Χ. Καφαντάρη: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα λειτουργήσει γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Δυτικής Αθήνας «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) και στις μονάδες του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας Αγίας Βαρβάρας και Νίκαιας, πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, συνοδευόμενη από μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Δυτικής Αττικής, προκειμένου να δουν από κοντά τις μετρήσιμες σημαντικές αλλαγές αναβάθμισης που έχουν ήδη γίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μετά από την καταστροφική πολιτική κλεισίματος που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τα όσα αναμένονται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

07 09 2017 14:48:28

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, με αφορμή την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι σε εξέλιξη, επισκέφθηκε τις δομές του Νοσοκομείου και των ΠΕΔΥ και επικοινώνησε με ασθενείς και το προσωπικό των δομών για την σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, με τη δημιουργία των νέων δομών Πρωτοβάθμιας, των Τοπικών Ομάδων Υγείας. 
 
Σήμερα στο νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, με την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, των Δήμων και της Περιφέρειας αλλά και τη βούληση του υπουργείου Υγείας παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση της λειτουργίας του εργαστηρίου και των εξωτερικών ιατρείων ενώ σημειώνεται ότι έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΠΕΔΥ Αγίας Βαρβάρας, καθώς και οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, οδοντιατρικής και το ίδρυμα μητέρας και παιδιού του ΠΕΔΥ Νίκαιας που λειτουργούσαν μέχρι τον Ιούνιο του 16 σε ενοικιαζόμενα κτίρια, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση  χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα για το Δημόσιο. 
Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που αφορά την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι μονάδες των ΠΕΔΥ  θα μετονομαστούν σε  Κέντρα Υγείας αποτελώντας πλέον οργανικές μονάδες της υγειονομικής περιφέρειας που ανήκουν. 
 


Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας να συμμετέχουν στις εφημερίες και στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων αναφοράς τους. 
 
Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε (3 Αυγούστου 17) προβλέπει επίσης την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικών διαγνωστικών εργαστηρίων με στόχο την παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών ανά περιφέρεια σε πιο γρήγορους χρόνους και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες.
 
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στο Λοιμωδών η ολοήμερη λειτουργία του εργαστηρίου του νοσοκομείου το οποίο σημειώνεται ότι αποτελεί εργαστήριο αναφοράς για εξειδικευμένες ασθένειες όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν.  
 
Αύριο ολοκληρώνεται η προκήρυξη για τη στελέχωση των νέων δομών της ΠΦΥ με 3000 περίπου υγειονομικούς κάτι που σημαίνει ότι σε ένα μήνα οι πρώτες ΤΟΜΥ θα είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για θέσεις εργασίας  που προσφέρουν στους γιατρούς όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας, «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ , με καθεστώς μισθωτής εργασίας,  τετραετή απασχόληση και  εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος. 
 
Μιλώντας Στο Κόκκινο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την επίσκεψη της στις δομές του νοσοκομείου και του ΠΕΔΥ δήλωσε: «Κάναμε επίσκεψη με τη νομαρχιακή της δυτικής Αθήνας, στο Νοσοκομείο της δυτικής αττικής Αγία Βαρβάρα, με ευκαιρία το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και παράλληλα είδαμε τις δομές του νοσοκομείου και του ΕΟΠΥΥ που έχουν μεταφερθεί στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας.
 
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι όπως παλιά έτσι και τώρα οι λειτουργοί της υγείας γιατροί υγειονομικοί εργαζόμενοι  δίνουν πάνω από τον εαυτό τους για να στηρίζουν τον συνάνθρωπο. Συναντήσαμε πολλούς ανασφάλιστους οι οποίοι έρχονται στο νοσοκομείο και εξυπηρετούνται, είδαμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για  τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και σε συζητήσεις που κάναμε με γιατρούς τόσο του Νοσοκομείου όσο και του ΠΕΔΥ, είδαμε ότι αντιμετωπίζουν θετικά τις ΤΟΜΥ και την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  που είναι κάτι που σε άλλες χώρες του εξωτερικού ισχύει χρόνια και που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αφού ψήφισε άλλωστε και  το νόμο. Εκτιμώ επίσης ότι τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι γιατροί θα ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα δομή η οποία μας πάει ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας για όλους που είναι και το κύριο ζητούμενο» επισήμανε η κα Καφαντάρη.    
 
 

Ακούστε: