Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες της Αστυνομίας προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, γιου του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου. Που στρέφονται οι Αρχές, ποια είναι τα πρώτα στοιχεία." />

Δολοφονία Μιχ. Ζαφειρόπουλου - Συνεχίζονται οι έρευνες - Σε ποια κατεύθυνση στρέφονται οι Αρχές

Ειρήνη Προμπονά - Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες της Αστυνομίας προκειμένου να βρεθούν οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, γιου του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου. Που στρέφονται οι Αρχές, ποια είναι τα πρώτα στοιχεία.

13 Οκτωβρίου 2017 12:32:27

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την Πέμπτη λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι δύο άγνωστοι, μέχρι στιγμής δράστες, χτύπησαν το κουδούνι στο δικηγορικό γραφείο του άτυχου άντρα επί της οδού Ασκληπιού 154, στη Νεάπολη και ανέβηκαν στον 1ο  όροφο που βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχε κλειστεί ραντεβού και παρουσιάστηκαν ως πελάτες ενδιαφερόμενοι για υπόθεση τους, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, καθώς ο συνεργάτης του θύματος βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του ασκούμενος δικηγόρου  που βρίσκονταν στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο γραφείο, συνομιλώντας με σπαστά ελληνικά με το θύμα, ενώ ήταν ο ίδιος ο δικηγόρος που τους άνοιξε την πόρτα και οδηγήθηκαν στην αίθουσα συναντήσεων.

Εν συνεχεία, ζήτησαν από τον συνεργάτη του Μιχ. Ζαφειρόπουλου να αποχωρήσει από τον χώρο επικαλούμενοι πως ήθελαν να μείνουν μόνοι με τον δικηγόρο.

Ο ασκούμενος δικηγόρος αποχώρησε σε διπλανό χώρο, ενώ μετά από λίγα λεπτά κι ενώ η συνομιλία μεταξύ θύματος και δραστών συνεχίζονταν, οι δυο δράστες πυροβόλησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο συνεργάτης του θύματος ήταν αυτός που τον εντόπισε νεκτό και σε κατάσταση σοκ ειδοποίησε την Αστυνομία.

Νεότερα στοιχεία από την έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για δύο δράστες που είχαν προγραμματισμένο επαγγελματικό ραντεβού, το οποίο είχαν κλείσει τηλεφωνικά για τις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ η διάρκεια της συζήτησης των δραστών με το θύμα κράτησε 20 λεπτά περίπου. Οι δύο άνδρες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, ήταν ηλικίας γύρω στα 35, ο ένας μετρίου αναστήματος και ο άλλος πιο κοντός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όταν ο συνεργάτης του Μιχ. Ζαφειρόπουλου τον βρήκε πεσμένο στο γραφείο του ήταν ακόμα ζωντανός και συνομίλησε μαζί του, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο διάλογος. Η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι.

Το γεγονός ότι πήγαν στο γραφείο με τα πρόσωπά τους εκτεθειμένα, άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα, συνομίλησαν χωρίς να τους ενδιαφέρει με τον συνεργάτη του ποινικολόγου, αλλά και τα σπαστά ελληνικά κάνουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν ότι πρόκειται για πληρωμένους δολοφόνους από το εξωτερικό, που δεν τους ένοιαζε αν θα υπήρχαν τέτοιες μαρτυρίες και οι οποίοι σύντομα θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Που στρέφονται οι έρευνες

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση του ιατροδικαστή, το θύμα φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα, ενώ σήμερα θα γίνει η νεκροτομή.
Στον τόπο της δολοφονίας όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, δεν βρέθηκε κάλυκας, πράγμα που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο ή πως οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του -κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά τη νύχτα- και εμφανίστηκαν ως πελάτες στο γραφείο.

Το γεγονός ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και δεν είχαν φροντίσει, σύμφωνα με τις περιγραφές του ασκούμενου δικηγόρου, να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προβληματίζει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως έχουν αφήσει πολλά ίχνη, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η αστυνομία έχει ήδη συλλέξει δαχτυλικά αποτυπώματα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι ποινικές υποθέσεις

Ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος, γνωστός ποινικολόγος έχει ασχοληθεί με πλήθος ποινικών υποθέσεων. Ο M. Ζαφειρόπουλος ήταν μαχόμενος δικηγόρος και ασχολούνταν κυρίως με υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Εκπροσώπησε μεταξύ άλλων, τον Θωμά Λιακουνάκο σε όλες τις υποθέσεις του με τη Δικαιοσύνη, αλλά και κατηγορούμενους στην υπόθεση της Energa – Hellas Power, είχε ασχοληθεί με την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων και υπήρξε συνήγορος του εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γ. Κουρτάκη. Το γραφείο του είχε αναλάβει ακόμα την υπόθεση της Proton Bank και της συμμορίας των ληστών χρηματοκιβωτίων.

Η αστυνομία ερευνά τις υποθέσεις που είχε αναλάβει το θύμα, ενώ  δεν αποκλείεται, όπως είναι λογικό, να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος και να ληφθούν καταθέσεις από συνεργάτες του θύματος.

Επιπροσθέτως οι Αρχές αναμένεται ν’ αναζητήσουν και οπτικό υλικό από κάμερες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που βρίσκονται στην ευρύτερη  περιοχή, όπου ενδεχομένως να εντοπίσουν τους δράστες.

Την έρευνα έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής και όχι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όπως είχε γίνει γνωστό στην αρχή, καθώς κανένα έως τώρα στοιχείο δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα και η πιθανότητα αυτή έχει αποκλειστεί.

Ο Μ. Ζαφειρόπουλος ήταν 52 ετών, γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου και πατέρας 2 παιδιών. Ο αδελφός του Γρηγόρης υπήρξε δήμαρχος Χαλανδρίου. Ο ποινικολόγος είχε ασχοληθεί με σειρά σημαντικών υποθέσεων και είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Μάλιστα είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Ομόθυμη η καταδίκη 

-  Την άφατη οδύνη του για την απώλειά του Μ.Ζαφειρόπουλου και την απερίφραστη καταδίκη για την στυγερή και άνανδρη δολοφονία του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την οικογένειά του.

-  Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Μάλιστα ήδη απο χθες  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα για τη δολοφονία δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας και ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. 

- Τη θλίψη τους εκφράζουν στη ΝΔ για το χαμό του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο πατέρας του οποίου, Νώντας Ζαφειρόπουλος, υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής και στέλεχος του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναβάλει την παρουσίαση του επικοινωνιακού επιτελείου του, που είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή.

- «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τη στυγνή δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου. Άξιος δικηγόρος, διακεκριμένο στέλεχος της Ν.Δ. και πολύ καλός φίλος»,  αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

- Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «η μαφιόζικη δολοφονία του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου στην καρδιά της Αθήνας μας θλίβει και μας ανησυχεί. Η Ελλάδα δεν θα γίνει έρμαιο συμμοριών».

- Σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρει: «Η στυγερή και άνανδρη δολοφονία του δικηγόρου και εκλεκτού νομικού Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη. Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώραΗ μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει δυστυχώς με τον πιο μελανό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας που νιώθει κάθε πολίτης ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η Κυβέρνηση πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας».

- Τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη ενέργεια σε βάρος του συναδέλφου του και μάλιστα εν ώρα εργασίας εξέφρασε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Επίσης, ο κ. Κοντονής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

- «Οι αρχές οφείλουν να κινηθούν άμεσα για την εξιχνίαση της στυγνής δολοφονίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

- Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Μ. Ζαφειρόπουλου και τονίζει: Η σημερινή δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου αποτελεί μία άνανδρη και αποτρόπαια πράξη. Τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και οι δράστες της να συλληφθούν.

- Την έντονη καταδίκη της εκφράζει δια του Προεδρείου, η Βουλή των Ελλήνων για την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση εναντίον του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ανακοίνωση Δικηγορικού Σύλλογου Αθηνών και δήλωση του προέδρου

 «Τελικά είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου » δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής που έσπευσε χθες μαζί με άλλους δικηγόρους , συγγενείς και φίλους του Μ. Ζαφειρόπουλου, έξω από το γραφείο του στον οδό Ασκληπιού, αμέσως μετά την δολοφονία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε δεκτή την απόφαση του για αποχή «ως ελάχιστη ένδειξη πένθους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του  αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων».

- Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονική επίθεση εναντίον του ποινικολόγου Μχ. Ζαφειρόπουλου εκφράζοντας τα συλληπτήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του  εξέδωσαν η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος  ζητώντας τον εντοπισμό των δραστών.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ηπιότητα και ψυχραιμία»

Νωρίετρα, το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός  εκκπόσωπος αναφερόμενος στην δολοφονία Ζαφειρόπουλου δήλωσε σχετικά:

«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράσταση στους οικείους του δολοφονηθέντος Μ. Ζαφερόπουλου. «Χρειάζεται ψυχραιμία και από τον πολιτικό κόσμο, ώστε να μην προεξοφλούμε καταστάσεις και να μην προσπαθούμε να πολιτικοποιήσουμε ένα γεγονός το οποίο δεν μοιάζει εκ πρώτης όψεως να είναι πολιτικό» πρόσθεσε, ενώ τόνισε  «να μην προσπαθούμε να εξάγουμε πολιτική υπεραξία από μια τέτοια τραγική εξέλιξη. Να αφήσουμε την ελληνική αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Δεν υπάρχει λόγος το πολιτικό σύστημα να εντείνει διχασμούς και διαιρέσεις».

(με πληροφορίες απο ΕΡΤ και ΑΠΕ/ΜΠΕ. ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ)