Γ. Ζουμπάς: Επενδύσεις σαν της El Dorado Gold προφανώς δεν πρέπει να τις θέλει κανένας

«Κάθε φορά που χρειάζεται άδειες, απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα και βγάζει τους εργαζόμενους στον δρόμο», σημείωσε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς σχετικά με την El Dorado Gold. 

13 09 2017 14:01:28

Ο κ. Ζουμπάς έκανε λόγο για μία «επικοινωνιακή επίθεση» από την πλευρά της εταιρίας μαζί με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «που στημένα παρουσιάζουν το πρόβλημα». Ο ίδιος εκτίμησε πως η εταιρία «προφανώς και δεν έχει σκοπό να φύγει», αλλά «επιδιώκει να πάρει άδειες τις οποίες δεν θα μπορούσε να τις πάρει με άλλο τρόπο», καθώς «δεν έχει ικανοποιήσει τους όρους» και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις άδειες της Ολυμπιάδας.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, «στην Ολυμπιάδα τα απόβλητα δεν έχει πού να τα αποθέσει γιατί το φράγμα στον Κοκκινόλακκα δεν έχει αδειοδοτηθεί και μάλιστα έχει παραβιάσει και τη μελέτη η οποία εγκρίθηκε». «Άρα», συνέχισε, «επειδή καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί με άλλον τρόπο, χρησιμοποιεί αυτόν».

Επίσης, σχετικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο ίδιος κάλεσε όσους «κόπτονται» για τους εργαζόμενους, «να επισκεφτούν την περιοχή, να πιούν νερό από την έξοδο του εργοστασίου» και τότε, ανέφερε πως «εμείς θα δεχτούμε όλα αυτά που λένε». Σημείωσε δε πως «κόπτονται δήθεν για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους χιλιάδες εργαζόμενους στους άλλους τομείς της οικονομίας».

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, επισήμανε πως «ήρθε κάποτε, το συνοδεύσαν κάποιοι στο βουνό, έλεγε σε όλο τον δρόμο ότι πράγματι δεν πρέπει να καταστραφεί και μετά μόλις έφτασε κάτω, είπε ότι η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος, όπως έλεγε και ο κ. Σαμαράς».

Με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση πως δεν θέλει τις επενδύσεις, ο κ. Ζουμπάς, σημείωσε πως «οι επενδύσεις έχουν διάφορες μορφές. Τέτοιες επενδύσεις προφανώς δεν πρέπει να τις θέλει κανένας και έχουν αποδείξει σε όλο τον κόσμο τι αποτελέσματα παράγουν». Ειδικά για την Χαλκιδική, υπογράμμισε πως «δεν είναι οποιοσδήποτε τόπος, είναι ένας τόπος τουριστικός, είναι ένας τόπος μικρός, που δεν σηκώνει όλη αυτή τη δραστηριότητα».

«Το αίτημά μας προς την κυβέρνηση», ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, «είναι να μην υποχωρήσει στον εκβιασμό». «Εάν πρόκειται να γίνουν εξορύξεις, πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο που να μην βλάπτουν το περιβάλλον», τόνισε και ανέφερε για την περίπτωση της Ολυμπιάδας «για την οποία ο υπουργός λέει ότι θα δοθούν οι άδειες μέσα στον Σεπτέμβριο», πως «64 τόνοι κυανιούχο νάτριο τον χρόνο θα αποθηκεύονται σε ένα φράγμα το οποίο είναι αμφισβητούμενης στεγανότητας». «Τέτοιες άδειες, πώς θα δοθούν;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κάλεσε τους δημοσιογράφους «να μην πηγαίνουν μόνο στα μεταλλεία, να κάνουν και καμιά βόλτα στα τουριστικά χωριά, να δουν εκεί τι άποψη έχει ο κόσμος και πόσες δουλειές θα χαθούν» και σημείωσε πως στον δήμο Αριστοτέλη υπάρχουν 600 επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και πως εκτός από τις 1.000 θέσεις εργασίες των μεταλλείων, 10-12.000 θέσεις εργασίες είναι σε άλλες δραστηριότητες αλλά «γι’ αυτούς δεν μιλάει κανένας».

Ακούστε: