Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες ημέρες η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας

Δημήτρης Αβαρλής-Την αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων. Νωρίτερα περίπου 100 εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΥΠΕΝ.

13 09 2017 14:50:04

Ειδικότερα ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν και οι τρεις άδειες για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας.  Σε σχέση με την αδειοδότηση στις Σκουριές είπε, πως το συγκεκριμένο ζήτημα που συνδέεται με το εξίσου σημαντικό θέμα της μεταλλουργικής μεθόδου, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαιτησίας.

Να σημειωθεί πως σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο είχε προσφύγει το ελληνικό δημόσιο. Εκεί θα οριστούν οι εκπρόσωποι του δημοσίου και της εταιρείας, αλλά και ένας τρίτος κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η διαδικασία αυτή θα είναι τρίμηνης διάρκειας, με τον κ. Σταθάκη να ευελπιστεί ότι θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και που δεν αφορούν μόνο το έργο στις Σκουριές, αλλά συνολικά τη σύμβαση με την εταιρεία.

Ανοιχτό παραμένει όμως το ερώτημα ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία, καθώς από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού έχει τεθεί και το ζήτημα της καθετοποίησης της παραγωγής και του επενδυτικού της σχεδιασμού. Να υπενθυμίσουμε πως αφενός, το ΣτΕ έχει απορρίψει την πρόταση της εταιρείας για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Αφετέρου, δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με της εφαρμοσιμότητα της μεθόδου flash smelting. Επιπλέον, παραμένει το ερώτημα σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων και αν θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά τις 22 Σεπτεμβρίου. Μαλιστα δεν απέκλεισαν εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Χ. Ζαφειρούδας τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, τον οποίο θα κλιμακώσουν εάν δεν δικαιωθούν.