουσάκη / Στεφανος Κορκολής 
Σαξόφωνο – φλάουτο-κρουστά: Βασίλης Δεφίγγος
Κιθάρες – φωνή: Κωστής Πυρένης
Πιάνο: Στέφανος Κορκολής

Διοργάνωση: ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σέργιος Αϊβάζης
Χορηγός επικοινωνίας: Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7