Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 67 παραγωγές μέχρι τα τέλη του χρόνου

Έλσα Σπυριδοπούλου - «Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) παραμένει υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, αν και υπάρχει διάθεση από την Πολιτεία να εξετάσει αύξηση του προϋπολογισμού του. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες όμως, είμαστε εδώ». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Μεγάρου Νικήτας Μυλόπουλος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της περιόδου Σεπτέμβριος –Δεκέμβριος 2017.

07 09 2017 19:13:40

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο «η έκρηξη δραστηριότητας που σημειώθηκε την περασμένη περίοδο από πλευράς του Μεγάρου, να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον».
 
Σ’αυτό το πλαίσιο οι παραγωγές του Οργανισμού, θα ‘ανταμώσουν’ με φιλοξενούμενες, ενώ θα συνεχιστούν και οι κοινωνικό-πολιτικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες όταν το Μέγαρο ‘στέγασε’ τη Συνόδο Κορυφής. «Θα πραγματοποιήσουμε και δικές μας ανάλογες εκδηλώσεις κοινωνικό-πολιτικού χαρακτήρα» ανακοίνωσε ο κ. Μυλόπουλος για να προσθέσει ότι στόχος είναι και η διεύρυνση «της κοινωνικής μας  δράσης, κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα. Θέλουμε να έχουμε μια πολυεπίπεδη δράση που να απευθύνεται σε όλο και μεγαλύτερο κοινό», τόνισε.
 
Τόπος συνάντησης νέων καλλιτεχνών

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα ‘παρελάσουν’ από το Μέγαρο «εξήντα επτά παραγωγές και περισσότερες από 200 παραστάσεις, χώρια οι φιλοξενούμενες εκδηλώσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης.
 
Επισήμανε δε ότι θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν οι συνεργασίες με άλλους φορείς (πρόσφατα υπογράφηκε και σύμφωνο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου-MOYSA, ανακοινώνοντας ότι ο χώρος δοκιμών της Ορχήστρας στο κτίριο Μ2 (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) «εκτός από χώρος προετοιμασίας της ορχήστρας, σύντομα θα αποτελέσει και χώρο γόνιμης συνάντησης νέων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων της πόλης».
 
Επιπλέον ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Μεγάρου στο έτος Ελλάδας- Κίνας και στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής.
 
Μια ‘γεύση’ από το πρόγραμμα

Η αρχή των εκδηλώσεων για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2017, θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου με το Reworks Agora ένα διεθνές φόρουμ στο πλαίσιο του Reworks Festival που ενώνει τη μουσική με την τεχνολογία και τη δημιουργική οικονομία. Εν συνεχεία, στους δύο χώρους του Μεγάρου (Μ1 και Μ2), θα δούμε μεταξύ άλλων το γκαλά Μαρία Κάλλας που θα γίνει σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (16/9), τον θεατρικό μονόλογο «Η αφήγηση της Αντιγόνης’ στην ενότητα ‘Πόλεμος- προσφυγιά- μετανάστευση’ (29/9), το αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο που έχει ανακοινώσει ήδη η Κρατική Ορχήστρα με ερμηνευτές τους Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβο Δεληβοριά, Γιώτα Νέγκα (6-7/10), τον τζαζίστα Μάριους Πρέντα στο πλαίσιο των Δημητρίων (6/10), ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη ζωή από την αρχαιότητα έως σήμερα (από 18/10), την παράσταση «Ο Μικρός πρίγκηπας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου με τη Λένα Παπαληγούρα στον κεντρικό ρόλο (21-22/10), το ντοκιμαντέρ- συναυλία για τη μετανάστευση «Xenitia», όπου τρεις μουσικοί, ένας σκηνοθέτης και μία δημοσιογράφος παρουσιάζουν τη δική τους σύγχρονη εκδοχή της ξενιτιάς και της μουσικής της (21/10), ενώ μέσα στον Οκτώβριο το Μέγαρο θα φιλοξενήσει και έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.
 
Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (3-4 & 10-11/11), ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο ερμηνευτή της λαϊκής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη με τους τραγουδιστές Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Βασίλη Αγροκώστα (12/11), η όπερα του Όφενμπαχ «Η ωραία Ελένη» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ (17-18/11), και η μουσικοθεατρική παράσταση «Πέρασα» βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καμαγιάννη και ερμηνεία Γιώτας Φέστα (24-25/11).
 
Τέλος τον Δεκέμβριο, θα δούμε μεταξύ άλλων το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα (1-2/12) και τον «Καρυοθραύστη» του Τσαίκόφσκι από το Guangzhou Ballet στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας- Κίνας 2017 (14-17/12).