Πολιτικά αθώος για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις του ’15 δηλώνει ο Μ. Σαλμάς

Κατερίνα Κανάκη - Συκοφαντία κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις των 1500 ευρώ. Υποστήριξε πως ουδέποτε το δημόσιο ζημιώθηκε 850 χιλιάδες ευρώ από τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διαγνωστικό κέντρο συγγενών του, αλλά πως οι εισπράξεις του ήταν 276 χιλιάδες ευρώ. Ερωτηθείς για το αν οι εν λόγω αρθροσκοπήσεις ήταν υπερκοστολογημένες η όχι, απέφυγε να απαντήσει.

14 09 2017 17:24:33

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν την Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, όταν ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, προσπάθησε με προληπτική λογοκρισία να περιορίσει τις ερωτήσεις που θα του υπέβαλαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
 
Τα αίματα άναψαν όταν ο κ.Σαλμάς στην εισηγητική του ομιλία δήλωσε ότι κάθε φορά που θα συκοφαντείται από πρόθεση θα υποβάλλει μήνυση. «Δεν θα ανεχθώ συκοφαντία», είπε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα και Αννέτας Καββαδία. 
 
«Αυτό το εκλαμβάνω ως απειλή», απάντησε ο κ.Λάππας, τονίζοντας πως και 100 φορές να απειληθώ με μήνυση, το τι θα ρωτάω είναι δικό μου θέμα».

«Ως πολιτικός δεν έχω σχέση με την υπόθεση, ούτε πολιτική ευθύνη»
 
Ο κ. Σαλμάς ζήτησε να καταθέσει στην Εξεταστική για την Υγεία, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, που έγιναν στο διαγνωστικό κέντρο συγγενικών του προσώπων, με βάση τη τιμή των 1500 ευρώ ανά εξέταση.

Η παραπάνω τιμή ορίστηκε με υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη και φαίνεται πως οδήγησε σε μεγάλη ζημία το δημόσιο. Το μέγεθος της ζημίας γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι το κόστος της εξέτασης μειώθηκε, μετά από ένα χρόνο, από τα 1500 στα 150 ευρώ.

Ο κ.Σαλμάς κατήγγειλε συκοφαντία και διαβεβαίωσε πως ελληνικό δημόσιο δεν υπέστη καμία ζημία από τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις. 

Χαρακτήρισε απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό ότι ο ΕΟΠΥΥ ζημιώθηκε κατά 850.000 ευρώ από τις εξετάσεις που έγιναν στο συστεγαζόμενο με το δικό του ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο, που ανήκε στη σύζυγο και το γαμπρό του, υποστηρίζοντας αφενός πως το ποσό που εισέπραξε το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο ανέρχεται σε 276.458,02 ευρώ και αφετέρου πως λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) ο ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια το ελληνικό δημόσιο δεν υπέστη ζημία. 

Από αυτά, υποστήριξε πως ο ίδιος εισέπραξε από την εν λόγω εταιρεία και για τις αρθροσκοπήσεις και τις λοιπές υπηρεσίες που προσέφερε το ποσό των 50.000 χιλιάδων ευρώ, τα οποία έχει δηλώσει στην εφορία.
 

«Ήταν στραβός ο γιαλός…»

Πάντως, ερωτηθείς για το αν οι εν λόγω αρθροσκοπήσεις ήταν υπερκοστολογημένες η όχι, απέφυγε να απαντήσει. Οι αρθροσκοπήσεις κόστιζαν 1500 ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα επανατιμολογήθηκαν στα 150 ευρώ (συν 150 ευρώ για αναλώσιμα).

«Ήταν στραβός ο γιαλός…» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως για τη τιμή ευθύνεται το προβληματικό σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων) και όχι ο Μάκης Βορίδης που υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. 

Η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.