Γιάννης Μουζάλας: Θα τολμήσω να έρθω στην Καβάλα για να απαντήσω στους προβληματισμούς της δημάρχου

Κώστας Φιλίδης - Ως «κακή στιγμή» χαρακτήρισε τα όσα είπε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη Δευτέρα για το θέμα της λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,.

13 09 2017 18:08:32

Ο υπουργός, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», διέψευσε τα όσα ειπώθηκαν περί αύξησης της εγκληματικότητας στην πόλη λόγω της λειτουργίας του κέντρου. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα έρθει στην Καβάλα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ώστε να συζητήσει με τη δήμαρχο τα όποια προβλήματα υπάρχουν.
Υπενθυμίζεται ότι η δήμαρχος εισήγαγε και, στη συνέχεια, απέσυρε θέμα που αφορούσε στη συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου. Στην εισήγησή της, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και ισχυρίστηκε ότι, ενώ ο υπουργός είχε υποσχεθεί πως θα φιλοξενηθούν μόνον οικογένειες προσφύγων και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, υπάρχουν φιλοξενούμενοι που είναι «μετανάστες και λαθρομετανάστες». Δήλωσε, δε, ότι σε επικοινωνία της με τον υπουργό, του είπε «να μην τολμήσει να έρθει στην Καβάλα!
 

Στην Καβάλα μόνον όσοι αιτούνται άσυλο
 
«Αντιπαρέρχομαι τα μάγκικα περί “πόρτας” που έφαγα από τη δήμαρχο. Θεωρώ ότι ήταν μια κακή στιγμή», είπε ο κ. Μουζάλας. «Φαντάζομαι ότι δεν είναι καλά πληροφορημένη, διότι όσα στοιχεία είπε είναι ψευδή. Είπαμε ότι θα κάνουμε μικρό κέντρο και έγινε μικρό, το πολύ για 400 ανθρώπους, με πολύ καλές συνθήκες, με όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. Επίσης, έγινε αυτό που υποσχέθηκα στη δήμαρχο: Οικογένειες αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Όσο για το ποιος είναι πρόσφυγας, αυτό το καθορίζουν οι Επιτροπές Ασύλου. Τίποτα άλλο δεν υποσχέθηκα. Στην Καβάλα δεν θα έρθουν ούτε αυτοί που οι αιτήσεις τους απορρίφτηκαν, ούτε αυτοί που αρνήθηκαν αίτηση ασύλου. Τυχαία, η πλειοψηφία των φιλοξενουμένων έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, προερχόμενοι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άλλοι είναι από παράπλευρες χώρες και κάποιοι δικαιούνται να χαρακτηριστούν πρόσφυγες».
Αναφερόμενος στις δυνατότητες μιας χώρας να φιλοξενήσει πρόσφυγες, τόνισε ότι οι περιπτώσεις είναι δύο: «Ή φτιάχνεις κέντρα, τους βάζεις σε διαμερίσματα και τους δίνεις όσα δικαιούνται ή τους αφήνεις σκόρπιους σε πλατείες και προκαλούνται προβλήματα».
 
Όμως, εξεπλάγην
 
«Αυτό που είπα στη δήμαρχο είναι ότι κινδυνεύετε να ακουστείτε στην Ευρώπη ότι η Καβάλα δεν θέλει τους πρόσφυγες, κι αυτό δεν θα είναι καλό για την χώρα και, βεβαίως, δεν θα το επιτρέψουμε. Όμως, εξεπλάγην, διότι είχα καλή συνεργασία με τη δήμαρχο, η οποία, ξαφνικά και χωρίς λόγο, άλλαξε. Γι’ αυτό λέω ότι μάλλον πρόκειται για λάθος και κακιά στιγμή, που, όταν έρθω στην Καβάλα, γιατί θα τολμήσω να έρθω, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε».
 
Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας
 
Στα στοιχεία που ανέφερε η δήμαρχος, επικαλούμενη πληροφορίες της από την Αστυνομία, ο υπουργός παρέθεσε τα δικά του, λέγοντας ότι «έγινε μεγάλος ντόρος για εγκληματικότητα και παραβατικότητα. Θα είμαι αυστηρός. Είναι ψέματα, τα οποία πάνε να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Τα στοιχεία που έχω από την Αστυνομία αφορούν σε φασαρίες μεταξύ ασυνόδευτων ανήλικων, που συνέβησαν μέσα στο κέντρο πριν από 3 μήνες, και οι οποίοι απομακρύνθηκαν σε άλλη δομή και δύο απόπειρες κλοπών σε κατάστημα και ΤΑΞΙ, που έγιναν από ανήλικους και οι οποίοι θα απομακρυνθούν. Η Αστυνομία κάνει εξαιρετική δουλειά στην Καβάλα. Υπάρχουν καυγάδες μεταξύ αλλοεθνών, αλλά το να μιλά κανείς με τόση ένταση για αύξηση της εγκληματικότητας, εξαιτίας του κέντρου, είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».
 
Τέλος, ερωτηθείς για το αν η συζήτηση που άνοιξε μπορεί να σχετίζεται με την μελλοντική αξιοποίηση του στρατοπέδου από τον Δήμο, η οποία μπορεί να δυσκολέψει λόγω της παρουσίας του κέντρου φιλοξενίας, ο υπουργός ήταν σαφής: Όταν περάσει η κρίση, θα φτύσουμε αίμα για να δοθεί το στρατόπεδο στον Δήμο. Δεν νομίζω ότι όλο αυτό είναι ένα κόλπο για να φύγουν οι πρόσφυγες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δήμαρχοι γκάγκστερ που σκέφτονται έτσι. Το αρνούμαι για τη δήμαρχο Καβάλας και για όσους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λένε όσα λένε. Δεν μπορεί να είναι τέτοιοι άνθρωποι. Ωστόσο, όταν περνά από το μυαλό κάποιου κάτι τέτοιο, καλό είναι να το απορρίπτει».  

Ακούστε: