Στ. Θεοδωράκης: Θα είμαι πολύ χρήσιμος ηγέτης της κεντροαριστεράς

Ιάσων Μπάντιος - Το δικό του όραμα για το μέλλον της κεντροαριστεράς παρουσίασε από την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος πρόεδρος του νέου μορφώματος, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, με κεντρικό σύνθημα «Γίνε το κέντρο της αλλαγής».

13 09 2017 16:42:58

Μη έχοντας από πίσω του το logo του Ποταμιού οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στην μάχη που δίνει ο κ. Θεοδωράκης για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Δήλωσε πως νιώθει ότι θα είναι πολύ χρήσιμος ως ηγέτης μιας κεντρώας-κεντροαριστερής παράταξης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το κίνημα δεν θα είναι τσόντα ούτε στην δεξιά ούτε στην αριστερά, ούτε με τους λαϊκιστές ούτε με του συντηρητικούς».

Ζήτησε κατά τις εκλογές του Νοέμβρη για τον νέο φορέα να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν μέλη αλλά και φίλοι, να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών κέντρων, καθώς επίσης και να δοθεί η δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Παράλληλα κάλεσε για άλλη μια φορά όλους του υποψήφιους σε ένα ανοιχτό debate στην κοινωνία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως υπάρχει η δυνατότητα η εκλογική διαδικασία να ανοίξει στην κοινωνία και τον κεντρώο πολίτη, ενώ δεν θεωρεί απίθανο στις κάλπες να προσέλθουν 300.000 πολίτες.

Στόχος του ως ηγέτης της κεντροαριστεράς να συζητήσει με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις όλου του πολιτικού φάσματος, για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Χαρακτήρισε ενιαίο εθνικολαϊκιστικό κόμμα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ενώ σημείωσε ότι στην δεξιά παράταξη υπάρχουν συντηρητικά στελέχη και στελέχη που δεν έχουν δεχθεί τα λάθη του παρελθόντος.

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων για την παρουσία της Eldorado Gold στην Β.Α Χαλκιδική και την εξόρυξη χρυσού ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την θέση υπέρ της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, καθώς όπως είπε οι επιστήμονες δηλώνουν ότι μπορεί η μεταλλευτική δραστηριότητα να συνυπάρξει με την τουριστική. «Πάνω απ’ όλα δεν είναι το χρήμα, είναι η πατρίδα μας που είναι το περιβάλλον, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχουν και δουλειές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θέλουν την συγκεκριμένη επένδυση, ενώ έκανε λόγο και για τις καθυστερήσεις που επιβάλλουν τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις του Ελληνικού και της Κέρκυρας.

Για το αν θα διαλυθούν το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, και στόχος θα είναι να συνεργάζονται όσο περισσότερο γίνεται. Στις εκλογές ωστόσο θα κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τα παλιά κόμματα να συνεχίσουν να υπάρχουν, χωρίς να κατεβάσουν ψηφοδέλτια. «Θα υπάρξει ένα νέο κόμμα, με νέα όργανα, νέο καταστατικό και νέες πολιτικές θέσεις», σημείωσε.

Απαντώντας στην δήλωση του συνυποψήφιου του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος δήλωσε πως ήταν ο ηγέτης του ΝΑΙ, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «εγώ όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού ήμασταν οι στρατιώτες του ΝΑΙ, το οποίο στο τέλος κέρδισε την μάχη, καθώς μπορέσαμε να κρατήσουμε την χώρα στο κέντρο της Ευρώπης».

Σε περίπτωση ήττας του δήλωσε ότι θα αναλάβει όλη την ευθύνη, ενώ παρουσίασε τη θέση ότι πρέπει οι πρόεδροι των κομμάτων να εγγυώνται για τα χρέη τους με την προσωπική τους περιουσία.

Αναφορικά με τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα κληρονομήσει στον νέο φορέα, τόνισε ότι δεν έχουν όλοι θέση στην πρώτη γραμμή, θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία από το παλιό και θα τα παντρέψουμε με το καινούργιο.

Τέλος, απαντώντας σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε υπέρ της αλλαγής του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά κατά του δημόσιου ελέγχου των συγκοινωνιών, καθώς όπως είπε θα έπρεπε να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ώστε να μπορέσουν ευρωπαϊκές εταιρείες που γνωρίζουν το θέμα να αναλάβουν τις συγκοινωνίες.