Η αξιοπιστία των νεο-φιλελέδων συκοφαντών στο μηδέν - Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά του Ν. Κοτζιά

Σχόλιο  του  συνεργάτη μας “Ο Σερραιος”

12 09 2017 17:28:32

Απορίας άξιο είναι πως ένας κοινός συκοφάντης - κατά δήλωση του, αλλά και επανειλημμένως καταδικαστείς - έχει καταφέρει να τον υποστηρίζουν πολιτικοί και πνευματικοί μας ταγοί. Άνθρωποι που επιθυμούν να κυβερνήσουν τη χώρα και να καθοδηγήσουν τους πολίτες με το παράδειγμα και τη σκέψη τους, έχουν υποστηρίξει με δηλώσεις, ανακοινώσεις και αρθογραφία, τον εκδότη της The Athens Review of Books, Μανώλη Βασιλάκη, που καταδικάστηκε αμετάκλητα, με τρεις δικαστικές αποφάσεις, για κατασυκοφάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Είναι πολύ γνωστή η “δημοσιογραφική” συμπεριφορά του κ. Μανώλη Βασιλάκη, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ως συκοφάντης: Οι πιο γνωστές δικαστικές υποθέσεις του που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήταν με το ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα, και με το «Δίκτυο 21». Και στις δυο περιπτώσεις έβαλε την ουρά στα σκέλια και ζήτησε συγγνώμη. Είναι, μάλιστα, άκρως εντυπωσιακές οι κωλοτούμπες που έκανε. Η διένεξή του με το ΚΚΕ ξεκίνησε το 1991, εξαιτίας δημοσιεύματός του, όπου κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι μέχρι και λαθρεμπόριο όπλων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έκανε. Τι είπε ο ίδιος στη δίκη; «Ουδεμία πρόθεση καταφρονήσεως, μειώσεως ή πιο πολύ συκοφαντήσεως της Α. Παπαρήγα, ηγετικών στελεχών και του ιδίου του ΚΚΕ ως Κόμματος είχα». Επιπλέον, ότι δεν είχε ελέγξει τη βασιμότητα των «πληροφοριών» που δημοσίευσε. Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας γραφιάς, όταν τη μια μέρα «λούζει» ένα κόμμα ως «έμπορο όπλων» και την αμέσως επομένη γλύφει εκεί που έφτυνε; Ας κρίνει ο αναγνώστης.

Μια δεκαετία αργότερα, τα ίδια έκανε και στη δικαστική διένεξη που είχε με το «Δίκτυο 21». Στο μεταξύ, σε αυτό το διάστημα, είχε «παρελάσει» από σειρά πολιτικών γραφείων, ως αποσπασμένος δάσκαλος του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ των άλλων, από το πολιτικό γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς και ΠΑΣΟΚων πολιτικών. Σε αυτή την περίπτωση προέβη σε μια ακραία αυτό-εξευτελιστική δήλωση μετανοίας, αφού είπε ότι συμμετείχε «σε ένα πολιτικό παιχνίδι παραπληροφόρησης από κατευθυνόμενες και ψευδείς "πληροφορίες", τους διακινητές των οποίων κωλύομαι ν΄ αποκαλύψω». Τι να εννοούσε, άραγε; Ότι ο ίδιος ήταν «βαποράκι» ειδήσεων που είχαν κατασκευαστεί από (άγνωστα;) κέντρα; Είναι άκρως ενδιαφέρον, αλλά το ίδιο είχε πει και η κ. Παπαρήγα στην υπόθεση διένεξης ΚΚΕ – Βασιλάκη. Διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη» (13-11-1991): «Ο κατηγορούμενος, - σημείωσε η τότε γ.γ. του ΚΚΕ- υπόγραψε ένα κείμενο που δεν ήταν δικό του. Ετοιμάστηκε από άλλον κι αυτός έχει ευθύνη γιατί δέχτηκε να τον χρησιμοποιήσουν. Ναι, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά όχι στην ελεύθερη διακίνηση συκοφαντιών», κατέληξε. Άραγε, και στην περίπτωση του ΚΚΕ, ο Μ. Βασιλάκης λειτούργησε ως «βαποράκι»; Να υποθέσουμε, τελικά, πως και στον πόλεμο λάσπης κατά του κ. Νίκου Κοτζιά, που άλλοτε τον χαρακτηρίζει ως κολλητό της ρωσικής ακροδεξιάς και του Πούτιν, και άλλοτε τον φωτογραφίζει ως πράκτορα της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας, Στάζι, ο Μ. Βασιλάκης ξαναθυμήθηκε τα περασμένα «μεγαλεία» του;

Υπόθεση … «Περισσός»

Στις 13/11/1991 η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» γράφει ότι: χθες «Κατέρρευσε ολοκληρωτικά — μη υπάρχοντος και του παραμικρού στοιχείου — όλη η προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ και της ηγεσίας του, η οποία είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με το δημοσίευμα του Μαν. Βασιλάκη —εκδότη — στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 9.4.91. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ο προαναφερόμενος Μαν. Βασιλάκης αποκαλούσε το ΚΚΕ «Κ(αρτέλ) Κ(ομματικών) Ε(πιχειρήσεων) Περισσός ΑΕ», την ηγεσία του Κόμματος «γενική συνέλευση των μετόχων της “Περισσός ΑΕ”» και τη ΓΓ του Κόμματος, Α. Παπαρηγα «διευθύνοντα σύμβουλο». Επίσης, ανάφερε ότι το ΚΚΕ «έσπασε το εμπάργκο του ΟΗΕ, στέλνοντας φάρμακα στη Ν. Αφρική», ότι ασχολήθηκε «με εμπόριο και λαθρεμπόριο όπλων» και ότι «ξέπλενε βρώμικο και μαύρο χρήμα»...

Ο Μανώλης Βασιλάκης, δηλώνει στο ακροατήριο του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τα πιο κάτω σχετικά με το ενυπόγραφο δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 9/4/91: « Ουδεμία πρόθεση καταφρονήσεως, μειώσεως ή πιο πολύ συκοφαντήσεως της Α. Παπαρήγα, ηγετικών στελεχών και του ιδίου του ΚΚΕ ως Κόμματος είχα. Το δε επίμαχο δημοσίευμά μου, όπως μεταφέρθηκε στο κατηγορητήριο, δεν βασίζεται σε προσωπική μου αντίληψη και γνώση των όσων αναφέρω σ’ αυτό, αλλά είναι στηριγμένο σε προγενέστερα δημοσιεύματα του Τύπου και στις πληροφορίες και φημολογίες που αυτά εμπεριείχαν, τη βασιμότητα των οποίων δεν έλεγξα».

Έτσι, ο Μ. Βασιλάκης τη γλυτώνει… κάνοντας απλώς μια δήλωση στην οποία λέει ότι δεν ήξερε και δε γνώριζε («το δημοσίευμα δεν βασίζεται σε προσωπική μου αντίληψη και γνώση των όσων αναφέρω σε αυτό»), αλλά και ότι δεν έλεγξε τη βασιμότητα των όσων έγραψε, ως οφείλει κάθε συνεπής και έντιμος δημοσιογράφος.

Υπόθεση Οτσαλάν

Στις 23 Οκτωβρίου 2001 ο Μανώλης Βασιλάκης προσέρχεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και με έγγραφη δήλωσή του, ενώπιον του Ανθυπαστυνόμου, Ν. Φασιλάκη, που βεβαιώνει και το γνήσιο της υπογραφής, δηλώνει ανερυθρίαστα και με την άνεση του επαγγελματία συκοφάντη, που δε διστάζει να αναιρέσει, προκειμένου να μη δεχθεί τη μήνη των συκοφαντημένων, ότι: «με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις μου κατά του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Δίκτυου 21… αναφέρθηκα σε γεγονότα που ήταν αναληθή ή ενέπλεξα τον κ. Κρανιδιώτη σε επιλήψιμες δραστηριότητες και ενέργειες , με τις οποίες ουδεμία σχέση είχε. Έκανα επίσης τις εν λόγω δημοσιεύσεις και δηλώσεις, μεσούσης της υπόθεσης Οτσαλάν, μετέχοντας σε ένα πολιτικό παιχνίδι παραπληροφόρησης και δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, που δημιουργήθηκε από κατευθυνόμενες και ψευδείς "πληροφορίες", τους διακινητές των οποίων κωλύομαι ν΄ αποκαλύψω για ευνόητους λόγους, αλλά και καλυπτόμενος από το δημοσιογραφικό απόρρητο». Αραγε, τα Πειθαρχικά και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τι έχουν κάνει; Αφήνουν αυτόν τον άνθρωπο να σπιλώνει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου;

