Ν. Ξυδάκης: Οι αρχαιολόγοι συμβάλλουν στην ιλιγγιώδη ολοκλήρωση έργων όταν γίνονται σωστά - τρανταχτό παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό δεν αφορούν τις υπηρεσίες που τηρούν τους νόμους, αλλά τους επενδυτές που δεν έχουν ξεκινήσει καμία εργασία ... με τις σωστές πρακτικές, η Αρχαιολογική Υπηρεσία συμβάλλει στην μερικές φορές ιλιγγιώδη ταχύτητα των μεγάλων έργων, από αυτά της Ολυμπιάδας ως το πιο πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

14 09 2017 13:33:16

«Όλα γίνονται, όταν υπάρχει τήρηση των νόμων, βαθύτερη κατανόηση των στρατηγικών αναγκών της χώρας, τήρηση της συνταγματικής επιταγής ... η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, αυτό που έχουμε για να φτιάχνουμε ταυτότητα και να έχουμε τουρισμό», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος αν και απέφυγε να μπει σε «εικοτολογίες» για τις σκέψεις των επενδυτών στο Ελληνικό, είπε ότι:
  • η συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι επιβεβλημένη από το άρθρο 24 του Συντάγματος
  • οποιαδήποτε αρχαιολογική εργασία μπορεί να γίνει θαυμάσια, γρήγορα και να βοηθήσει το έργο
  • οποιαδήποτε μεγάλη τουριστική επένδυση γίνει εκεί, θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία από την ύπαρξη ,,, αρχαιολογικού πάρκου, τείχους, μίας λάρνακας, αυτά είναι στολίδια
Θύμισε επίσης τις «μελέτες και τα συμπεράσματα της Ελληνικό ΑΕ προ ετών, όταν πρόεδρος ήταν ο καθηγητής του Harvard Σπύρος Πολλάλης ... είχε προτείνει να θέσει το ελληνικό Δημόσιο κάποιες γενικές προδιαγραφές για το master plan του επενδυτή. Υπάρχει σιγή από την πλευρά του νυν επενδυτή, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία αποψίλωσης του χώρου, που δεν χρειάζεται για να επιφανειακά να έχει αρχαιολογικές υπηρεσίες ή άλλες δεσμεύσεις και είναι τεράστια εργασία, πολλών μηνών».
 
«Δεν έχουμε δει ένα ολοκληρωμένο master plan, για την οικιστική εγκατάσταση, για τους τρόπους εκμετάλλευσης, το πώς θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά που λέγονται αριστερά και δεξιά είναι για ολίγωρία, που δεν οφείλεται στις ελληνικές αρχές, αλλά και ότι ενδεχομένως υπήρχε λανθάνον σχέδιο για εκμετάλλευση real estate και όχι ολοκληρωμένη οικιστική-εμπορική εγκατάσταση. Οι υπηρεσίες τηρούν τους νόμους, δεν εξυπηρετούν κάποιο συμφέρον. Οι εργασίες χαρακτηρισμού στους εκεί Δήμους έχουν ξεκινήσει εδώ και 15-20 χρόνια, υπάρχουν και χαρακτηρισμένες περιοχές», όπως ανέφερε.

Επενδύσεις που γίνονται σωστά «τρέχουν», τρανταχτό παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
 
Νωρίτερα, ο κ. Ξυδάκης θύμισε ότι «τα τελευταία χρόνια, ήδη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα έργα που τους συνόδευσαν, η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάστηκε σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, τις τεράστιες κατασκευές, την Αττική Οδό, το Μετρό των Αθηνών, μέχρι σήμερα στους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προσφέροντας ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας στην -μερικές φορές ιλιγγιώδη- ολοκλήρωση των έργων. Οτιδήποτε γίνει σύμφωνα με το νόμο και με γρήγορη και αποτελεσματική πρακτική, από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, θα γίνει σωστά, γρήγορα, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και το νόμιμο συμφέρον του επενδυτή».
 
Κατά τον ίδιο, «το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από κάτω υπήρχε τεράστια νεκρόπολη, ίσως η μεγαλύτερη που ανακαλύφθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι ανασκαφές έγιναν με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ... με καταπληκτική συνεργασία, τεράστια ταχύτητα, έγινε σωστά η επιστημονική δουλειά ... θα γίνει μάλιστα και μουσείο εκεί».
 
Επίσης, «παρόμοια πράγματα έγιναν στο μέγαρο της Εθνικής που σχεδίασε ο Μάριο Μπότα στην οδό Αιόλου, το ίδιο με το κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κλαυθμώνος, όπου ενσωματώθηκε το αρχαίο τείχος, αλλά και στο Μετρό της Αθήνας, όπου επίσης ενσωματώθηκαν αρχαία ευρήματα».
 
Στάθηκε επίσης στην περίπτωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, «ένα άλλο καταπληκτικό παράδειγμα, με τον κακό σχεδιασμό (που επεσήμαιναν οι αρχαιολόγοι επί πολλές δεκαετίες) βρέθηκαν αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα της ρωμαϊκής και βυζαντινής Μέσης Οδού, ένα ορόσημο στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Με κακό τρόπο, αποφασίστηκε αποξήλωση και μετακόμιση των αρχαιοτήτων ... Πήγα τότε ως υπουργός, ο πρώτος που έκανα αυτοψία. Ανέπεμψα το θέμα στο ΚΑΣ, ελήφθη ομοφώνως απόφαση για επιτόπου διατήρηση των αρχαιοτήτων.  Θα γίνει ο σταθμός, θα μείνουν και οι αρχαιότητες, φτιάχνουν μία καταπληκτική αρχαιολογική "πλάζα" που αναδεικνύει την φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Το έργο βαδίζει ταχύτατα προς την ολοκλήρωσή του», όπως είπε.

Ακούστε: