Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 14/09 στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ με την κατάθεση του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Ι. Σουλιώτη και του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχ. Σπουρδαλάκη." />

ΔΙΚΗ ΧΑ - Συνεχίζεται σήμερα στον Κορυδαλλό με τις καταθέσεις των Σουλιώτη - Σπουρδαλάκη

Ειρήνη Προμπονά - Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 14/09 στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ με την κατάθεση του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Ι. Σουλιώτη και του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχ. Σπουρδαλάκη.

14 09 2017 09:55:30

Διανύουμε την 179η δικάσιμο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει μπει στην τελική ευθεία. Την Δευτέρα 18/09 συμπληρώνονται 4 χρόνια απο την δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, ενώ έχουν προγραμματιστεί αντιφασιστικά σσυλλαλητήρια και εκδηλώσεις μνήμης - το Σαββατοκύριακο και ανήμερα της δολοφονίας του- απο την οικογένειά του και απο πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων, συλόγων και οργανώσεων, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Παράλληλα συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη σε β' βαθμό η δίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών» στο Πενταμελές Εφετείο. Αφορά την επίθεση και τον τραυματισμό πολιτών στην Πανόρμου με αφορμή προγενέστερη επίθεση φασιστών σε στέκι πολιτιστικού συλλόγου των Αμπελοκήπων το 2010.

Η έδρα έχει αποσυρθεί προκειμένου ν' αποφασίσει για την ενοχή-ή μη-των κατηγορουμένων, ενώ μετά την ανακοίνωση αναμένεται ν' ακολουθήσει η αγόρευση για τις ποινές, εφ' όσον βεβαίως το δικαστήριο κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους. Έφεση έχουν ασκήσει 6 απο τους 8 κατηγορούμενους.

Ας δούμε περιληπτικά τι έγινε στην 178η δικάσιμο στον Κορυδαλλό στις 12 Σεπτεμβρίου:

Με την κατάθεση του Αλέκου Ράπτη  συνταξιούχου του αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων και συνεργάτη της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας» των Ιωαννίνων και  της Μαρίας Σιακαβάρα, συζύγου του πρώην επιστημονικού συνεργάτη και υποψηφίου βουλευτή της ΧΑ στην Ημαθία το 2012 συνεχίστηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ στην προηγούμενη δικάσιμο (12/09).

Ο Αλέκος Ράπτης περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τους επανειλημμένους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο της περιοχής, την ανικανότητα της αστυνομίας να ανακαλύψει και να τιμωρήσει τους δράστες, παρ’ όλο που οι δράστες άφηναν την …υπογραφή τους, όπως τον κέλτικο σταυρό, την σβάστικα και συνθήματα όπως «Ζήτω η ΧΑ» που παρέπεμπαν ευθέως στην ναζιστική ΧΑ.

Ο μάρτυρας ασχολείται με τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά την Kατοχή στην περιοχή των Ιωαννίνων και μάλιστα έχει αποστείλει φάκελο με τις θηριωδίες των Ναζί στις γερμανικές αρχές και στη Βουλή των Ελλήνων τεκμηριώνοντας τα εγκλήματα των ναζί σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013 μετά την δολοφονία Φύσσα.

Ο Αλέκος Ράπτης κατέθεσε πως οι βανδαλισμοί στο εβραϊκό νεκροταφείο ξεκίνησαν το 2002, όπου οι δράστες έσπασαν 4-5 ταφικά μνημεία του νεκροταφείου σε συνολικό αριθμό 50-100 ιστορικών τάφων. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Ωστόσο από την αστυνομία θεωρήθηκε «μεμονωμένο περιστατικό» και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Το 2003 νέοι βανδαλισμοί ακολούθησαν, ενώ μεταξύ των 7 περίπου μνημείων όπου έσπασαν οι δράστες βρίσκονταν και εκείνο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη βάση του μνημείου ζωγράφισαν τον κελτικό σταυρό, που αποτελεί σύμβολο της ΧΑ, ενώ  έγραψαν  το σύνθημα «Ζήτω ο ελληνικός στρατός».
«Η αστυνομία έπραξε τα δέοντα», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ωστόσο δεν κατέληξε πουθενά, δεν αποδόθηκαν κάπου κατηγορίες παρ' όλο που υπήρχε το σύμβολο της ΧΑ».

Σε μια από τις επιθέσεις αυτές εντοπίστηκε στο νεκροταφείο και αίμα χελώνας, το οποίο -σύμφωνα με το μάρτυρα- χρησιμοποιήθηκε σε παγανιστική τελετή. «Την έσφαξαν. Εντάσσεται στο ιδεολόγημα της ΧΑ. Είναι λάτρεις των παγανιστικών λειτουργιών» ανέφερε σχετικά. Από το 2002 μέχρι το 2009 έγιναν συνολικά 10 επιθέσεις στο εβραϊκό μνημείο. Μετά από το 2003 στην είσοδο του εβραϊκού νεκροταφείου ζωγράφισαν τη σβάστικα της Θούλης, την οποία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν, ως σύμβολο, οι εθελοντές των ναζί.

Πρόεδρος: Η αστυνομία τι έκανε;

Μάρτυρας: Κάποια επιστασία του χώρου δεν έγινε. Εγώ έρευνα έκανα, αλλά δεν ξέρω τι έκανε η αστυνομία. Οι πράξεις δεν αποδόθηκαν κάπου.

Πρόεδρος: Ο Γεώργιος Ντοκουμές ποιος είναι;

Μάρτυρας: Επικεφαλής της δίωξης ναρκωτικών στα Γιάννενα την εποχή των πρώτων βανδαλισμών. Είναι καταγεγραμμένο στις τοπικές εφημερίδες ότι το 2002 οι περίοικοι του νεκροταφείου πήραν τηλέφωνο την αστυνομία, γιατί άκουγαν να γίνονται βανδαλισμοί. Πήγαν και βρήκαν μέσα τους άλλους συναδέλφους τους της δίωξης ναρκωτικών. Κανείς δεν γνώριζε ποιος είχε εμπλοκή, γιατί μπλέχτηκαν δυο υπηρεσίες. Έγινε ένορκη διοικητική εξέταση που κατέληξε στο αρχείο.

Ο μάρτυρας απέδωσε λόγω των συμβόλων που είδε τις ενέργειες στην ΧΑ.

«Τον Νοέμβριο 2013 όταν κατέθεσα τον φάκελο στην εισαγγελέα, 3 μέρες πιο πριν στα Γιάννενα είχαν γράψει πάλι συνθήματα με τον κέλτικο σταυρό και δίπλα «Ζήτω η ΧΑ» ενώ σημείωσε πως άτομα της ναζιστικής οργάνωσης μοίραζαν προκηρύξεις στα σχολεία υπογράφοντας με τον κέλτικο σταυρό και έγραφαν σ' αυτές πως «Είναι τιμή να είναι κάποιος ΧΑ».

Όσον αφορά την δράση της ΧΑ στην περιοχή σύμφωνα με τον μάρτυρα, μπορεί η ναζιστική οργάνωση το 2003 να μην είχε γραφεία στα Γιάννενα, είχε όμως site το όποιο αργότερα εξελίχθηκε σε ενημερωτικό των δράσεων της με τα σύμβολα της, ονόματα και διευθύνσεις πυρήνων και όλα τα σχετικά, όπως καταθέτει ο κος Ράπτης. Μάλιστα σε μια φωτό που είχε η ιστοσελίδα φαινόταν τα μέλη της οργάνωσης να χαιρετούν ναζιστικά, στοιχεία τα οποία κατέθεσε στον Εισαγγελέα.

Αλέκος Ράπτης:  «Ήταν σαν παραστρατιωτικό σώμα»...

Ο Αλέκος Ράπτης κατέθεσε ακόμα και για την συντεταγμένη παρουσία χρυσαυγιτών στην επέτειο Βίτσι-Γράμμου. «Το παρουσιαστικό τους και η στάση τους ήταν εν δυνάμει ομάδα μάχης» είπε στο δικαστήριο. «Εκεί παρέπεμπε και το παρουσιαστικό και ο τρόπος τους. Ήταν σαν παραστρατιωτικό σώμα», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Τάγματα χρυσαυγιτών  που έφταναν στα Γιάννενα από άλλες περιοχές για διάφορες εκδηλώσεις, όπως στην επέτειο Βίτσι-Γράμμου, για την μάχη της Κόνιτσας κ.α.

Κατέθεσε συγκεκριμένα  για «τάγμα από την Αθήνα που πήγε στην περιοχή και ήθελαν να κάνουν γιορτή για την επέτειο της αυτονομίας της Ηπείρου το 1914.» Απέναντι σ’ αυτό βρέθηκαν οι τοπικοί φορείς, οι φοιτητές και οι πολίτες της περιοχής, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις κι έτσι το τάγμα εφόδου της ΧΑ κατέληξε να πετάει πέτρες εναντίον εκείνων που αντέδρασαν, ενώ η εκδήλωση δεν έγινε.
Αναφορά από τον Αλέκο Ράπτη έγινε και για τα επεισόδια που έγιναν στην Κακαβιά από μέλη της ΧΑ, παρουσία του Χρ. Παππά.

«Με τον Παππά, η τοπική και λοιπά μέλη απέκλεισαν τον διασυνοριακό σταθμό στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να φέρουν σε αντίθεση τα δυο κράτη μεταξύ τους. Ήθελαν να γιορτάσουν την επέτειο της αυτονομίας και φώναζαν συνθήματα ότι θα μπουν στην Πρεμετή και θα γίνει δική τους. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοια, ιδίως με κράτη που έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους» είπε ο μάρτυρας. Όσοι Βορειοηπειρώτες μένουν στα Γιάννενα θορυβήθηκαν, καθώς δεν τους άρεσαν όλα αυτά.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής πως «εκτός από τους Εβραίους που υπέφεραν πιο πολύ λόγω του ναζισμού, υπέφεραν ακόμα κι άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι κομμουνιστές. «Υπάρχει εμπάθεια με του Εβραίους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι τους είχαν στείλει σε ωραία λειβάδια, με ωραίες ροζ καμινάδες... Εννοούσε το Άουσβιτς» είπε χαρακτηριστικά.

Σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν με σημαίες και σύμβολα ο Αλέκος Ράπτης αναγνώρισε όσα εικονίζονται λέγοντας: «Εδώ είναι η πολεμική σημαία του γερμανικού ναζιστικού στρατού. Εδώ είναι τα γερμανικά σκυλιά, το έμβλημα των πολεμικών - waffen SS, είναι οι άνθρωποι που μας έκαιγαν τα χωριά. Δεν είναι ελληνικά σύμβολα αυτά. Εδώ είναι ο κελτικός σταυρός».

Μαρία Σιακαβάρα: «Ήθελαν να επιβάλλουν τον εθνικοσοσιαλισμό με την βία»

Η κατάθεση της Μαρίας Σιακαβάρα, ήταν διαφωτιστική σε αρκετά σημεία, ως προς το τι συνέβαινε στα «παρασκήνια». Τι λεγόταν δηλαδή από τους χρυσαυγίτες μέσα στα γραφεία των τοπικών οργανώσεων, αλλά και ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της ΧΑ. Ωστόσο η ίδια δεν είχε να καταθέσει σημαντικές λεπτομέρειες για την ΧΑ, καθώς ο σύζυγος της δεν της έλεγε λεπτομέρειες και θα τα καταθέσει ο ίδιος στο δικαστήριο όπως υποστήρικε στην κατάθεση της.

Η μάρτυρας, είναι σύζυγος του Ηλ. Σταύρου ο οποίος διατέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Π. Ζησιμόπουλου, ενώ κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής με την ΧΑ στην Ημαθία το 2012. Υποστηρικτής της ναζιστικής οργάνωσης από το 2005 και μέλος από το 2011, όπως κατέθεσε η ίδια.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ηλ. Σταύρου ζήτησε να φύγει από την ΧΑ τον Ιούλιο του 2013. Αν και στην κατάθεση της δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το πώς έγινε η παραίτηση και τι ακριβώς συνέβη, αφού όπως είπε ο σύζυγος της δεν τις έλεγε λεπτομέρειες για να την προστατέψει: «Επειδή δεν εξελέγη βουλευτής τελικά» κατέθεσε η μάρτυρας «του πρότεινε ο Ηλ. Κασιδιάρης θέση στη Βουλή, ως επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή Ζησιμόπουλου. Τον Ιούλιο του 2013 αποφάσισε να παραιτηθεί και τότε δέχτηκε απειλές για τη ζωή του από τη ΧΑ.

«Ποτέ δεν μου είπε ξεκάθαρα γι’ αυτό, γιατί δεν ήθελε να φοβηθώ. Έλεγε ότι έσπασε ο δεσμός του με το κόμμα, ότι δεν του άρεσαν αυτά που άκουγε και έβλεπε στη ΧΑ σε σχέση με τη βία», είπε και περιέγραψε μήνυμα που της έδειξε ο Ηλ. Σταύρου στο οποίο η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου έγραφε: “Η παραίτησή σου δεν γίνεται δεκτή από τον πατέρα μου”. Κάτι περισσότερο ακόμα και σήμερα δεν μου έχει πει, μου έχει πει ότι όλα όσα είναι, θα τα ακούσω στο δικαστήριο.»

Η Μ. Σιακαβάρα όμως έμαθε, σύμφωνα με την κατάθεση της όσα λεγόταν στις τοπικές από τους υποστηρικτές της ΧΑ. «Στα γραφεία της ΧΑ οι υποστηρικτές θαυμάζουν τον Χίτλερ και έλεγαν πως καλά έκανε στους Εβραίους, τα ίδια θέλουν να κάνουν κι αυτοί στους μαύρους. Δεν μου είπε ποτέ λεπτομέρειες ο σύζυγος μου γ’ αυτά. Μόνο πως ο δεσμός του με το κόμμα έσπασε». Η ίδια έβλεπε την βία της ΧΑ από τα διάφορα γεγονότα, όπως την επίθεση στους πάγκους μικροπωλητών.

Τελικά ο Ηλ. Σταύρου αποχώρησε από την ΧΑ τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ οι απειλές συνεχίστηκαν και όπως η ίδια υποστήριξε ξεκίνησε η συκοφάντηση του άντρα της, πως τον έδιωξαν γιατί έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Από ερωτήσεις που έγιναν στην μάρτυρα:

Πρόεδρος: Λέτε ανακριτικά ότι απ’ ό,τι ακούγατε σκοπός της ΧΑ ήταν να ιδρύσει κράτος εθνικοσοσιαλιστικό με τρόπο βίαιο, τί εννοείτε;

Μάρτυρας: Μα όταν ακούω ότι θέλουν να κάνουν τέτοιο κράτος σκοτώνοντας τους μαύρους και τους Πακιστανούς αυτό καταλαβαίνω. Στα γραφεία της ΧΑ τους άκουγα να τα λένε.

- Ποια η θέση του συζύγου για τη δολοφονία Φύσσα;

Μάρτυρας: Δεν πίστευε ότι ίσχυαν όσα έλεγε η ΧΑ. Αλλά και να ρωτούσα, δεν θα μου έλεγε τι πίστευε σχετικά.

Η δίκη συνεχίζεται αυτή την ώρα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με τις καταθέσεις των Ι. Σουλιώτη και Μιχ. Σπουρδαλάκη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