Σε εκείνη τη δήλωσή του προσθέτει μάλιστα: «Τα αυτά ισχύουν και για το σωματείο "Κεντρική Ομάδα 21-Δίκτυο 21- Κίνηση Πατριωτικής Αφύπνισης"' καθώς και για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Τσίρκα και Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, τους οποίους επίσης σέβομαι και τιμώ για την εντιμότητα, τη σοβαρότητα και τον πατριωτισμό τους. Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκα από τους αρχιτέκτονες αυτής της εκστρατείας λάσπης με τις κατευθυνόμενες ψευδείς "πληροφορίες" με το συκοφαντικό περιεχόμενο, στην οποία δυστυχώς δέχθηκα να συμμετάσχω τυφλωμένος από την πολιτική μου πίστη σε αυτούς, με εξέθεσε ανεπανόρθωτα και με υπέβαλε σε μία δικαστική περιπέτεια, στην πορεία της οποίας οι "φίλοι" μου, αφού υπέθαλψαν τα παραπάνω, με εγκατέλειψαν».

Υπόθεση Κοτζιά

Σε ποιόν πολιτικό αρχιτέκτονα πιστεύει ο Μ. Βασιλάκης και ποιοι φίλοι τον εγκατέλειψαν; Η αλήθεια είναι ότι ανοικτή στήριξη έχει δεχθεί από τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο περί ου ο λόγος δήθεν δημοσιογράφος στοχοποιεί τον κ. Νίκο Κοτζιά και με δημοσιεύματα επιχειρεί να τον συσχετίσει με το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «σπούδασε με την ευγενική φροντίδα του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία, την εποχή της παντοδυναμίας του χασάπη Χόνεκερ… και δεν αποτελούσε απλό θιασώτη και θαυμαστή αυτού του καθεστώτος αλλά διαπρύσιο διαφημιστή και μεταλλαγμένο τελάλη του Χόνεκερ». Ουδέν αναληθέστερο αυτού. Ο Νίκος Κοτζιάς ουδέποτε σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία, αλλά στο Πανεπιστήμιο της πόλης Γκίσεν, στη Δυτική Γερμανίας με δικά του έξοδα. Υπήρξε, μάλιστα, συμφοιτητής με τον νυν πρόεδρο της Γερμανίας, όπως δήλωσε δημόσια ο κ. Στάινμαγερ. Επίσης, με δημοσιεύματα επιχείρησε να τον συσχετίσει με πράκτορες της Στάζι και αμφισβήτησε τους πανεπιστημιακούς του τίτλους. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για ελευθερία του Τύπου αλλά για μια υπόθεση όπου ακόμη και το δημόσιο πρόσωπο οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του νομικά.

Η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια και τρεις αποφάσεις δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, δικαιώνουν τον Ν. Κοτζιά. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις να δηλώσει το αναληθές των δημοσιευμάτων του ο Βασιλάκης δεν πράττει τίποτα. Αντιθέτως, εντείνει την προσπάθεια συκοφάντησης. Ο εκδότης του Athens Review of Books δε διστάζει να μεταφράσει τις συκοφαντίες του στα αγγλικά και να τις αποστείλει σε υπουργεία και στον Τύπο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Βούτυρο στο ψωμί ντόπιων και ξένων συμφερόντων που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, με υπονόμευση της ελληνικής δικαιοσύνης (υπόθεση Γεωργίου και δημοσίευμα των FT) και την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Ν. Κοτζιάς, με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η καταφανώς και κατ΄ εξακολούθηση συκοφαντική συμπεριφορά του Μ. Βασιλάκη βρίσκει υποστήριξη από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και, βέβαια, νεοφιλελεύθερούς, δήθεν «εκσυγχρονιστικούς» κύκλους που πρόσκεινται στο Ποτάμι, αλλά ερωτοτροπούν με τη ΝΔ για να ενταχθούν εκεί.

Στη ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί βουλευτές διατηρούν αποστάσεις και δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή σε αυτήν την δυσώδη υπόθεση. Γιατί, όμως, αντί να τον χαϊδεύουν, δεν συστήνουν στον Μ. Βασιλάκη να ζητήσει συγγνώμη και να αναγνωρίσει ότι έλεγε ψεύδη; Ετσι θα αποφύγουν και τον διασυρμό της ΝΔ και τις εσωκομματικές μουρμούρες για το ότι η ηγεσία του κόμματος σέρνεται πίσω από έναν κατά συρροή συκοφάντη. Όπως και να’ χει, ένα είναι βέβαιον: Σε όσες και όποιες κολυμβήθρες και να εμβαπτιστεί ο συκοφάντης, δεν γίνεται να καταστεί λευκά περιστέρα.