Δ. Καλαματιανός: Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε ο EMSA και εστάλη ειδικό απορρυπαντικό σκάφος

Σε εξέλιξη είναι η χερσαία, θαλάσσια και εναέρια επιχείρηση για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, με την Ελλάδα για πρώτη φορά να ενεργοποιεί ειδικό σκάφος του EMSA, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

13 09 2017 14:50:45

Σε σύσκεψη φορέων του υπουργείου Ναυτιλίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, η οποία θα επαναληφθεί και αύριο, με τη συμμετοχή πολιτικών φορέων, βουλευτών, κομμάτων κτλ., είπε ο κ. Καλαματιανός.
 
«Πρόκειται για ένα βαρύ περιστατικό, καθώς βυθίστηκε ένα πλοίο 92 μέτρων που μετέφερε πάνω από 2.500 τόνους πετρελαίου ... Η αντίδραση του υπουργείου και του Λιμενικού ήταν άμεση, καθώς ήδη την πρώτη ώρα στον τόπο του ναυαγίου βρέθηκε σκάφος του λιμενικού και και πολύ συντομα έγινε η ανάθεση σε εταιρεία καθαρισμού, στο πρώτο τετράωρο, ενώ άμεσα οργανώθηκαν και συντονίστηκαν οι επιχειρήσεις», όπως ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «δόθηκε έμφαση τόσο στην περιοχή του ναυαγίου, όπου υπάρχουν τρία φράγματα περιμετρικά του σημείου, όσο και στη στεγανοποίηση του σκάφους, για να μην εκλυθούν μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα και να περιοριστεί η περιβαλλοντική ζημιά».
 

Η ρύπανση έφτασε στις ακτές του Ελληνικού.

Κατά τον ίδιο, «επιχειρούν επίσης και χερσαία μέσα στις περιοχές όπου εντοπίζεται η κηλίδα, αλλά και απορρυπαντικά σκάφη στην περιοχή και δύο αεροσκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν πάνω από το Σαρωνικό με σκοπό να εντοπίζουν κηλίδες που έχουν τυχόν διαφύγει. Όπου εμφανίζονται κηλίδες στη χερσαία ζώνη, στη Σαλαμίνα, την Πειραϊκή ή αλλού στην Αττική και νησιά, θα αντιμετωπιστούν αμέσως».
 
Μάλιστα, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποστείλαμε αίτημα και ενεργοποιήσαμε ειδικό σκάφος με απορρυπαντικό εξοπλισμό από τον οργανισμό EMSA. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλοίο με ειδικό εξοπλισμό, που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποτελεσματική συλλογή των κηλίδων που βρίσκονται στην θάλασσα. Το σκάφος αυτό επιχειρεί ήδη».
 
«Η κύρια μέριμνα», συνέχισε ο γ.γ. του υπουργείου, «είναι να επιτευχθεί η στεγανοποίηση, που πράγματι έχει επιτευχθεί σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, ώστε να μην εκχυθούν άλλες ποσότητες και μολύνουν περαιτέρω. Επίσης, όπου συναντώνται κηλίδες στην θαλάσσια περιοχή, να περιορίζονται και συλλέγονται. Στις ακτές επιχειρούν όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα, με φράγματα, βυτιοφόρα και ότι άλλο προβλέπεται».
 
Παραδέχθηκε ότι «η οικολογική καταστροφή βεβαίως υφίσταται», αλλά διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε τα πάντα ώστε η θάλασσα και οι περιοχές να παραδοθούν με τον καλύτερο τρόπο ... θα υπάρξει συμφωνητικό σωστής και δέουσας παράδοσης».

Ακούστε: