Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Συμφωνικός Μάνος Λοϊζος και κονσέρτο για τον… Νίκο Γκάλη

Έλσα Σπυριδοπούλου - Εξωστρέφεια, συνεργασίες, αλλά και ‘πάντρεμα’ του συμφωνικού ρεπερτορίου με το σύγχρονο. Αυτές είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες της νέας διευθύντριας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) Ζωής Τσόκανου, όπως τις παρουσίασε κατά την πρώτη της επίσημη συνέντευξη Τύπου.

05 09 2017 20:03:28

Η κ. Τσόκανου, έπειτα από δράση πολλών χρόνων στο εξωτερικό και συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς φορείς, αποδέχτηκε στα τέλη του περασμένου Μαίου την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και επέστρεψε στη γενέτειρα της τη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει καθήκοντα στην ΚΟΘ.
 
‘Ξετυλίγοντας’ το πρόγραμμα της Ορχήστρας για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2017, ανέφερε ότι «θέλουμε να έχουμε δυναμική παρουσία ως Ορχήστρα εντός και εκτός πόλης, αλλά να διευρυνθεί και η σχέση της ΚΟΘ με τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να γεμίσει η πόλη με μουσική» δήλωσε με πάθος, «αλλά και ο κόσμος να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στη μουσική».
 
Στο ίδιο πλαίσιο θέλει να ‘σμίξει’ το συμφωνικό ρεπερτόριο με το σύγχρονο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι συνεργασίες φορέων με την ΚΟΘ και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος της Ορχήστρας.
 
Το ‘αγκάθι’ της στέγης

Μαζί της ήταν και ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (ΕΤΟΣ) της ΚΟΘ, Ούβε Μάτσκε, ο οποίος στάθηκε στο πιο… άχαρο κομμάτι ενός προγραμματισμού- πλην όμως απολύτως αναγκαίο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας οποιουδήποτε φορέα (και όχι μόνο)-, δηλαδή το οικονομικό. Αφού υπενθύμισε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις και έπειτα από χρόνια πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για κάλυψη θέσεων μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού, ανέφερε ότι η ΚΟΘ κατέθεσε αίτημα για αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού («εξετάζεται από το ΥΠΠΟ» δήλωσε). Εξάλλου προσωπικό στοίχημα του κ. Μάτσκε είναι «να παραδώσω την Ορχήστρα στο τέλος της θητείας μου, με μηδενικά χρέη».
 
Ένα μεγάλο όμως πρόβλημα για την ΚΟΘ, που παραμένει επί χρόνια άλυτο, είναι η έλλειψη στέγης. Ο κ. Μάτσκε το υπενθύμισε  λέγοντας ότι «παραμένει κεφαλαιώδες πρόβλημα μιας κρατικής ευρωπαϊκής ορχήστρας η οποία σε λίγο θα γιορτάσει την επέτειο των 60 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στον πολιτισμό της χώρας».
 
Έναρξη από…Αθήνα

Η πρώτη δράση της ΚΟΘ για την χειμερινή περίοδο, θα πραγματοποιηθεί στην… Αθήνα. Ξαφνιάζει λίγο η απόφαση, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιχειρεί η κ. Τσόκανου. Έτσι η Ορχήστρα θα βρεθεί στη Λίμνη Βουλιαγμένης (7/9) για να εγκαινιάσει τη σειρά συναυλιών «Η λίμνη των ήχων» με την Άννα Φεντόροβα στο πιάνο και τον Διονύση Γραμμένο στη διεύθυνση της ορχήστρας.
 
Στο πρόγραμμα πάντως, ξεχωρίζουν τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες. Η αρχή θα γίνει σε ένα διήμερο αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο, με αφορμή τα 80χρονα από τη γέννηση του, όπου θα υπάρξει μια… συμφωνική προσέγγιση των έργων του. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με τον Αντώνη Σουσάμογλου και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη στις ενορχηστρώσεις, τον Μίλτο Λογιάδη στη διεύθυνση, και στο τραγούδι τους Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβο Δεληβοριά και Γιώτα Νέγκα. Εκεί ο Σουσάμογλου θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και τη συμφωνική του σουίτα «Loizos Recomposed».
 
Έπειτα θα πραγματοποιηθεί άλλη μια παγκόσμια πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πρωτοπαρουσιαστεί στο κοινό το τρίτο έργο της σειράς ‘Αντηχήσεις’ του Γιώργου Κυριακάκη, ενώ παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει στις 8 Δεκεμβρίου και το κονσέρτο του Νικόλα Τζώρτζη για τον… μπασκεμπολίστα Νίκο Γκάλη.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συναυλία της 16ης Νοεμβρίου, όπου η ΚΟΘ θα συνεργαστεί με την ΑΕΛΙΑ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Τη συναυλία θα διευθύνει η κ. Τσόκανου και θα τραγουδήσουν δύο διεθνώς καταξιωμένες σοπράνο οι Ελένη Καλένος και Αντιγόνη Παπούλκα.
 
‘Επιστροφή’ του ΚΟΘ Underground

Παράλληλα με όλα αυτά συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ΚΟΘ θα πάρει μέρος στην επετειακή εκδήλωση για την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (23/9), ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση είναι η ‘επιστροφή’ του Φεστιβάλ  ΚΟΘ Underground. Θα είναι το έκτο κατά σειρά που διοργανώνει ο σύλλογος μονίμων υπαλλήλων της ΚΟΘ και το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και θα γίνει στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (22/9-1/10).
 
Να σημειώσουμε τέλος, ότι στο υπόλοιπο πρόγραμμα της ΚΟΘ μέχρι το τέλος του 2017, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και Όπερα Γκαλά «Μαρία Κάλλας» (16/9), συναυλίες με έργα Ρώσων συνθετών (22/9) και Τσέχων συνθετών (13/10), συμμετοχή της ΚΟΘ στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (10/11), οι «Πυρρίχιοι χοροί» του Χρήστου Χατζή που θα ανταμώσουν με έργα του Τσαϊκόφσκι σε συναυλία που θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ (24/11),  η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία (22/12), και η αντίστοιχη Πρωτοχρονιάτικη (1/1/2018) που φέτος όμως, συνδυάζεται με ελληνική οπερέτα.